Wat is een elevator pitch?
Een elevator pitch moet je zien als een kernachtige en overtuigende presentatie van jouw bedrijf, product of idee.
Het idee van de lift (elevator) geeft het korte tijdsbestek aan (gemiddeld 1 minuut) waarin je een investeerder moet zien te interesseren voor jouw idee (de pitch).
Heeft de lift eenmaal de bovenste verdieping bereikt? Dan ben je de investeerder waarschijnlijk weer kwijt. Tegen die tijd moet je dus zijn of haar volle aandacht hebben, zodat jullie het gesprek op een ander moment kunnen voortzetten.
Een elevator pitch is een kernachtige en overtuigende presentatie van jouw bedrijf, plan of idee.
Netwerken
De kans dat jij straks in een lift je verhaal moet doen tegenover een investeerder is natuurlijk niet zo groot. Maar deze vorm van presentaren is vooral handig om toe te passen op netwerkbijeenkomsten.
Omdat je tijdens zo'n netwerkevent vaak meerdere mensen tegelijk spreekt, moet je beschikken over een concreet, kort verhaal. Overigens kun je deze vorm van pitchen ook zien als een manier om op een aansprekende manier te verwoorden wat jij de ander precies te bieden hebt.
5 kenmerken van een goede pitch
Welke elementen mogen er straks zeker niet ontbreken in jouw elevator pitch? Zorg er in ieder geval voor dat je in je presentatie het volgende vertelt:
- Wie ben je?
- Wat doe je?
- Hoe doe je het?
- Wat heb je te bieden?
- Indien relevant: met wie werk je samen?
Een betere elevator pitch maken: 6 tips
Hoe kun je jouw presentatie nog sterker maken? Of een elevator pitch goed ontvangen wordt hangt uiteraard van meerdere factoren af, maar met een goede voorbereiding kom je vaak een heel eind.
Het is een kwestie van oefenen en steeds weer wat aanscherpen. Hieronder vind je extra tips om jouw elevator pitch zo sterk en geloofwaardig mogelijk te brengen:
1. Start met een prikkelende opening
Bij een professionele presentatie trek je al in de eerste seconden de aandacht van je publiek... of niet. Dat geldt ook voor een elevator pitch. Trek dus direct de aandacht van de investeerder of netwerkrelatie met een sprankelende binnenkomer.
2. Blijf kort van stof
Met die 60 seconden op de klok die in rap tempo wegtikken, kun je het je simpelweg niet permitteren om een lang verhaal te houden.
Wees in jouw presentatie dus zo concreet mogelijk en neem ook het advies van Erik Kessels, een van de bekendste reclamemakers van Nederland, ter harte: "Als het lang duurt om uit te leggen, is het geen goed idee."
3. Maak jouw pitch op maat
Het is aan te raden om jouw pitch keer op keer aan te passen. De inhoud van je verhaal is niet alleen afhankelijk van de gesprekssituatie, maar ook van de doelgroep.
Een investeerder heeft behoefte aan andere informatie en gegevens dan iemand met wie je wilt samenwerken om een product of dienst van de grond te krijgen.
Zorg dus dat je altijd goed kunt ingaan op de specifieke behoeften van de gesprekspartner.
Luister goed naar wat je gesprekspartner zegt. Zo ontdek je waar zijn behoefte ligt en hoe jij hierop kunt inspelen.
4. Bied een luisterend oor
Luister goed naar wat je gesprekspartner zegt. Zo ontdek je waar zijn behoefte ligt en hoe jij hierop kunt inspelen. Je hebt de neiging om een minuut vol te praten, maar je kunt ook gerust een vraag stellen en daar direct op inhaken en vertellen waarom jij die behoefte gaat oplossen.
5. Geloof in jezelf
Als je jouw verhaal niet overtuigend kunt brengen, hoe moet iemand anders het dan geloven? Durf zelfverzekerd je verhaal te doen en probeer uit te stralen dat je passie hebt voor jouw vak.
Het voor een bescheiden ingestelde Nederlander niet altijd even makkelijk, maar een elevator pitch is niet het moment om (te) bescheiden over te komen.
6. Eindig met een knallend slotargument
Een sterk slotargument geven is lastiger dan het lijkt, zeker als je bedenkt dat juist de laatste zin het langst bij de ander blijft hangen. Probeer in ieder geval te benadrukken waarom jij de partij bent die de behoefte op kan lossen.
Vraag tot slot of je jouw argumenten, beloftes of voorbeelden mag staven door nogmaals contact met deze persoon op te nemen.
In het slechtste geval krijg je een 'nee' te horen, en anders loop je toch maar mooi weg met een visitekaartje of een connectie op LinkedIn.
Meer weten?
Op zoek naar meer informatie? Bekijk dan in onderstaand filmpje de 5 tips van 'PitchQueen' Nathalie Mangelaars: