CBS: 50.000 bedrijven behalen omzet vooral online

3 min  leestijd
298
Image
CBS: 50.000 bedrijven behalen omzet vooral online

Er zijn tegenwoordig ruim 50.000 Nederlandse bedrijven die de omzet grotendeels uit online diensten halen. Dat blijkt uit een recent onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat is uitgevoerd in samenwerking met Dataprovider en Google.

Hoewel deze webshops en online diensten maar voor drie procent van alle Nederlandse bedrijven uitmaken, behalen zij wel acht procent van alle omzet (104 miljard euro). Ook waren deze internetondernemingen vorig jaar goed voor 345.000 banen.

Big data

Het was voor het eerst dat het CBS ervoor koos om te werken met big data en bedrijven in te delen op basis van websitegegevens. Dit is gedaan door de webpagina's op tekst en - bijvoorbeeld - de aanwezigheid van betaalfuncties te analyseren.

Interneteconomie

In totaal gaat het volgens het CBS om ruim 50.000 ondernemingen die behoren tot de kern van de interneteconomie. Meer dan de helft van deze online georiënteerde organisaties zijn webwinkels: het aantal webwinkels nam de afgelopen drie jaar toe van 23.000 naar ruim 32.000. Toch is het merendeel van de online omzet met 23 miljard euro niet afkomstig van webshops. Ruim driekwart van deze omzet is behaald door internetgerelateerde ict-bedrijven en diensten (reisbemiddeling, prijsvergelijkers, datingsites etc.).

Welke feature is voor jou belangrijk bij het kiezen van een zakelijke rekening?

Choices

ZZP'er zonder website

Van de 1,5 miljoen Nederlandse bedrijven had ruim een derde (550.000) in 2015 een website. De website wordt lang niet altijd actief gebruikt (bijvoorbeeld als verkoopkanaal), maar fungeert in veel gevallen (438.000 websites) vooral als informatievoorziening. Uit de analyse blijkt dat vaak grotere organisaties zijn. 

Uit het onderzoek blijkt verder dat er ook een grote groep ondernemers is die zakelijk gezien nog niet online vertegenwoordigd is. Dat waren vooral ZZP'ers: zeventig procent heeft (nog) geen zakelijke website.

Bron: CBS

Meer over webshop

Meer over webshop