marieke

Pas op met uw webdomein

Startende ondernemers moeten creatief zijn bij het vastleggen van een naam voor hun website. Veel URL's die eindigen op .nl zijn inmiddels geclaimd en dus is het zoeken naar ofwel een originele combinatie vóór de .nl ofwel naar een domeinnaam uit het buitenland. Maar pas op waar u uw website registreert. Veel buitenlandse domeinnamen kunnen u in grote problemen brengen.

Volgens een onderzoek van pc-beveiligingsbedrijf McAfee zijn websites met de Kameroenese domeinnaam .cm het gevaarlijkst. Ook Chinese sites (eindigend op .cn) zijn in veel gevallen niet veilig. Opmerkelijk is dat het onderzoek ook aantoont dat het veelgebruikte .com-domein vol gevaren zit. Nederlandse sites zijn relatief veilig. Op de lijst van 104 domeinen staat .nl op plek 84. Nederlandse sites zijn daarmee ongeveer even veilig als die van Duitsland en Zweden.

Domein
Voor het samenstellen van de lijst heeft McAfee 104 internetdomeinen onderzocht. Met een domein wordt het laatste gedeelte van het internetadres bedoeld, de lettercombinatie achter de punt dus. Een website eindigend op .cm, .com of .cn is volgens McAfee dus niet aan te bevelen. Van de 27 miljoen websites die het bedrijf in totaal bekeek, bleek 5,8 procent risicovol te zijn. Dit betekent dat deze sites virussen, spam of andere ongewenste programma’s kunnen verspreiden.

.info
De rangschikking van gevaarlijke domeinen is gebaseerd op twee factoren. De eerste daarvan is het percentage gevaarlijke sites binnen het hele domein. Daarnaast keek McAfee naar het aantal gevaarlijke sites binnen één domein, ten opzichte van alle risicosites wereldwijd. Behalve de Kameroenese, Chinese en de internationale .com sites blijken ook websites uit Samoa en de Filippijnen niet veilig. En ook sites eindigend op .info behoren tot de gevaarlijkste domeinen ter wereld, aldus McAfee.
 
Cybercriminelen
Volgens het rapport zijn cybercriminelen vooral actief op websites binnen domeinen die niet te duur zijn, waar geen strenge regels gelden en waar ze zich simpel voor kunnen registreren. Het veiligste domein ter wereld is .gov, gebruikt door overheden. Helaas is dat voor ondernemers niet zomaar te gebruiken. Van de alle landensites is het Japanse .jp het veiligste domein.
 

Gepubliceerd op:
03-12-2009

Wat vind je van dit artikel?

x3
x5

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Eigen website

Een bedrijf starten zonder daaraan meteen een nieuwe zakelijke website te koppelen? Dat is in dit digitale tijdperk haast ondenkbaar. Potentiële klanten en opdrachtgevers vinden jouw product of dienst vandaag de dag nu eenmaal sneller online dan per telefoon of via mond-tot-mondreclame.

Met die wetenschap weet je wat je als starter te doen staat: een goede website (laten) bouwen. Op deze pagina's vind je informatie en tips over de ontwikkeling en het analyseren van de online vindbaarheid van jouw website. Daarbij kun je denken aan:

 1. Zo haal je het meest uit zoekmachineoptimalisatie (SEO)
 2. Weten hoe je een website via Google Analytics continu optimaliseert
 3. Het opstellen van een Google Adwords-campagne
 4. Webshop beginnen: zo maak je een goede start

​Ga je zelf aan de slag? Lees dan hier hoe je op eigen houtje een website bouwt (en lanceert).

Created with Sketch.

Ondernemingsplan maken?

Ontvang gratis de PDF ‘Ondernemingsplan: de basis in 10 stappen’. Wij hebben het volgende voor je op een rij gezet:

 • Hoe maak je in 10 stappen een businessplan?
 • Uit welke onderdelen bestaat een financieel plan?
 • Welke handige tools kun je hierbij gebruiken?
   

Stuur mij de PDF

Je ontvangt de PDF binnen 5 minuten en kosteloos in je mailbox.

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 

 • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
 • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
 • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 2.872 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.