juiste doelgroep bepalen

Dit is een doe-artikel uit de gratis tool voor starters: de Startversterker. Sla inzichten op, vink lijstjes af en test jezelf.

Naar de Startversterker

De juiste doelgroep bepalen doe je zo

Wie zit echt op jouw product of oplossing te wachten? En wie kan en wil er ook genoeg voor betalen? En mik je niet op een te grote of juist kleine groep? Gebruik deze checklist om jouw doelgroep te bepalen. 

Met deze checklist kun jij jouw doelgroep bepalen. Direct naar een van de onderdelen? 

 1. Durf te specificeren
 2. Segmenteer de markt
 3. Maak een klantenanalyse
 4. Voer een marktonderzoek uit​
 5. Persona's ontwikkelen

1. Durf te specificeren

Stel dat jouw bedrijf kantoormeubilair maakt en verkoopt. Dan moet je eerst inzichtelijk maken voor wie je deze producten maakt. Zijn dat kleine ondernemers en particulieren die een (thuis)kantoor op maat willen inrichten? Of zijn het grote bedrijven die een order van vijftig identieke bureaus plaatsen?

Voldoende capaciteit

De vervolgvraag is of je de capaciteit hebt om grote bedrijven van dienst te zijn. Een bekende valkuil voor startende ondernemers is dat zij het liefst iedereen van hun producten willen voorzien. Beter is om te specificeren.

Met andere woorden: durf te kiezen. Een onderneming heeft meer kans van slagen als je je op (enkele) specifieke doelgroep(en) richt.

Check

Ik heb mijn doelgroep gespecificeerd
De doelgroep past bij wat ik qua capaciteit kan bieden

Lees ook: 5 x beter: upgrade je doelgroep

2. Segmenteer de markt

Het bepalen van de doelgroep wordt ook wel het segmenteren van de markt genoemd, omdat je de markt opdeelt in herkenbare groepen.

 • Mannen of vrouwen?
 • Ouderen of jongeren?
 • Carrièremakers of op veilig spelende middenklassers?
 • Inwoners van alleen de provincie Utrecht of het hele land?

Segmenteren is een belangrijk deel van je doelgroep bepalen. Je kunt daarbij denken aan opleiding, woonplaats, geloof en sociaal-economische achtergrond.

Let op dat je niet teveel segmenteert: de doelgroep moet wel groot genoeg zijn om de investering in de ontwikkeling van een product of dienst te kunnen terugverdienen. Denk ook aan verdienmodellen die passen bij het segment. 

Check

Ik weet op welke segmenten ik me ga richten

3. Maak een klantenanalyse

Je kunt het inzicht in de doelgroep verder vergroten door de klanten in kaart te brengen via het opstellen van een klantenanalyse.

Het voornaamste doel hierbij is om te ontdekken wie jouw potentiële klanten zijn en hoe je hen kunt bereiken.

Beantwoord in deze analyse in ieder geval de volgende vragen:

 • Wat zijn de algemene kenmerken van mijn doelgroep(en)?
 • Wie zijn mijn potentiële klanten en welke behoeften hebben ze?
 • Hoe kan mijn product of dienst deze behoeften vervullen?
 • Hoe waarderen bestaande klanten mijn product en de daarbij horende service?
 • En hoe trouw zijn klanten aan mijn product?

Check

Ik heb minimaal 6 echte gesprekken gevoerd met (potentiële) klanten 
Ik ken de cijfers en trends in mijn branche 

4. Voer een marktonderzoek uit

Het opstellen van een marketingplan en het uitvoeren van een marktonderzoek zijn onmisbare schakels bij het bepalen van de doelgroep. Een marktonderzoek kun je zo groot en uitgebreid maken als je zelf wilt.

Strategie opstellen

Het belangrijkste is: probeer je klanten te leren kennen en pas daar je strategie op aan. Een professionele marketeer of een bureau kan je daar bij helpen. Je zou die investering natuurlijk wel terug moeten verdienen.

Zelfs als je dit onderdeel kan en wil uitbesteden, is het belangrijk dat je als startende ondernemer de basis echt goed weet. Ken je je klanten goed? Stem je je strategie daar wel echt op af? Als startende ondernemer leveren dit soort analyses je veel waardevolle inzichten op. 

Ik heb een marketingplan

5. Persona's ontwikkelen

Werk een paar persona's uit, die je bij al je beslissingen in je achterhoofd houdt. Persona's zijn profielen van mensen uit je doelgroep, ook wel ijkpersonen genoemd. 

Verzin namen, leeftijden, hobbies, interesses, koopgedrag, problemen en wensen. Hoe leven ze, wat doen ze?

Tip! Check de uitgewerkte persona's bij een paar klanten: herkennen ze zich hierin?

Houd deze persona altijd bij de hand. Voor deze mensen doe je alles en bij alles wat je maakt en doet denk je aan ze. Wat zouden zij ervan vinden?

Ik heb persona's ontwikkeld

6. Testen en bijschaven

Voor bijna elk plan of analyse die je vooraf maakt geldt: test regelmatig of het nog klopt met de werkelijkheid en durf van je eerste koers af te wijken. Zo geldt dat ook voor je doelgroepbepaling. 

Zowel jouw (potentiële) klanten als jouw bedrijf of zelfs de hele markt veranderen in de loop der tijd. Check regelmatig of je doelgroep nog steeds dezelfde behoeften heeft en of jouw product of dienst nog steeds die behoefte vervult. 

Misschien is het tijd voor een extra product of dienst, een andere marktbenadering of zelfs een nieuw verdienmodel. 

Door de coronacrisis zijn veel klantbehoeften veranderd. 

Plan dus voor jezelf in dat je je doelgroep bijvoorbeeld elk jaar evalueert. Neem dan elk jaar weer opnieuw de stappen uit deze checklist. 

Ik heb ingepland om mijn doelgroepbepaling te checken

Bijgewerkt op: 03-03-2021

Startversterker

Topklanten

Meer Startversterker

Wat vind je van dit artikel?

x145

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.

Lees meer

Een bedrijf oprichten is één ding, maar de echte uitdaging voor starters is om er vervolgens een stabiele en succesvolle onderneming van te maken. Het vinden van klanten en het uitbreiden van jouw netwerk is daarbij essentieel. Met deze 5 manieren kun jij je eerste klant vinden.

Eerste klant vinden
Eerste klant vinden

Klanten en acquisitie

Als pas gestarte ondernemer of zzp'er sta je vast te trappelen om aan de slag te gaan. Maar heb je al uitzicht op genoeg opdrachten om een vliegende start met jouw bedrijf te maken? Zonder klanten en opdrachtgevers kom je namelijk niet ver.

Een potentiële klant vinden is één ding, de klus ook daadwerkelijk binnenhalen is een ander verhaal. Op deze pagina's lees je onder andere tips over het vinden van klanten, het plegen van acquisitie en wat je wel (of juist niet) moet doen tijdens een pitch of verkoopgesprek.​

 1. Hoe bepaal je de juiste doelgroep?
 2. Checklist: klanten vinden doe je zo
 3. Cold calling eng? Zo kom je wel goed voor de dag (aan de telefoon)
 4. De grootste netwerkvalkuilen voor starters

Tip: krijg je een keer te maken met een ontevreden klant of opdrachtgever? Lees hier hoe je dit oplost.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.