Zakelijk bankieren: veelgestelde vragen van startende ondernemers

Bijgewerkt op 22 oktober 2021
8 min  leestijd
446
Auteur: Heleen Ronner
Veelgestelde vragen zakelijk bankieren

Wat is de beste zakelijke rekening? Is een zakelijke rekening verplicht? Kan ik direct ook een pinautomaat voor mijn zaak huren of kopen? En hoe zit het met financiering, lenen en rood staan? Lees de meest gestelde vragen van startende ondernemers over zakelijk bankieren.

Meest gestelde vragen over zakelijk bankieren

Zakelijk bankieren gaat over meer dan alleen je rekening en pinpas. Denk aan handige betaaloplossingen als contactloos betalen, een betaalverzoek gebruiken, boekhoudkoppelingen en internationaal bankieren.

Hieronder staan de meest gestelde vragen van ondernemers over zakelijk bankieren. Snel naar...

FAQ's zakelijke rekening

FAQ's betaalmethoden

FAQ's financieren, lenen en sparen

FAQ's zakelijke rekening

Wat is de beste zakelijke rekening?

Je kunt op veel plekken zakelijke rekeningen vergelijken. Check bij het vergelijken goed de voorwaarden en opties die een bank biedt.

Denk bijvoorbeeld aan de betaalmethoden die je wilt aanbieden. Kun je direct en voordelig een pinautomaat huren of kopen? En hoe zit het met je webshop en ander betaalmethoden?

Kies bovendien een bank die past bij je ambitie. Krijg je tips en tools voor een ijzersterk ondernemingsplan? En wat als je bedrijf groeit en bijvoorbeeld internationaal gaat? En wat doet jouw bank voor je netwerk en het lokale ondernemersklimaat? Kijk bijvoorbeeld wat de Rabobank doet voor starters

Wat is de goedkoopste zakelijke rekening?

De meest voordelige zakelijke rekening vind je op vergelijkingssites. De goedkoopste rekening sluit misschien niet altijd aan bij wat jij nodig hebt. Kijk goed waar jij over een paar jaar met je bedrijf wilt staan. Welke diensten vind je dan belangrijk?

Tip! Bespaar tijd en geld en kies voor een one-stop-shop voor al je bankzaken en verzekeringen.

Ben je zzp'er? Ont­dek de Rabo ZZP Re­ke­ning

Als zelfstandige zonder personeel kun je bij Rabobank een speciale zakelijke rekening voor zzp'ers openen: de Rabo ZZP Rekening. Bij deze variant betaal je geen abonnementskosten. Alleen voor je transacties betaal je een vast bedrag van € 0,39 per Eurobetaling. Heb je in een bepaalde maand geen transacties? Dan heb je die maand ook geen kosten voor je zakelijke rekening. 

  • Je kunt de Rabo ZZP Rekening maandelijks opzeggen, mocht dit nodig zijn.

Goed om te weten: als startende ondernemer profiteer je bij de Rabo ZZP Rekening van Rabo Startersvoordeel. Zo betaal je de eerste zes maanden ook geen transactiekosten voor je zakelijke rekening. Bekijk het Startersvoordeel en alle tarieven.

Zakelijke rekening bij Rabobank

Ga je wel personeel in dienst nemen of heb je maandelijks veel transacties? Bij de Rabobank betaal je voor een standaard zakelijke rekening € 9,95 per maand plus transactiekosten. Als starter krijg je ook bij deze rekening Rabo Startersvoordeel. Je zakelijke rekening is de eerste 6 maanden gratis. Je betaalt dan geen kosten voor je zakelijke rekening, betaalpas, internetbankieren en Rabo App.

Die eerste 6 maanden heb je geen transactiekosten bij betalingen in Nederland en SEPA-landen. Je bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering krijg je dit eerste halfjaar ook gratis.

Kan ik direct een zakelijke rekening openen?

Je kunt online een zakelijke rekening openen. Ben je bijvoorbeeld al particulier klant bij de Rabobank? Dan kun je eenvoudig via de website een zakelijke rekening openen.

Ben je nog geen klant bij Rabobank? Dan helpen de medewerkers van de bank je graag verder.

Je hebt voor je inschrijving wel een KvK-nummer nodig. En om te profiteren van Startersvoordeel mag je niet langer dan 12 maanden ingeschreven staan. Kijk welke rekening bij jou past

Is een zakelijke rekening verplicht?

Voor de meeste startende ondernemers is een zakelijke rekening is niet wettelijk verplicht, tenzij je start met een nv of bv. Maar: zakelijk bankieren is essentieel voor elke starter.

Bij veel banken, zoals de Rabobank, mag je je privérekening niet gebruiken voor zakelijke betalingen. Ook is het belangrijk voor je branding. Zo ziet je klant bij elke betaling via de IBAN-check je bedrijfsnaam. Dat is veel professioneler dan je persoonsnaam.

Het is ook echt een must voor je administratie en je boekhouder. Zakelijk en privé zijn direct gescheiden. En dankzij de boekhoudkoppeling heb je snel  financieel overzicht. Bekijk of een zakelijke rekening relevant is voor jouw bedrijf.

Kan ik de rekening koppelen aan mijn boekhouding?

Het is natuurlijk heel handig als je bij- en afschrijvingen direct in je boekhouding terecht komen. Je kunt ze dan ook automatisch koppelen aan je gescande bonnen en facturen. Zo heb je meteen overzicht voor de belastingdienst. Bekijk welke boekhoudprogramma's je aan je rekening kunt koppelen. 

zakelijke rekening afbeelding

Zakelijke rekening nodig?

Als startende ondernemer krijg je van Rabobank een steuntje in de rug. Open nu een zakelijke rekening: de eerste 6 maanden gratis.

 

Bekijk jouw voordelen

Krijg ik een zakelijke creditcard bij mijn rekening?

Een zakelijke creditcard is een extra optie. De kosten zijn aftrekbaar van de belasting.

Met je gewone betaalpas kun je ook in het buitenland pinnen bij automaten en in veel winkels en restaurants, maar als je veel reist of vaak internationale transacties via internet doet, dan kan een creditcard handig zijn.

Het voordeel is ook dat online aankopen verzekerd zijn. Kijk of een creditcard in jouw geval relevant is.

FAQ's kassa: on- en offline

Kan ik meteen een pinautomaat huren of kopen?

Als startende retailer, kapper of horeca-ondernemer wil je natuurlijk vanaf dag 1 pinbetalingen ontvangen. Dat kan. Je kunt bijvoorbeeld via Rabo PinBox kiezen voor huur of koop van een automaat die bij jouw bedrijf past (bijvoorbeeld vast of mobiel).

Veel startende ondernemers kiezen voor Rabo Smartpin. Je maakt dan van je smartphone een pinautomaat. Als starter krijg je Bij Rabo Startersvoordeel de pinbundel (tot 1.500 transacties) 6 maanden gratis.

Je krijgt ook direct toegang tot Rabo Smart Pay, een dashboard waardoor je overzicht houdt over alle betalingen. Bekijk alle betaalmethoden hier.

Hoe richt ik contactloos betalen in?

Contactloos betalen is nu bijna overal de norm. Je nieuwe pinautomaat is meteen klaar voor contactloos betalen. Ook betalingen via Apple Pay, Google Wallet en wearables, zoals Apple Watch, zijn mogelijk. Lees meer over contactloos betalen.

Hoe kunnen mensen online betalen via mijn webshop?

Je kunt via je zakelijke rekening een online kassa koppelen aan de betaalpagina’s van je webshop of site. Rabo OnlineKassa werkt met een gemakkelijk stappenplan voor jou of je webbouwer. En er is een supportteam om je te helpen.

Je hebt overzicht over alle betalingen (ook bijvoorbeeld via pin) in het dashboard via Rabo Smart Pay. Een online kassa is een extra dienst met abonnementskosten en variabele kosten. Hier vind je meer informatie.

FAQ's financieren, lenen en sparen

Hoe krijg ik financiering voor mijn bedrijf?

Natuurlijk is het een hot topic voor veel starters: kom ik in aanmerking voor financiering door de bank? Banken zijn nog altijd de grootste financiers van het mkb.

Het loont om online goed te kijken wat je opties zijn. Zo kun je via Fundr heel snel kijken of je een lening kunt krijgen. Je moet dan al wel jaarcijfers van minimaal één jaar hebben. Lees meer over startkapitaal vinden.

Kan ik rood staan op mijn zakelijke rekening?

Bij een zakelijke rekening heet rood staan ‘rekening courant krediet’. Voor sommige ondernemers is die optie belangrijk, bijvoorbeeld als je veel moet voorfinancieren.

Je hebt niet automatisch recht op rekening courant krediet bij je zakelijke rekening. De bank ziet het als lening, dus je moet aan strikte voorwaarden voldoen.

Normaliter moet een ondernemer van een aantal jaren jaarcijfers overleggen. Voor startende ondernemers is een heel goed ondernemingsplan essentieel om vertrouwen te krijgen bij de bank. Lees meer over rekening courant krediet.

Wat doe ik met mijn buffer en btw?

Als startende ondernemer is het belangrijk om een flinke buffer te hebben. Zo kun je investeren als je een kans ziet of klappen opvangen door ziekte of een tegenvallende omzet.

Tip! Zet altijd geld opzij voor de btw, de (Voorlopige) Aanslag Inkomstenbelasting en de inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet (Zvw).

Voorkom dat je kapitaal van je privérekening moet storten en zet je zakelijke buffer ook weg bij je zakelijke rekening. Je kunt online spaarpotjes aanleggen, zodat je geld duidelijk vastzet voor bijvoorbeeld de btw-aangifte of een zakelijk spaardoel.

Heb je een grote buffer en heb je het geld niet snel nodig? Dan kan beleggen ook gunstig zijn. Lees de tips van drie specialisten van de Rabobank.

zakelijke rekening afbeelding

Zakelijke rekening: 6 voordelen!

Zakelijke rekening nodig of twijfel je nog?

Bekijk de 6 voordelen

Meer over financiën

Meer over financiën
Ondernemingsplan

Gratis ondernemingsplan voorbeelden!

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je ondernemingsplan? Download gratis de voorbeeld ondernemingsplannen, ieder gericht op een bepaalde branche. Zo ga jij sterker van start!

Sluiten