‘Referenties van groot belang voor ZZP’ers’

'Referenties van groot belang voor ZZP'ers'

ZZP’ers bouwen graag een goede reputatie op door online en offline referenties te vergaren. 50,6 procent van de zelfstandigen laat zijn expertise graag online bevestigen, via het verzamelen referenties op bijvoorbeeld LinkedIn of de zakelijke website. Dat blijkt uit een recent onderzoek van ZZP Barometer.

Aan de online enquête, die door ZZP Barometer in samenwerking met Ratecard is opgesteld, werkten 822 ZZP'ers mee. Bij deze groep speelt een groot en actief netwerk een belangrijke rol in het binnenhalen van opdrachten: het merendeel (78,2 procent) bewijst zijn kennis en kunde voornamelijk via mond-tot-mond reclame. 

Geschreven beoordeling

Als ZZP'er is het altijd fijn om een heldere terugkoppeling te krijgen van bestaande klanten of opdrachtgevers, zodat je jouw producten of diensten in het vervolg nog beter op de doelgroep kunt afstemmen.

De respondenten van dit onderzoek geven dan ook aan dat zij klantbeoordelingen het liefst ontvangen in de vorm van een geschreven beoordeling (56,3 procent) en een algemene beoordeling door middel van een cijfer (50,8 procent).

NPS-score

Veel zelfstandigen hechten daarnaast waarde aan een goede NPS-score. Maar liefst 66,3 procent van de ZZP'ers wil graag weten of de klant hem of haar zou aanbevelen binnen zijn netwerk; 48,8 procent is benieuwd of de klant hem/haar nog een keer zou inhuren of nogmaals met hem/haar wil samenwerken. 

Bekijk hier de belangrijkste uitkomsten van deze online enquête in een infographic.

Meer informatie

Wil je meer weten over het nut van referenties en hoe dit voor jou meer business kan opleveren? Lees dan onze tips in het artikel Meer online beoordelingen verzamelen doe je zo.

Gepubliceerd op:
02-01-2017

Wat vind je van dit artikel?

x0
x0

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Netwerken

Netwerken als startende zzp'er of ondernemer kun je op verschillende manieren doen. Je kunt als starter online naar potentiële klanten of opdrachtgevers zoeken. Bijvoorbeeld op LinkedIn of een ander online netwerkplatform.

Je kunt natuurlijk ook persoonlijk naar bijeenkomsten toe gaan. zo kun je je zakelijke kennissenkring uitbreiden. Misschien doe je er wel interessante contacten. Maar waar begin je? Hieronder vertellen we je alles over het belang van netwerken en hoe je dit als starter het beste kunt aanpakken. Kijk bijvoorbeeld eens naar:

Tip: geen idee waar je moet beginnen? Dan heb je vast iets aan dit artikel over hoe je start met netwerken.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 3.917 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.