marieke

Netwerken en social media

Een groot netwerk is voor een beginnende ZZP'er nog net geen voorwaarde, maar het helpt natuurlijk wel enorm. Niet alleen uw eigen vrienden en bekenden kunnen u helpen, maar ook de kennissen en familieleden van uw vrienden en bekenden. Vertel daarom aan zoveel mogelijk mensen dat u gaat starten en wat u gaat doen. Pas er daarbij natuurlijk wel voor op dat als u een uniek idee heeft, niet iemand anders er met dat idee vandoor gaat nog voordat u begonnen bent.

Netwerken kan op veel verschillende manieren. Verenigingen, vriendenclubs, verjaardagen, kortom overal waar mensen bij elkaar komen. Niet alleen fysiek, maar natuurlijk ook online. Via online platforms als Pinterest en Facebook kunt u uw netwerk niet alleen uitbreiden, maar ook iedereen op de hoogte stellen van uw startersplannen, advies vragen en misschien ook wel mede-starters vinden.

LinkedIn
Beter nog voor een startende ZZP'er dan Facebook en Pinterest is LinkedIn. Een puur zakelijk online netwerkplatform waar u, zeker in de startfase, veel aan kunt hebben. Bedenk dat iedereen die in uw LinkedIn-netwerk zit, zelf ook weer een eigen netwerk heeft. Door gerichte vragen te stellen aan uw netwerk, kunt u aldus met mensen in contact komen die voor u van grote betekenis kunnen zijn. Blijf wel actief op uw netwerkplatforms; alleen zo haalt u eruit wat er in zit.

Twitter
Steeds meer ZZP'ers ontdekken ook het communicatieplatform Twitter als netwerkmedium. Op Twitter plaatsen de gebruikers berichtjes van maximaal 140 woorden waarin ze vertellen wat ze doen of wat ze bezighoudt. Twitter is interactief, dus u kunt reageren op andermans berichtjes (Tweets) en anderen kunnen dus ook op uw berichten reageren. Wie de werking van Twitter eenmaal doorheeft, zal zien dat ook hier veel uit te halen is. Meer nog dan voor LinkedIn geldt dat u wel zelf actief zult moeten zijn op Twitter.

Gepubliceerd op:
04-12-2010

Wat vind je van dit artikel?

x1
x2

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Netwerken

Netwerken als startende zzp'er of ondernemer kun je op verschillende manieren doen. Je kunt als starter online naar potentiële klanten of opdrachtgevers zoeken. Bijvoorbeeld op LinkedIn of een ander online netwerkplatform.

Je kunt natuurlijk ook persoonlijk naar bijeenkomsten toe gaan. zo kun je je zakelijke kennissenkring uitbreiden. Misschien doe je er wel interessante contacten. Maar waar begin je? Hieronder vertellen we je alles over het belang van netwerken en hoe je dit als starter het beste kunt aanpakken. Kijk bijvoorbeeld eens naar:

Tip: geen idee waar je moet beginnen? Dan heb je vast iets aan dit artikel over hoe je start met netwerken.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.485 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.