marieke

Meer klanten ondanks crisis

Ondanks de crisis heeft een ruime meerderheid van de ondernemers in Nederland zijn klantendatabase toch zien groeien. Wel wordt er aan deze nieuwe klanten iets minder verdiend. Een en ander blijkt uit de Sprout Barometer, een periodiek onderzoek van ondernemersmagazine Sprout en verzekeraar De Goudse.

Ruim zestig procent van de ondervraagde ondernemers meldde desgevraagd dat het aantal klanten over het afgelopen jaar gegroeid is. Dat terwijl ruim veertig procent zich momenteel meer zegt te richten op het behouden van bestaande klanten dan op het werven van nieuwe.

Vier op de tien ondervraagden melden in de Sprout Barometer een toegenomen afzet, terwijl dertig procent van de ondernemers zegt met teruglopende omzet te maken te hebben. Slechts 11,5 procent van de ondernemers geeft aan zenuwachtig te worden van de economische neergang, terwijl meer dan de helft die crisis ziet als uitdaging en niet als bedreiging. De meeste ondernemers zeggen gestaag door te groeien of zelfs een sprongetje te maken. Iets meer dan vijf procent geeft zelfs aan dat het momenteel beter gaat dan ooit.

 

Gepubliceerd op:
21-12-2009

Wat vind je van dit artikel?

x1
x0

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Klanten en acquisitie

Als pas gestarte ondernemer of zzp'er sta je vast te trappelen om aan de slag te gaan. Maar heb je al uitzicht op genoeg opdrachten om een vliegende start met jouw bedrijf te maken? Zonder klanten en opdrachtgevers kom je namelijk niet ver.

Een potentiële klant vinden is één ding, de klus ook daadwerkelijk binnenhalen is een ander verhaal. Op deze pagina's lees je onder andere tips over het vinden van klanten, het plegen van acquisitie en wat je wel (of juist niet) moet doen tijdens een pitch of verkoopgesprek.​

  1. Hoe bepaal je de juiste doelgroep?
  2. Checklist: klanten vinden doe je zo
  3. Cold calling eng? Zo kom je wel goed voor de dag (aan de telefoon)
  4. De grootste netwerkvalkuilen voor starters

Tip: krijg je een keer te maken met een ontevreden klant of opdrachtgever? Lees hier hoe je dit oplost.

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.288 ondernemers zijn al sterker gestart

Created with Sketch.

Welkom op IkGaStarten!

Mogen wij je een aantal korte vragen stellen?

We horen graag wat je van IkGaStarten vindt en wat nog beter kan.
 

 Start hier   >


Deelname duurt niet langer dan 2 minuten.

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.