De 3 elementen van een goede pitch

Bijgewerkt op 06 oktober 2014
3 min  leestijd
0
Image
Personeel aannemen

Bij een zakelijke kennismaking is de eerste indruk essentieel. Jouw zogenoemde elevator pitch is een korte samenvatting van wat jij als ondernemer te bieden heeft. Een potentiële klant of opdrachtgever kun je ook zomaar op straat of in de lift tegenkomen. Het is daarom belangrijk om altijd een pitch in je hoofd te hebben.

Een pitch is een praatje van maximaal drie minuten, waarin je kort en bondig vertelt waar jij en jouw bedrijf voor staan. Wie ben jij, wat doe je en waarom moet een klant of opdrachtgever voor jou kiezen? In principe bestaat een goede pitch uit drie hoofonderdelen:

1. De introductie

De pitch is qua inhoud afhankelijk van jouw publiek: aan een potentiële klant vertel je iets anders dan aan een nieuwe partner of opdrachtgever. Voor ieder van hen geldt wel dat je één opening kunt gebruiken, die vrijwel standaard in te vullen is, namelijk: "Ik ben [naam] van [naam bedrijf].

Wij zijn/Ik ben een [soort bedrijf] dat [product/dienst] levert, met het voordeel dat [voordelen]. Hierdoor werkt ons systeem beter dan [belangrijkste concurrent of concurrentgroep]." Hiermee geef je de luisteraar direct een overzicht van wie je bent, wat je levert en waarom ze meer van je zouden moeten willen weten.

2. Het vervolg

Wanneer je eenmaal hebt verteld wie je bent, zal al snel duidelijk zijn of de gesprekspartner geïnteresseerd is in jouw verhaal. Als dit niet zo is, praat dan ook niet door en informeer naar de ander. Is de luisteraar wel geïnteresseerd? Vul dan jouw verhaal aan met:

 • Jouw kijk op wat mist in de markt
 • De voordelen van jouw oplossing
 • Wie je bent en wat je kunt leveren

3. De afsluiting

Eindig jouw verhaal altijd met een vraag om het gesprek gaande te houden: informeer naar de luisteraar ("Wat doe jij?") of - als deze direct weg moet - overhandig dan jouw visitekaartje in het geval er serieuze interesse lijkt te zijn. Als de gesprekspartner zelf doorvraagt, kun je daar natuurlijk op antwoorden. Zorg wel dat er van jouw kant ook voldoende interesse is voor degene met wie je praat.

11 andere tips voor een sterke pitch

 1. Vertel niet meer dan nodig is, maar ook geen woord minder
 2. Gebruik niet meer dan driehonderd woorden
 3. Spreek in begrijpelijke taal. Vermijd in ieder geval vakjargon en afkortingen
 4. Vermijd twijfelwoorden (misschien, wellicht, eventueel etc.). Dit zwakt jouw pitch af
 5. Gebruik geen zinnen van meer dan tien woorden
 6. Wees beleefd
 7. Zorg dat je (positief) opvalt, dan blijft jouw naam meer hangen
 8. Wees enthousiast en sprankelend. Niets is vervelender dan het aanhoren van een saai en ingestudeerd standaardverhaal
 9. Spits de pitch toe op wat je kunt bieden
 10. Wees altijd eerlijk: schep geen verwachtingen die je niet kunt waarmaken
 11. Een goede pitch eindigt met het vragen naar het verhaal van de ander. Zo toon je ook interesse in de gesprekspartner

zakelijke rekening afbeelding

Zakelijke rekening nodig?

Open je rekening online of in de app al in 5 minuten

1e halfjaar € 0,00

Meer over marketingplan

Meer over marketingplan
Ondernemingsplan

Gratis ondernemingsplan voorbeelden!

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je ondernemingsplan? De Rabobank heeft voorbeelden van meerdere ondernemersplannen, ieder gericht op een bepaalde branche. Downloaden is gratis.

Sluiten