Een marketingplan maken doe je zo
Je hebt een prachtig product of dienst gemaakt., toch komen de klanten niet automatisch naar je bedrijf toe. Succes bij je doelgroep vraagt om een creatief, doordacht en innovatief marketingplan.
Stap 1: verzamel informatie over klant en concurrent
Goede marketing begint met informatie van je doelgroep, de markt, concurrenten en je product of dienst. Pak dit grondig aan. Dat hoeft echt niet moeilijk of duur te zijn.
Met een simpele enquête onder je bestaande en/of potentiële klanten kom je al een heel eind. Haal hen zonodig over om mee te werken door een cadeautje of kortingsactie aan te bieden. Het verdient zich snel terug.
Vraag om kritiek
Wat vindt uw doelgroep van je product of dienst? En als je beoogde klanten het niet zouden kopen, waarom dan niet? Speur gespecialiseerde sites en vakbladen af naar relevante marktinformatie en trends.
Stap 2: bepaal je markt
Het afbakenen van je markt is belangrijk om je marketingbudget efficiënt in te zetten. Maak je kleine sportauto's? Dan zul je je marketing moeten richten op een klein segment van liefhebbers in plaats van een brede groep mensen.
Per branche hebben wij de laatste cijfers en trends voor je verzameld. Ideaal voor het opstellen van jouw marktonderzoek of jaarplan!
Marktcijfers nodig?
Bekijk cijfers & trends
Je marketingplan zal zich sterk moeten richten op de behoeften van die doelgroep. De verkoop- en communicatiekanalen moeten daarop aansluiten.
Stap 3: focus op je product of dienst
Positionering is de ruggengraat van je marketingplan. Welke plek neemt je product of dienst in de markt in? Heeft het een bijzondere eigenschap? Is het bijvoorbeeld innovatief, handig, alleen voor vrouwen, ambachtelijk Amersfoorts?
Het gaat over de kernboodschap die je wilt overbrengen in je uitingen. Dat bepaalt voor een groot deel hoe je praat over je product of dienst. Over verf heb je iets heel anders te vertellen dan over ijsjes.
Stap 4: houd rekening met de levensfase
De levensfase van je product bepaalt voor een groot deel hoe je marketing eruitziet. Een nieuw product of nieuwe dienst breng je anders aan de man ('nieuw!') dan een product dat al langer bestaat ('bewezen formule'). Je gebruikt andere verkoopkanalen en een andere prijsstelling.
Stap 5: baken je doelgroep af
Mannen of vrouwen? Ouderen of jongeren? Hippe vogels of voorzichtige middenklassers? Inwoners van Groningen of de hele wereld? Segmenteren naar doelgroep is een belangrijk onderdeel van het marketingplan.
Je kunt daarbij denken aan opleiding, woonplaats, geloof en sociaal-economische achtergrond. Welke benadering past hierbij? Weet je bovendien waar het grootste deel van je doelgroep zich ongeveer bevindt?
Stap 6: onderzoek het koopgedrag van je klanten
Voor een lekker brood rijden mensen om. Ambachtelijke dropjes kopen ze echter in een opwelling wanneer ze bij de kassa staan. Onderzoek waar en wanneer mensen een koopbeslissing maken.
Zo kun je de verkoopinspanningen heel specifiek op je doelgroep toespitsen. De bakker met het lekkere brood heeft veel meer aan mond-tot-mondreclame in de buurt dan de maker van dropjes.
Stap 7: stel je marketingbudget vast
Geld dat je besteedt aan marketing moet je later wel weer kunnen terugverdienen. Het heeft geen zin om meer uit te geven dan je aan winst opstrijkt. Je verdient echter uiteindelijk zeker niet extra geld als je niets uitgeeft aan marketing.
Ga dus met een groot vel papier zitten achter je bureau en start met rekenen. Hoe wegen je uitgaven op tegen de mogelijke extra inkomsten? Hoe zet je je marketingeuro's het meest efficiënt in?
Percentage van de omzet
Hoeveel geef je uit aan marketing? Volgens Nuanced Media hangt het af van hoelang je bedrijf al bestaat. Een nieuw bedrijf geeft meer uit aan marketing, omdat je product of dienst nog onbekend is. Denk aan 12 tot 20% van de omzet. Bij een bestaand bedrijf kies je voor 6 tot 12%.
Zakelijke rekening nodig?
Open je rekening online of in de app al in 5 minuten