marieke

Netwerk ZZP'er geen garantie voor succes

ZZP'ers die er een groot netwerk op na houden hebben lang niet altijd meer succes dan collega's die hier minder actief mee bezig zijn. Een stevig netwerk kan zelfs leiden tot een afname in de groei en omzet, zo blijkt uit een recent onderzoek van EIM en de Universiteit van Groningen.

Het lijkt vooral mis te gaan wanneer groepen ZZP'ers op zoek zijn naar nieuwe opdrachten en aan gezamenlijke acquisitie doen. Daarentegen heeft een samenwerking om zo aanvullende expertise en vaardigheden te kunnen inbrengen vaak wel een positief effect.

Klantenkring

In het onderzoek wordt de oorzaak mede gelegd bij zelfstandige professionals die er in economisch opzicht minder goed voor staan. Deze groep zou veel leunen op succesvollere collega's om nieuwe klussen te vinden. ZZP'ers zijn vaak gespecialiseerd in bepaalde werkzaamheden en kunnen; door andere specifieke taken uit te besteden aan collega's binnen hun netwerk, de kans op het uitbreiden van hun klantenkring vergroten.

Samenwerking

Bijna de helft van de ZZP'ers geeft aan het afgelopen jaar wel eens te hebben samengewerkt met een andere zelfstandige collega. 54 procent deed dit om een opdracht goed te kunnen uitvoeren. Voor slechts negen procent speelde hierbij ook het delen van kennis en innovatie een rol.

Lees het hele artikel op NUzakelijk.

Gepubliceerd op:
02-09-2011

Wat vind je van dit artikel?

x0
x1

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Marketing en verkoop

Je kunt nog zo'n mooi product (of goede dienst) leveren, maar zonder naamsbekendheid en genoeg klanten of opdrachtgevers zul je niet ver komen. Marketing en sales zijn dan ook een cruciaal aspect van het ondernemerschap. In deze categorie gaan we dieper in op het opstellen van een goede marketingstrategie. Hierbij komen onder andere de volgende zaken aan bod:

  1. Hoe zet ik een product of dienst in de markt?
  2. Moet ik een marketingplan schrijven? (en hoe pak ik dat aan?)
  3. Hoe bereik ik de juiste doelgroep?

Lees hier meer tips over starten met marketing en verkoop.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.072 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.