Een offerte maken: hoe doe je dat?

Een goede offerte opstellen doe je zo

Een goede offerte opstellen, hoe doe je dat eigenlijk? In deze prijsopgave staat gespecificeerd welke diensten je voor de opdrachtgever gaat uitvoeren én welke voorwaarden hieraan verbonden zijn. 

1. Wat staat er in een goede offerte?

Een goede offerte opstellen, dat kan je helemaal zelf! Een offerte is (net als een contract) een formeel aanbod naar opdrachtgevers. Het verschil is dat een offerte vrijblijvend is. Meestal verzamelt een klant meerdere offertes, waaruit hij of zij vervolgens een opdrachtnemer kiest.

Je geeft een specifieke beschrijving van de werkzaamheden die je voor de klant gaat doen of de producten of diensten die je gaat leveren. Ook vermeld je een aantal voorwaarden, zoals het uurtarief en de planning.

Prijs bepalen

Welke prijs zet je vervolgens op je offerte? Dat bepaal je zelf. Zorg dat je kunt beargumenteren waarom jouw expertise of product dat geld waard is. Vergeet ook niet het nummer van je zakelijke bankrekening te vermelden.

Dit tarief mag jij als zzp'er rekenen.

Vermeld daarnaast of het bedrag op de nota inclusief of exclusief btw- en reiskosten is. Zo krijg je geen misverstanden. Maak ook duidelijk welke werkzaamheden er binnen de offerte vallen en wanneer het meerwerk is.

Beschrijf tot slot ook onder welke voorwaarden je de werkzaamheden zult uitvoeren, bijvoorbeeld of de klant zelf al het voorbereidende werk doet en wie verantwoordelijk is voor de aanwezigheid van materialen.

2. Een goede offerte opstellen, hoe doe ik dat?

Omdat een offerte een vrijblijvend aanbod is, zijn er in weinig wettelijke verplichtingen voor de inhoud. Een groot deel van de offerte kun je naar eigen inzicht opstellen.

Het is slim om te verwijzen naar eerdere (acquisitie)gesprekken die jullie eerder hebben gevoerd. Als het goed is, heb je hierin al uitgebreid besproken om voor soort opdracht het gaat. Zorg dat je helder hebt waar je wel en niet verantwoordelijk voor bent. 

Wettelijke verplichtingen offerte

Zorg dat je in iedere geval de volgende punten verwerkt in je offerte:

 • Je bedrijfsgegevens
 • De gegevens van de klant
 • De datum
 • Het offertenummer
 • Een samenvatting van de werkzaamheden
 • Jouw uurloon of totaalprijs
 • De geldigheidsduur van de offerte
 • Een verwijzing naar jouw algemene voorwaarden

Let op je taalgebruik

Zorg dat je taalgebruik en aanspreekvorm goed past bij je klant. Een notaris of groot verzekeringskantoor vraagt bijvoorbeeld om een wat formelere benadering. Bij een jong webbureau is juist wat informeler taalgebruik slim.

Wat je beter niet kunt doen, is googelen naar een standaardofferte en deze klakkeloos kopiëren. Je kunt zo'n voorbeeld uiteraard als basismateriaal gebruiken, maar geef hier wel je eigen draai aan. Laat zien dat het jouw verhaal is.

3. Hoe maak ik een prijsopgave netjes op?

Zorg dat de offerte er netjes en verzorgd uitziet. Met een slordige lay-out, typefouten en taal- of spelfouten maak je bij veel prospects geen goede eerste indruk. Reserveer daarom tijd om je offertes op te stellen. Zeker wanneer je dit voor de eerste keer doet.

Onthoud dat potentiële klanten vaak meerdere offertes bij verschillende partijen opvragen om deze met elkaar te vergelijken.

Beschouw een offerte dus als een soort sollicitatiebrief. Een typefout kan bij een kritische afnemer ervoor zorgen dat jouw offerte linea recta op de verkeerde stapel belandt.

Naast de inhoudelijke kant van de offerte, zoals hierboven beschreven, kun je ook op uitstraling onderscheidend zijn. Daaronder valt ook de lay-out, je logo en je huisstijl.

4. Moet ik algemene voorwaarden meesturen?

Het is niet verplicht, maar iedereen die een product of dienst levert, doet er verstandig aan algemene voorwaarden op te stellen. Dit document gaat in op de rechten en plichten van de klant (en jouw bedrijf).

De algemene voorwaarden sluiten niet alleen een financieel risico uit, maar maken zakendoen ook makkelijker.

Je levert waarschijnlijk veel dezelfde producten of diensten, hierdoor hoef je in principe maar een keer de voorwaarden op te stellen. Omdat starters vaak standaardvoorwaarden gebruiken, is het verstandig om het document te laten controleren door een jurist.

Zijn algemene voorwaarden bindend?

Let op: algemene voorwaarden zijn alleen bindend als de klant deze vooraf kan lezen en hij ook daadwerkelijk bevestigt hiermee akkoord te zullen gaan. Laat dit ook altijd per mail bevestigen, dan sta je bij een geschil achteraf juridisch sterker.

5. Hoe verstuur ik de offerte?

Heb je eenmaal een goede offerte opgesteld? Dan is het zaak om je prijsopgave snel te versturen. Opdrachtgevers vragen vaak meerdere offertes tegelijk op. Als je veel aandacht aan de eerste offerte hebt besteed, ligt er een basis voor alle volgende offertes.

Per mail versturen

Offertes worden tegenwoordig bijna altijd per mail verstuurd. Zorg dat je de prijsopgave bij voorkeur in een pdf stuurt en niet als Word-document. Niet alleen blijft de opmaak in pdf behouden, er kan ook niet zomaar in het document worden aangepast.

Wat stuur je mee naast de offerte?

Aangezien een offerte een zakelijk document is, is dat niet de plek om er een begeleidende tekst aan de opdrachtgever in te plakken. Dit kun je in de mail zelf doen. Als je algemene voorwaarden meestuurt, vergeet deze dan niet te benoemen (anders zijn ze niet rechtsgeldig).

Na het versturen van de offerte, kan de klant nog wat zaken willen wijzigen. Als de klant de offerte accepteert en ondertekent, is het een bindend juridisch contract geworden. In dat geval heb je de opdracht officieel binnengehaald, gefeliciteerd!

Ook interessant voor jou

Een overzichtelijke administratie opzetten doe je zo
Een goede factuur in 9 stappen

Veelgestelde vragen over het opstellen van een offerte

 • Hoe kun je een offerte opstellen? Wil je als ondernemer een goede offerte maken en kun je hier wel wat hulp bij gebruiken? Op IkGaStarten vind je een uitleg over wat je meestuurt en welke wettelijke verplichtingen er bij een offerte horen.
 • Bestaat er een checklist voor een goede offerte? Jazeker, je kunt op IkGaStarten een handige checklist voor een offerte vinden. Hiermee weet je zeker dat je niets belangrijks vergeet.
 • Zijn de algemene voorwaarden in een offerte verplicht? De algemene voorwaarden zijn niet verplicht, maar wel handig om eventuele zakelijke conflicten te kunnen voorkomen.
 • Welk tarief reken ik in mijn offerte? Als ondernemer mag je helemaal zelf bepalen welke prijs je vraagt voor je product of dienst. Kun je hierbij nog wel wat hulp gebruiken? Op IkGaStarten.nl lees je hoe je een goed tarief bepaalt als zzp'er.
 • Waar kan ik een offerte template downloaden? Ga je een offerte maken, maar weet je nog niet zo goed hoe je moet beginnen? Dan is het offerte template misschien wel iets voor jou. Zo weet je precies welke informatie op welke plek moet
Bijgewerkt op: 25-11-2020

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Ondernemen kun je leren, wordt wel eens gezegd. Hoewel ook hier oefening zeker kunst baart, helpt het wel als je over bepaalde karaktereigenschappen beschikt die het leven van een ondernemer makkelijker kunnen maken.

Zzp
Beschik jij over waardevolle ondernemerskwaliteiten?
Beschik jij over waardevolle ondernemerskwaliteiten?

Klanten en acquisitie

Als pas gestarte ondernemer of zzp'er sta je vast te trappelen om aan de slag te gaan. Maar heb je al uitzicht op genoeg opdrachten om een vliegende start met jouw bedrijf te maken? Zonder klanten en opdrachtgevers kom je namelijk niet ver.

Een potentiële klant vinden is één ding, de klus ook daadwerkelijk binnenhalen is een ander verhaal. Op deze pagina's lees je onder andere tips over het vinden van klanten, het plegen van acquisitie en wat je wel (of juist niet) moet doen tijdens een pitch of verkoopgesprek.​

 1. Hoe bepaal je de juiste doelgroep?
 2. Checklist: klanten vinden doe je zo
 3. Cold calling eng? Zo kom je wel goed voor de dag (aan de telefoon)
 4. De grootste netwerkvalkuilen voor starters

Tip: krijg je een keer te maken met een ontevreden klant of opdrachtgever? Lees hier hoe je dit oplost.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Zakelijke rekening eerste 6 maanden gratis

Start nóg sterker in 2021 met een zakelijke rekening en krijg meer grip op je geldzaken.

 

Je zakelijke rekening is de eerste 6 maanden gratis inclusief pinpas, internetbankieren en een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. 

 

Bekijk je voordeel

 

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.