marieke

3 effectieve manieren om klanten te bereiken

Bereik jij je klanten wel? Mensen zien dagelijks talloze boodschappen, vooral op internet. Hoe zorg je er dan als startende ondernemer voor dat ze juist jouw post of nieuwsbrief wel lezen?

Manier 1: doe onderzoek

Tijd voor grondig onderzoek. Breng in kaart via welke kanalen je (potentiële) klanten met je in contact komen. Daarnaast kan het helpen om uit te zoeken welke andere interesses deze contacten hebben.

Als je bijvoorbeeld de beheerder bent van een bedrijfspagina op Facebook, kun je de openbare profielen bekijken van gebruikers die je pagina 'liken'. Op hun profielpagina kun je zien hoe zij communiceren met anderen, maar ook welke andere bedrijven, producten of activiteiten zij leuk vinden.

Interesses klanten

Heb je bijvoorbeeld een adviesbureau en wil je een goede band wilt opbouwen met je zakelijke relaties om zo uw netwerk te vergroten, dan kun je het profiel van een paar trouwe klanten checken om te zien wat hun interesses zijn.

Dat marketing daarbij staat, zal niet als een verrassing komen. Maar wellicht hoort eten en restaurants daar ook bij. Maar hoe is het mogelijk om - op basis van deze informatie - deze specifieke klant beter te benaderen?

Denk eens aan het creëren van een marketingboodschap met als thema voeding. Je zou bijvoorbeeld ook een lijst van twintig nieuwe restaurants in de omgeving Amsterdam kunnen toevoegen, puur om behulpzaamheid te tonen naar potentiële klanten.

Return On Investment (ROI)

Inmiddels vraag je je misschien af wat eigenlijk de ROI (Return On Investment) (het rendement) is van al deze extra inspanningen.

Wanneer je een diepere klantsegmentatie maakt, wordt het mogelijk om de gemeenschappelijke kenmerken van je klanten te herkennen. Wat hebben ze allemaal gemeen?

Hierdoor kun je meerdere stromen van communicatie opzetten; het is raadzaam deze te baseren op thema's die van belang zijn voor een groot deel van je doelgroep.

De thema's dragen op deze manier bij aan de boodschap die je wilt uitdragen, namelijk dat je bedrijf betrokken is en begrijpt wat je klanten belangrijk vinden.

Manier 2: let op de titel

Wanneer je per e-mail nieuwsbrieven verstuurt, wil je natuurlijk dat zoveel mogelijk ontvangers uw berichten openen en lezen.

Open rate

In de afgelopen jaren is deze zogenoemde 'open rate' echter gedaald. Dit komt doordat de inbox van steeds meer mensen dagelijks overstroomt, maar ook door de invoering van de wet AVG.

Je zou denken: hoe schreeuweriger de titel, des te eerder het bericht wordt geopend. Maar met als enige doel 'de aandacht opeisen' bereik je niets.

Focus liever op de daadwerkelijke toegevoegde waarde die je je klanten probeert te bieden.

A/B-testen

Tip: voer eens een A/B-test voor e-mailcampagnes uit, waarmee je kunt onderzoeken welke onderwerptitels het best aanslaan bij ontvangers.

Manier 3: eerst zaaien, dan oogsten

Uiteindelijk draait het natuurlijk om de algehele merkbeleving van je (potentiële) klanten. Dit zullen zij namelijk delen met anderen, bijvoorbeeld via social media.

Door online tijdig te reageren op positieve reacties, klachten, vragen en algemene correspondentie, kan dit op termijn een positieve invloed hebben op hoe klanten denken over je bedrijf en merk.

Behoeftes doelgroep 

Begin dus bij de basis en kijk welke behoeftes je doelgroep heeft. Speel hierop in met relevante informatie en probeer je klanten te helpen met het bieden van oplossingen voor mogelijke problemen.

Analyseer de resultaten en pas je werkwijze indien nodig daarop aan. En onthoud dat - ook op het gebied van online marketing - overdaad eerder schaadt dan goed doet.

Tips voor het starten van een eigen bedrijf

Wie voor zichzelf wil beginnen, moet eerst een heleboel zaken regelen. Wat te denken van het openen van een zakelijke rekening, het schrijven van een goed ondernemingsplan en het afsluiten van de juiste verzekeringen

Lees ook

7 tips voor een succesvolle content marketingstrategie
4 tips om uw bedrijf te promoten op Twitter
Een marketingplan in 7 stappen
5 tips om een merk in de markt te zetten
6 slimme verkooptechnieken voor starters
Een goede nieuwsbrief in 7 stappen

[Auteur: Christian Slagter/Slagter Media]

Bijgewerkt op: 22-06-2020

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Marketing en verkoop

Je kunt nog zo'n mooi product (of goede dienst) leveren, maar zonder naamsbekendheid en genoeg klanten of opdrachtgevers zul je niet ver komen. Marketing en sales zijn dan ook een cruciaal aspect van het ondernemerschap. In deze categorie gaan we dieper in op het opstellen van een goede marketingstrategie. Hierbij komen onder andere de volgende zaken aan bod:

  1. Hoe zet ik een product of dienst in de markt?
  2. Moet ik een marketingplan schrijven? (en hoe pak ik dat aan?)
  3. Hoe bereik ik de juiste doelgroep?

Lees hier meer tips over starten met marketing en verkoop.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Zakelijke rekening eerste 6 maanden gratis

Start nóg sterker in 2021 met een zakelijke rekening en krijg meer grip op je geldzaken.

 

Je zakelijke rekening is de eerste 6 maanden gratis inclusief pinpas, internetbankieren en een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. 

 

Bekijk je voordeel

 

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.