eerste indruk

6 tips voor het maken van een goede eerste indruk

Een eerste indruk maken doet u maar één keer. Uiteraard hangt het binnenhalen van een opdrachtgever of klant niet alleen samen met de kennismaking, maar dit is wel het moment om uw visitekaartje af te geven. Klanten vellen vaak onderbewust al in de eerste minuten een oordeel over u en uw bedrijf. In dit artikel leest u hoe u uw kansen kunt vergroten: 6 tips voor het maken van een goede eerste indruk.

1. Kleren maken de man/vrouw

De kleding en accessoires die u draagt tijdens het eerste gesprek met een nieuwe klant of opdrachtgever speelt een grotere rol bij het maken van een eerste indruk dan u misschien denkt. Bootschoenen of Allstars-gympen? Een zonnebril op het hoofd of een groot gouden horloge aan de pols?

Houd er rekening mee dat dergelijke opvallende kleding- en accessoirekeuzes vrijwel direct sterke signalen afgeven, waardoor de klant u (bewust of onbewust) in een hokje plaatst.

Steek op de ochtend van een eerste kennismakingsgesprek dus liever even wat meer tijd in de keuze van uw outfit en kies bewust voor de stijl en accessoires die het juiste signaal afgeven.

Dit hoeft overigens niet altijd te betekenen dat u zich sober moet kleden. Als u een afspraak heeft bij een jong en creatief reclamebureau, kan juist weer een wat minder conventionele outfit van toepassing zijn.

2. Vergeet de laatste spiegel-check niet

Het klinkt misschien logisch, maar u zou de eerste niet zijn die met een smoezelig ogende vlek op de stropdas een gesprek ingaat.

Het komt nou eenmaal wel eens voor dat u voor een afspraak nog snel even in de buurt hebt geluncht of een kop koffie gedronken. Prima natuurlijk, maar kijk voordat u de auto verlaat of het pand binnenloopt nog wel even in een spiegel.

Zorg voor een frisse adem (een broodje shoarma met knoflooksaus is in dit geval wellicht niet zo slim), check of er niets tussen uw tanden is achtergebleven en zorg dat er geen vlekken op uw kleding zitten.

Toch gemorst? Zorg ervoor dat u ook altijd een extra gestreken overhemd in uw auto hebt liggen. Hetzelfde geldt voor dames die een jurk of rok naar het gesprek gaan en een hoop problemen kunnen voorkomen door een reservepanty in hun tas te doen. Een ladder in de panty staat namelijk overal even onverzorgd.

3. Een gezonde levensstijl doet wonderen

U zou kunnen overwegen eens wat vaker borrelavondjes over te slaan en in plaats daarvan een abonnement te nemen op de sportschool. Een goede conditie en gezonde levensstijl dragen namelijk ook bij aan het maken van een goede eerste indruk.

Als uw lichaam en geest in topconditie zijn, straalt u dat automatisch uit naar uw gesprekpartner. En wanneer u een fitte en energieke indruk op iemand maakt, is de kans dat men u sympathiek en betrouwbaar vindt een stuk groter.

4. Weet waarvoor u ergens komt

Veel mensen beschikken over een soort zesde zintuig voor het oppikken van twijfel. Dus ook al heeft u op een recente netwerkbijeenkomst iemand ontmoet met wie u nu gewoon een kennismakingsgesprek heeft "om te kijken of we in de toekomst iets voor elkaar kunnen betekenen", zorg ervoor dat u weet waar u voor komt.

Het doel van het gesprek is natuurlijk toch (uitzicht op) een nieuwe deal. Schud daarom nooit iemands hand voordat u weet wat het doel is van dit gesprek. Wat wilt u eruit halen en hoe gaat u dat bereiken?

5. Geef een overtuigende handdruk

Iemands hand hard dichtknijpen is natuurlijk weer het andere uiterste, maar het geven van een 'slap handje' is in uw iedere sociale situatie dodelijk. Zorg ervoor dat u bewust op overtuigende wijze uw gesprekspartner de hand schudt en kijk deze persoon recht in de ogen aan. Het belangrijkste is daarbij om plezier uit te stralen.

6. Oefening baart kunst

Sommige startende ondernemers vinden netwerken en het voeren van gesprekken met potentiële nieuwe klanten of opdrachtgevers best eng. Dat mag ook, maar weet dat (zoals met zoveel dingen) ook voor het voeren van salesgesprekken geldt dat het makkelijker wordt naarmate u het vaker heeft gedaan.

In het begin kan het helpen om uw entree een paar keer voor de spiegel te oefenen. Hoe vaker u die handdruk en openingszin voor uzelf heeft opgezegd, des te meer het een automatisme zal worden en dus natuurlijk overkomt.

Probeer na afloop van een gesprek ook te analyseren hoe uw binnenkomst was. Struikelde u bijvoorbeeld over de moeilijk uitspreekbare naam van een bepaald product, waardoor u aan het begin van het gesprek toch wat nerveus overkwam? Sla dan de volgende keer de exacte naam van dit product eens over en beschrijf in plaats daarvan gewoon waar het voor staat.

Sterk van start voor ZZP'ers

Wie besluit om ZZP'er te worden, moet ineens een heleboel zaken tegelijk regelen. Wat te denken van het openen van een zakelijke rekening, het schrijven van een goed ondernemingsplan en het afsluiten van de juiste verzekeringen.

Lees ook

Meer informatie voor ZZP'ers
7 manieren om uzelf te onderscheiden als ZZP'er
Checklist: VAR-verklaring aanvragen
5 richtlijnen om uw uurtarief te bepalen
7 pensioenmogelijkheden voor ZZP'ers
5 netwerktips voor ZZP'ers

Gepubliceerd op:
12-10-2012

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Een bedrijf oprichten is één ding, maar de echte uitdaging voor starters is om er vervolgens een stabiele en succesvolle onderneming van te maken. Het vinden van klanten en het uitbreiden van jouw netwerk is daarbij essentieel. Met deze 5 manieren kun jij je eerste klant vinden.

Eerste klant vinden
Eerste klant vinden

Netwerken

Netwerken als startende zzp'er of ondernemer kun je op verschillende manieren doen. Je kunt als starter online naar potentiële klanten of opdrachtgevers zoeken. Bijvoorbeeld op LinkedIn of een ander online netwerkplatform.

Je kunt natuurlijk ook persoonlijk naar bijeenkomsten toe gaan. zo kun je je zakelijke kennissenkring uitbreiden. Misschien doe je er wel interessante contacten. Maar waar begin je? Hieronder vertellen we je alles over het belang van netwerken en hoe je dit als starter het beste kunt aanpakken. Kijk bijvoorbeeld eens naar:

Tip: geen idee waar je moet beginnen? Dan heb je vast iets aan dit artikel over hoe je start met netwerken.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.