marieke

Vooral kleine starters failliet in 2009

In 2009 zijn 10.289 bedrijven failliet verklaard. Met name kleinere bedrijven bleken het in het crisisjaar niet te kunnen bolwerken. Bij zeven van de tien faillissementen ging het om een bedrijf met minder dan vier werknemers. Ook betrof het in het merendeel van de gevallen startende bedrijven, dat wil zeggen bedrijven jonger dan vijf jaar. Dit blijkt uit onderzoek van kredietspecialist Graydon.

Het aantal faillissementen in 2009 ligt ruim 51% hoger dan in 2008. Het is bovendien het grootste aantal in tien jaar. Faillissementsonderzoeker Robert Blom zegt in De Telegraaf voor dit jaar eenzelfde aantal faillissementen te voorzien. Volgens hem zijn kleine, startende bedrijven extra kwetsbaar omdat ze geen reserves hebben. In de bouw gingen de meeste bedrijven failliet, 17,3% van het totaal. Daarop volgt de zakelijke dienstverlening met 16,8%.
 

Gepubliceerd op:
11-01-2010

Wat vind je van dit artikel?

x2
x0

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Verhoog je uurtarief in 2020. Een stijging van € 1,00 levert al snel € 1000 per jaar op. Voor je klanten is die prijsstijging geen probleem. Bovendien zijn er drie belangrijke redenen om juist dit jaar meer te vragen.

Uurtarief verhogen
Uurtarief verhogen

Financiën

Je financiën in één keer goed regelen? Drie vragen die je op dit gebied in ieder geval voor jezelf moet beantwoorden, zijn:

 1. Hoe kom ik aan startkapitaal?
  Als startende ondernemer kun je de start van een bedrijf natuurlijk helemaal zelf bekostigen. Maar als je financiering nodig hebt, zijn er meerdere wegen die naar Rome leiden.

  Bekijk alle financieringsopties voor startende ondernemers. En ben je benieuwd of een bancair krediet tot de mogelijkheden behoort? Lees hier waarop de Rabobank let bij het beoordelen van een financieringsaanvraag

 2. Op welke subsidies heb ik recht?
  Als starter kun je soms ook gebruikmaken van handige subsidies en andere regelingen. Een fijne steuntje in de rug bij de start van je bedrijf
 3. Hoe organiseer ik mijn boekhouding?
  Als je vanaf het begin je administratie op orde hebt, heb je daar vaak later profijt van. Je kunt je boekhouding gewoon zelf doen, of uitbesteden.
Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

 • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
 • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
 • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 4.748 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.