Starten met netwerken doe je zo

3 min  leestijd
7.633
Image
Starten met netwerken? Dat doe je zo

Netwerken: de laatste jaren is het een steeds belangrijker en meer geaccepteerd begrip geworden in de zakelijke wereld. Het houdt in dat je je contactenkring actief uitbreidt en optimaal gebruikmaakt van deze relaties. Maar waar kun je als startende ondernemer het best beginnen met netwerken? 

Waarom zou ik netwerken?

Zeker in het midden- en kleinbedrijf (mkb) is netwerken belangrijk: je komt op deze manier in contact met mensen die je anders misschien niet snel zou ontmoeten. Deze relaties kunnen je helpen bij vraagstukken waarmee zij al eerder te maken hebben gehad. Het kan een nieuwe opdrachtgever zijn, jouw nieuwe partner voor een innovatief project of iemand die je aan verfrissende nieuwe inzichten helpen. 

Kortom, de meeste mensen zijn wel overtuigd van het nut van netwerken. Toch voelt het voor veel mensen moeizaam, gemaakt en onwennig. Maar de ervaring leert dat regelmatig netwerken jou verder kan helpen bij het bekijken van de netwerkopties en het ontwikkelen van je eigen stijl. Er zijn wat netwerken betreft namelijk meer wegen die naar Rome leiden.

Mogelijkheden om te netwerken

Het fenomeen 'netwerken' heeft zich al over allerlei kanalen verspreid. Iedereen maakt wel gebruik van zijn of haar netwerk van contacten. Het verschil met gewoon contact hebben is dat je - door actief te netwerken - met veel meer interessante mensen in contact kunt komen, waardoor het uiteindelijk een stuk efficiënter is.

Online netwerken
Online netwerken via bijvoorbeeld LinkedIn en Twitter. Via het internet kun je contact leggen met interessante mensen die je anders misschien nooit was tegengekomen op fora en speciale websites.

Cijfers en Trends Rabobank

Marktcijfers nodig?

Per branche hebben wij de laatste cijfers en trends voor je verzameld. Ideaal voor het opstellen van jouw marktonderzoek of jaarplan!
 
Bekijk cijfers & trends

Offline netwerken
Ook het werken op een flexplek en het bijwonen van startersavonden en workshops kan jou snel(ler) in contact brengen met mensen of partijen die jouw startup verder kunnen helpen.

Hoe pak ik dat aan?

Besef goed en vergeet nooit waarom je aan netwerken doet. Hier blijft het echter niet bij. Om effectief te kunnen netwerken, is het belangrijk om je niet alleen te richten op het uiteindelijke resultaat dat je hiermee wilt bereiken. Jouw acties moeten gemeend overkomen; zelfvertrouwen en comfort in je werkstijl helpt daarbij.

Contact leggen en onderhouden

  • Praktisch: zakelijk contact maken. De moeilijkste stap voor de meeste mensen blijft het leggen van het zakelijke contact.
  • Je zakelijk profileren. Als je gaat netwerken, is het van groot belang dat je jezelf goed kunt presenteren. Je uitstraling, kleding en opstelling zijn erg belangrijk voor de manier waarop jij zelf, maar daardoor ook je bedrijf, overkomt. Ook moet je weten welke boodschap je precies wilt overbrengen.
  • Netwerken uitbouwen en vergroten. Als je eenmaal goed bezig bent, is het belangrijk om je netwerk te behouden.

Structureren van resultaat

Maak een netwerkplan. Netwerken is belangrijk, maar in veel gevallen moet het ook enig resultaat opleveren. Daarom is het verstandig om een netwerkplan te maken waarin je het netwerken voor je bedrijf als concrete investering vastlegt.

zakelijke rekening afbeelding

Zakelijke rekening nodig?

Open je rekening online of in de app al in 5 minuten

1e halfjaar € 0,00

Lees ook

6 manieren om effectief te netwerken
Hoe kan ik samenwerken met andere ondernemers?
Wat is het geheim van een succesvolle elevator pitch?
10 handige functionaliteiten van LinkedIn
Checklist: zo haal je het meest uit co-creatie

Meer over netwerken

Meer over netwerken
Ondernemingsplan

Gratis ondernemingsplan voorbeelden!

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je ondernemingsplan? De Rabobank heeft voorbeelden van meerdere ondernemersplannen, ieder gericht op een bepaalde branche. Downloaden is gratis.

Sluiten