7 slimme clouddiensten om data op te slaan

4 min  leestijd
1111
Image

Wie vaak vanaf verschillende locaties of op andere computers werkt, wil toch altijd en overal bij zijn bestanden kunnen. Voorheen bood een externe harde schijf uitkomst, maar tegenwoordig kunt u net zo goed online uw heil zoeken. Onderstaande diensten zijn gebruiksvriendelijk en vaak ook toegankelijk vanaf uw iPhone of Android-telefoon: 7 slimme clouddiensten om data op te slaan.

1. Dropbox

Dropbox is een van de bekendste clouddiensten van nu. En niet voor niets, want dankzij deze service is het meeslepen van een verzameling usb-sticks definitief verleden tijd geworden. Hiermee reserveert u een plek in de cloud waar u bestanden - van tekstbestanden tot emails en foto's en videos - kunt opslaan en delen met anderen. De tool is toegankelijk voor meerdere platforms (laptop, desktop, smartphone etc.) en kost u in eerste instantie niets. Tot 2 gigabyte (GB) opslag is gratis; voor meer ruimte betaalt u een vast maandelijks bedrag: 9,99 dollar (50GB) of 19,99 dollar (100GB).

2. Jungle Disk

Een goedkope optie is Jungle Disk. Heeft u een eenmanszaak en verwacht u met uw bestanden niet veel ruimte in beslag te nemen? Dan hoeft u bij deze goedkope aanbieder geen rekening te houden met hoge kosten. Bij het aanmaken van een persoonlijk account betaalt u circa twee dollar per maand en krijgt u de eerste 5 GB gratis. Voor grotere bedrijven bestaat er ook een meer uitgebreide service, waarvoor u een maandelijks bedrag betaalt van vier dollar.

3. Amazon S3

Op Amazon kunt u uiteraard nog steeds terecht voor goede boeken of leuke dvd's. Maar nog maar weinig Nederlandse ondernemers zijn bekend met de zakelijke mogelijkheden van deze website, zoals toepassingen die het online opslaan van bestanden ondersteunen. Met Amazon S3 lijkt het bedrijf zich in eerste instantie te willen richten op ontwikkelaars, maar in feite heeft deze service iedere klant wel het nodige te bieden. De kosten voor opslag bedragen veertien dollarcent per GB. Voor een kleine vijf dollar per maand kunt u maar liefst 50 GB op deze omgeving kwijt: goedkoper dan Dropbox.

Er is één maar: deze dienst vereist enige technische know-how. Bekijk de pagina dus eerst goed voor u de dienst aanschaft. De meeste ondernemers zullen Amazon S3 al snel met plezier gebruiken, maar als u zichzelf omschrijft als een echte technofoob en er normaal gesproken in uw nabije omgeving geen technisch onderlegde collega in de buurt is, kunt u misschien beter voor een andere dienst kiezen.

4. Elephant Drive

Een andere veelgebruikte dienst die op Amazon draait, is Elephant Drive. Deze dienst biedt de mogelijkheid om online alle back-up- en hersteltaken op overzichtelijke wijze te beheren. Net als bij Dropbox hoeft u bij Elephant Drive voor de eerste 2 GB helemaal niets te betalen. Bovendien bent u hier bij een groter verbruik als ZZP'er niet per definitie veroordeeld tot het aanschaffen van het meest uitgebreide zakelijke abonnement. Er is namelijk ook een pakket van 100 GB van ongeveer tien dollar per maand. Voor grotere bedrijven is er het uitgebreide enterprise abonnement vanaf 25 dollar per maand.

5. Box.net

Een gelijkwaardige dienst waarmee u relatief eenvoudig allerlei bestanden kunt opslaan en delen, is Box.net. Tot 5 GB is de opslag gratis. Daarna betaalt u maandelijks vijftien dollar voor een zakelijk pakket, waarmee een minimum van drie gebruikers beschikking heeft tot 500 GB. Op Box.net is het ook mogelijk om samen documenten te maken. Bovendien is er een app die zowel toegankelijk is via uw iPhone of iPad.

6. Carbonite

Ook Carbonite geeft klanten de mogelijkheid om bij hen relatief goedkoop bestanden op te slaan en te delen. De prijs is afhankelijk van het aantal GB dat u wilt gebruiken of de duur van het abonnement. Daarnaast kunt u met behulp van een handige migratieassistent oudere backups (van Windows XP of Vista) converteren naar Windows 7. Dit om eventuele moeilijkheden bij het bekijken of afspelen van oude bestanden in het nieuwe systeem te voorkomen. Ook handig: mocht u onverhoopt een document ongewenst overschrijven, dan gaat Carbonite zonder enige problemen terug in de tijd om het oorspronkelijke document op te halen.

7. Google Drive

Een van de meest bekende clouddiensten is Google Drive. Koppel deze handige clouddienst aan uw Google account en u kunt direct aan de slag. U kunt standaard voor 15 GB aan data opslaan.

Meer over eigen website

Meer over eigen website

Elke week handige tips in je mailbox?

Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van IkGaStarten en mis geen praktische handvatten om van jouw start een succes te maken!

Sluiten