Een goede powerpointpresentatie maak je zo

Bijgewerkt op 07 november 2019
8 min  leestijd
21.193
Image
Een goede powerpoint-presentatie maak je zo

Een ijzersterke presentatie op een event of bij een investeerder of klant, waarmee je een nieuwe opdracht binnenhaalt, kan de start van jouw bedrijf een boost geven. Veel (startende) ondernemers vinden het lastig om hun verhaal goed over te brengen op het publiek. Met deze 8 tips zorg jij dat jouw publiek aan je lippen hangt.

1. De voorbereiding van je presentatie

Image
Voorbereiding

Een presentatie kan je niet houden zonder goede voorbereiding. Enkele dagen voor de grote dag staat de kern van je verhaal en weet je precies wat je in de powerpointpresentatie gaat vertellen.

Deze opzet oefen je meerdere malen, bijvoorbeeld voor familieleden of vrienden. Ze kunnen waardevolle tips geven: welke stukken uit de presentatie duurden te lang of juist te kort? Bleven ze luisteren of zakte de aandacht langzaam weg? En wat voor indruk maak je op het podium?

Ook de technische zaken vragen de nodige aandacht. Vraag vooraf hoe de ruimte eruit ziet, waar de aansluitingen zitten en of je de computer kunt koppelen aan een beamer of televisie. Zet de presentatie in de cloud, zodat je er altijd bij kunt, zelfs in het slechtste geval als je laptop het niet meer doet. 

2. Begin en eindig met een anekdote

Image
Anekdote

Trap af met een leuke binnenkomer. Het inhoudelijke verhaal komt later wel. Met een opvallende anekdote 'vang' je het publiek en zet je meteen de toon van je verhaal. Wanneer de toehoorders even de tijd hebben gehad om aan jou te wennen, ga je verder met het inhoudelijke deel van de presentatie. 

Voorkom dat jouw presentatie uitgaat als een nachtkaars. Dit kun je bereiken door niet alleen te beginnen met een anekdote, maar hier ook mee te eindigen. Met zo'n uitsmijter geef je de luisteraars iets mee om over na te denken. Verderop in het artikel lees je meer over hoe je op effectieve wijze een presentatie kunt afronden.

3. Vertel een compleet verhaal

Image
Compleet verhaal

Zorg ervoor dat je een logisch opgebouwd verhaal vertelt. Vergeet niet dat de eerste keer dat iemand iets hoort hem doorgaans slechts twintig procent van het verhaal zal bijblijven. Belangrijke punten een aantal keer herhalen is daarom geen overbodige luxe.

Een goede presentatie bouw je als volgt op. Begin met een korte introductie en leg uit waarover deze presentatie gaat, dus: 'Straks ga ik het hebben over...'

Zo weet de luisteraar wat hij van jou kan verwachten. Vervolgens vertel je het hele verhaal. Aan het einde van de presentatie vat je het geheel voor de volledigheid nogmaals kort samen. 

4. Werk niet eindeloos aan de vorm

Image
Vorm

Hoewel je een presentatie altijd goed moet voorbereiden, hangt de kwaliteit doorgaans niet af van de opbouw van de slides.

Denk zelf maar eens terug aan de meest begenadigde sprekers die je hebt zien spreken, bijvoorbeeld tijdens het kijken naar een TED Talk. Kun jij je nog precies herinneren hoe hun beamerscherm eruit zag? Waarschijnlijk niet.

Zorg wel voor een verzorgde look & feel. Kies een eenvoudige opbouw van de slides en focus op het verhaal. Als tijdens jouw speech op het scherm achter jou teveel gebeurt, leidt dat alleen maar af van je verhaal.

5. Plaats niet teveel tekst op een slide

Image
Niet teveel tekst

Laat de presentatie het verhaal ondersteunen en niet andersom. Toehoorders moeten binnen één oogopslag begrijpen wat er op het scherm wordt vermeld. Als jij het publiek steeds twee minuten moet geven om de tekst op een slide te lezen, schiet je jezelf in de voet. Dan ben je de aandacht kwijt.

Zorg er daarnaast voor dat de tekst op slides zoveel mogelijk wordt weergegeven in hetzelfde font en kleurtype. Kan het echt niet anders? Gebruik dan maximaal twee verschillende kleuren.

Wanneer je meerdere kleuren op één pagina gebruikt, kun je de donkerste kleur het best bovenaan de pagina zetten. De ogen van de mensen in de zaal vallen namelijk automatisch op donkere tinten.

6. Zorg voor interactie

Image
Interactie

Betrek het publiek zoveel mogelijk bij het verhaal. Is het mogelijk om een deel niet zelf te presenteren? Dan kun je die kans aangrijpen om jouw publiek deel te laten uitmaken van de presentatie.

Zo kun je het publiek tussendoor een vraag stellen. En bij een onderdeel dat bij sommige luisteraars mogelijk herkenning oproept, kun je dit checken door te vragen of zij antwoord kunnen geven. 

Spreek je voor een grote groep? Zorg dan dat je een microfoon kunt laten rondgaan in de zaal. Wanneer iemand ingaat op jouw vraag, is het raadzaam om dit antwoord altijd zo positief mogelijk te interpreteren.

Dus als 90 procent van wat deze persoon zegt volslagen onzin is, focus jij alsnog op de 10 procent die wél ergens op slaat. Deze instelling, waarbij je het antwoord van een toehoorder nooit afkraakt, werkt bemoedigend voor andere mensen die ook graag iets wil zeggen. 

7. Einde: samenvatten, herhalen, uitsmijter

Image
Uitsmijter

Het einde van een presentatie blijft iemand vaak het meest bij. Gebruik eerst de romp van je presentatie om het verhaal nog even samen te vatten. Daarna kom je met een uitsmijter: die ene geweldige anekdote, zodat jouw publiek met een glimlach op het gezicht de zaal uitloopt. 

Zet een duidelijk punt achter het verhaal. Wanneer je de mogelijkheid wilt openhouden voor vragen, spreek je deze bekende zin als allerlaatste hardop uit: "Tot zover, zijn er nog vragen?"

Als daarvoor geen tijd is of je een vragenrondje liever vermijdt, kun je ook aangeven dat het verhaal klaar is en je bij de koffie, lunch of borrel achteraf beschikbaar zult zijn voor het beantwoorden van vragen.

Meteen vertrekken is ook natuurlijk een optie, maar dan laat je jouw publiek mogelijk met vragen zitten en dat is niet de bedoeling van iemand die een presentatie geeft.

8. Alle valkuilen op een rij

In dit filmpje uit 2010 heeft komiek Don McMilliam de bekendste beginnersfouten op het gebied van presentaties op een rij gezet. Het is een hilarisch overzicht van klassieke blunders die jij tijdens jouw eerste presentaties, elevator pitches of speeches misschien liever kunt vermijden.

zakelijke rekening afbeelding

Zakelijke rekening: 5 voordelen!

Zakelijke rekening nodig of twijfel je nog?

Bekijk de 5 voordelen

Tips van de redactie

6 inspirerende social media-campagnes die viral gingen
Hoe geef je een goede speech?
4 TED Talks die je gezien moet hebben
De ochtendrituelen van 6 bekende entrepreneurs

Meer over netwerken

Meer over netwerken