product lanceren raket

10 tips om jouw product succesvol te lanceren

De ontwikkeling van jouw product of dienst is afgerond en je hebt een concreet marketingplan opgesteld. Dan is het nu tijd om het product of de dienst officieel te lanceren. Waar moet je op dit gebied allemaal aan denken? Hoe maak je bijvoorbeeld een planning? Dat lees je hier: 10 tips om jouw product succesvol te lanceren.

Iedere succesvolle livegang begint met een planning. Welke stappen moet je zetten om de deadline te halen? Zet alle belangrijke data op een rij en bepaal aan de hand daarvan wanneer je het product of de dienst kunt lanceren.

Stel een tijdlijn op, waarin je in ieder geval ingaat op de volgende punten:

  • De datum dat je eventuele partners en verkopers informeert;
  • Het moment waarop je het promotiemateriaal verstuurt;
  • De dag van de pre-lancering (wanneer je begint met reclame maken);
  • De datum van de lancering (vanaf wanneer het product zal worden verkocht);
  • De dag waarop de promotie/reclamecampagne eindigt;
  • Het moment waarop orders verstuurd worden;
  • Het moment waarop het team klaar moet staan om vragen te beantwoorden.

Maar hoe zorg je er nou voor dat deze lanceringsprocedure zonder al teveel grote problemen verloopt?

De volgende 10 tips helpen je bij het maken van een goed voorbereide start:

1. Start op tijd

Smeer de campagne uit over meerdere weken, in plaats van alle informatie in één keer de wereld in te sturen. Start bij voorkeur zes tot acht weken van te voren met de communicatie over jouw nieuwe product of dienst.

2. Tip de pers

Geef alvast wat kleine details en laat de pers speculeren over jouw innovatie. Grote organisaties mogen dit trucje ook vaak toepassen. Kijk maar naar Apple. Vaak worden nieuwe functies van de komende versie van de iPhone al maanden voor de lancering 'gelekt' naar de pers. Deze kleine beetjes informatie maken mensen nieuwsgierig naar wat er nog komen gaat.

3. Zoek ambassadeurs

Stuur jouw product naar vaste klanten, invloedrijke bloggers of recensenten en doe dit een paar weken voor de officiële lancering. Moedig deze mensen aan om het product te testen en erover te publiceren. Zo maakt het merk Demak'Up handig gebruik van beautybloggers: meisjes die op hun eigen blog ervaringen en tips over make-up delen. Demak'up stuurt een gratis pakketje reinigingsdoekjes op naar deze bloggers in ruil voor een artikel op hun website.

Zo'n persoonlijke review van iemand uit de doelgroep is betrouwbaarder, invloedrijker én goedkoper dan het plaatsen van een advertentie in een tijdschrift.

4. Verleid trendwatchers

Neem contact op met trendwatchers en analisten. Leg uit wat jouw product bijzonder maakt en hoe het kan bijdragen aan verdere ontwikkelingen in de markt.

5. Verwacht niet teveel

Tenzij je echt revolutionaire technieken of producten op de markt brengt (of jouw onderneming Apple of Microsoft heet), moet je niet verwachten dat mensen de nacht voor de lancering voor de deur komen slapen. De lanceerdatum is in de meeste gevallen niets meer en niets minder dan de officiële dag dat jouw product of dienst verkrijgbaar is.

6. Blijf communiceren

Stop niet na het versturen van een persbericht, maar publiceer op jouw website of in de nieuwsbrief ook regelmatig over nieuwe opties, verbeteringen, details, verkooppunten etc. Deel de verhalen van jouw gebruikers en vertel wat jouw innovatie kan betekenen voor de doelgroep.

7. Verras

Doe iets onverwachts tijdens de lanceerperiode. Maak een grappige video, infographic of reclamestunt met jouw product in de hoofdrol. Zorg wel dat jouw verrassing past bij de doelgroep en propositie van het product. 

Voorbeeld: om hun nieuwe kogelvrije glas aan de man te brengen, plaatste 3M Security Glass het supersterke glas in een bushokje. Tussen twee glasplaten zaten stapels geld. Tekst: "Wie dit glas kan breken, mag het geld houden."

8. Betrek partners bij het proces

Zakenpartners zijn belangrijk. Partners die een belang hebben in jouw innovatie, zijn extra gemotiveerd en enthousiast om je te helpen bij de verkoop. Jouw leverancier kan bijvoorbeeld een persbericht op zijn site plaatsen, waarin hij schrijft dat hij heeft bijgedragen aan jouw innovatieve product.

9. Laat de wereld kennismaken 

Geef presentaties of laat mensen kennis maken via kosteloze demo's, downloads of productvideo's. Je kunt ook een actie organiseren, waarbij mensen het product dertig dagen lang kunnen uitproberen en hun geld terugkrijgen wanneer zij er niet tevreden over zijn.

Zoek naar beurzen en/of bedrijven die mogelijk geïnteresseerd zijn en vraag of jij hier het nieuwe product mag komen presenteren.

10. Sta klaar voor de klant

Zorg dat klanten jou kunnen bereiken wanneer ze vragen of klachten hebben. Zorg ervoor dat helpdeskmedewerkers op de hoogte zijn van mogelijke vragen. En laat jouw medewerkers weten bij wie ze moeten zijn voor snelle antwoorden. Houd hierbij rekening met zoveel mogelijk scenario's.

[Bron: MKB Servicedesk]

Lees ook

Hoe zet je een product in de markt?
Checklist l Van idee naar bedrijf
Een overzichtelijke administratie opzetten doe je zo
10x effect met low-budget marketing

Bijgewerkt op: 16-11-2016

Wat vind je van dit artikel?

x2
x2

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Marketing en reclame

Het inzetten van marketingtools en reclamemethoden is een prima manier om jouw bedrijf bij de doelgroep te promoten en een product of dienst goed in de markt te zetten. Maar welke mogelijkheden heb je hiervoor als starter tot je beschikking en hoe zet je de eerste stap? Hieronder vind je meer informatie over het fijne samenspel tussen marketing en reclame. Zo kom je bijvoorbeeld meer te weten over:


Nu populair op Ikgastarten: lees de 4 tips voor het maken van reclame voor jouw startup.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 3.917 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.