marieke

Leiderschap maakt het verschil

Wie zijn product of dienst goed aan de man wil brengen, moet leiderschap tonen. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan.  Vier tips die u helpen een echte leider te worden.

#1. Houd het hoofd koel

Op één punt is de wetenschap eenduidig: emotionele stabiliteit is een van de beste voorspellers van leiderschap. We hebben graag leiders die het hoofd koel houden en in moeilijke situaties de juiste beslissingen nemen. Uitbarstingen ondermijnen juist de geloofwaardigheid. Liever een koele, beheerste Barack Obama dan een euforisch over het podium rennende Steve Ballmer. Neuroticisme, een persoonlijkheidsdimensie die wordt gekenmerkt door emotionele uitbarstingen, angst en agressie, diskwalificeert voor leiderschap. Natuurlijk, een dictator als Adolf Hitler stond juist bekend om zijn emotionaliteit. Mentale instabiliteit is voor autocratische of zelfs dictatoriale leiders een voordeel: het maakt hun onvoorspelbaar voor tegenstanders. En onvoorspelbaarheid is een waardevolle kwaliteit voor leiders die door angst regeren. Mogelijk doen sommigen zich zelfs gekker voor dan ze werkelijk zijn. Wil je echter als gezaghebbende leider gezien worden is het niet slim je emoties de vrije loop te laten. De mensen voor wie u verantwoordelijk bent, moeten het gevoel hebben dat u een stabiele factor bent, op wie ze altijd kunnen vertrouwen. Dit betekent uiteraard niet dat u geen emoties kunt tonen. Het is alleen belangrijk welke emoties u toont en hoe u dit doet.

#2. Toon blijheid

Tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 1984 werd een klassieke studie uitgevoerd. Experts beoordeelden eerst speeches van beide kandidaten, Ronald Reagan en Walter Mondale, op drie emoties: blijheid, angst en boosheid. Vervolgens keek ook een breed publiek met wisselende politieke voorkeur naar de tapes. Wat bleek? Een kandidaat kreeg meer steun naarmate hij meer blijheid liet zien. Dit effect stond los van politieke voorkeur of de inhoud van de speeches, de beelden werden zonder geluid bekeken. Ronald Reagan liet van beide kandidaten de meeste vrolijkheid zien - en won uiteindelijk de verkiezingen.

Ander onderzoek bevestigt deze bevinding: negatieve emoties zoals droefheid en woede maken je niet aantrekkelijk als leider. Woede en boosheid worden gezien als indicator van agressie, een eigenschap die over het algemeen niet wordt gewaardeerd in leiders, zeker niet in vredestijd. Uit onderzoek van Gerben van Kleef (Universiteit van Amsterdam) blijkt slechts één groep volgers wél gecharmeerd van een boze leider: mensen die zelf laag scoren op de persoonlijkheidsdimensie vriendelijkheid. Anders gezegd: boze mensen stemmen op boze leiders. Hoewel de woede-uitbarstingen van Wilders op het eerste gezicht niet slim lijken, kan hij er dus wel veel boze kiezers mee winnen. Maar iedere andere leider kan dus beter positieve emoties overbrengen, zoals hoop, vertrouwen en opgewektheid.

Advertorial bedrijfsovername

Een bedrijf overnemen

Bij een bedrijfsovername komt meer kijken dan je misschien denkt. De Rabobank helpt je graag op weg. Zo kunnen onze adviseurs meer vertellen over hoe je jouw overname kunt financieren. 

Meer weten?

#3. Laat empathie zien

Uiteraard moeten de emoties die u toont wel passend zijn voor de situatie. Een klant die u net de deur heeft gewezen, kunt u beter niet proberen op te beuren met een grote glimlach. Vakcentrale FNV maakte hier handig gebruik in een spotje over de bezuinigingen op de gehandicaptenzorg, waarin een veelvuldig lachende Mark Rutte te zien was. Begrijpen wat anderen voelen en weten welke emotie passend is vormt de basis van empathie. Dat is een uitermate belangrijke eigenschap voor leiders. Uit onderzoek blijkt dat leiders die hoog scoren op empathie ruim 30 procent meer gezag hebben dan de leiders die minder dan gemiddeld scoren. Diverse onderzoeken laten zien dat macht empathie onderdrukt. Om passende emoties te tonen is het daarom belangrijk een bewuste inspanning te doen om u in te leven in de situatie van uw ondergeschikten. Wat zou u voelen in hun positie?

#4. Toon je echte ik 

Niet veel mensen hebben de vaardigheid en het talent een emotie zo overtuigend neer te zetten als een Oscar-winnaar. Toneelspel wordt snel als manipulatief ervaren, een groot gevaar voor gezag. Eerlijkheid en betrouwbaarheid behoren in alle culturen – van Europa tot Zuid-Amerika - tot de meest gewaardeerde eigenschappen van een leider. Samen met competentie is betrouwbaarheid zelfs de belangrijkste voorspeller van gezag, blijkt uit lopend onderzoek van ons onder werknemers. Als leider is het belangrijk u goed bewust te zijn van uw eigen emoties. Voelt u een emotie opkomen, vraag u dan af of dit een passende emotie is en zorg dat deze emotie nooit de overhand krijgt (in ieder geval niet publiekelijk). Dit vergt emotionele vaardigheid en maakt duidelijk dat emotionele intelligentie samenhangt met effectief leiderschap. Misschien zouden dit type vaardigheden een belangrijker rol moeten spelen in de selectie en training van leiders.

Gepubliceerd op:
29-07-2013

Wat vind je van dit artikel?

x0
x3

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Klanten en acquisitie

Als pas gestarte ondernemer of zzp'er sta je vast te trappelen om aan de slag te gaan. Maar heb je al uitzicht op genoeg opdrachten om een vliegende start met jouw bedrijf te maken? Zonder klanten en opdrachtgevers kom je namelijk niet ver.

Een potentiële klant vinden is één ding, de klus ook daadwerkelijk binnenhalen is een ander verhaal. Op deze pagina's lees je onder andere tips over het vinden van klanten, het plegen van acquisitie en wat je wel (of juist niet) moet doen tijdens een pitch of verkoopgesprek.​

  1. Hoe bepaal je de juiste doelgroep?
  2. Checklist: klanten vinden doe je zo
  3. Cold calling eng? Zo kom je wel goed voor de dag (aan de telefoon)
  4. De grootste netwerkvalkuilen voor starters

Tip: krijg je een keer te maken met een ontevreden klant of opdrachtgever? Lees hier hoe je dit oplost.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.485 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.