Wat je moet weten over lichaamstaal

6 min  leestijd
0
Image
Wat je moet weten over lichaamstaal

Je lichaamshouding zegt meer over jou als persoon dan je denkt. Non-verbale communicatie heeft ook zakelijk gezien veel effect op de eerste indruk die iemand vormt, maar je kunt jouw uitstraling wel leren manipuleren. Ook bewuster omgaan met de signalen die jouw lichaam zendt? Doe je voordeel met de do's en dont's in dit artikel: wat je moet weten over lichaamstaal.

Een intimiderend klinkend weetje: bij een eerste ontmoeting heeft jouw gesprekspartner binnen enkele seconden een eerste indruk over jou gevormd die vervolgens nog maar moeilijk te veranderen is. Dat geldt voor een nieuwe liefde of vriendschap, maar is evengoed van toepassing op zakelijke relaties.

Legt dit gegeven zo mogelijk nóg meer druk op die aankomende spannende meeting met een potentiële investeerder of nieuwe grote klant? Weet dan dat jouw lichaamstaal een grote rol speelt in hoe je op iemand overkomt. Als jij je bewust bent van hoe jouw lichaam zich gedraagt, kun je een zakelijke bespreking of pitch op een positieve manier benaderen en beïnvloeden. 

Houd er wel rekening mee dat er bij internationaal zakendoen in sommige culturen andere gewoontes gelden. Zo zeg je in delen van Griekenland of Turkije feitelijk nee als je instemmend knikt. Lees meer over culturele verschillen in het artikel Internationaal zakendoen: wat zijn de do's en dont's?

De do's en dont's van lichaamstaal

Hieronder vind je een overzicht van een aantal klassieke missers (én oplossingen) op het gebied van lichaamstaal:

Do: voeten in de juiste richting 
Don't: 'wegkijken' met je voet(en)

Of je nu staat of zit: wat je voeten doen (ook onder tafel) is even belangrijk als iemand recht in het gezicht aankijken. Hoewel je zou denken dat iemand vooral let op je gezichtsuitdrukking, wordt ook (onbewust) het voetenwerk geregistreerd.

Als een voet steevast de andere kant op wijst, is de kans groot dat je gesprekspartner dat gebaar zal interpreteren als een duidelijk signaal van 'desinteresse'. 

Do: een open houding aannemen
Don't: verstoppertje spelen

Vooral relevant tijdens een netwerkevent: handig hoor, het vasthouden van een kladblok, bekertje koffie of je telefoon. Dat geeft je tijdens het gesprek immers houvast en wat te doen tijdens een eventueel stil moment. Toch? 

Maar zo creëer je onbewust een gesloten houding door een barrière te vormen tussen jou en potentiële gesprekspartners: je schermt jezelf immers letterlijk af met een voorwerp, zoals een tas. Besef wel dat je zo op een ander niet alleen verlegen overkomt, maar ook kan worden gezien als iemand die moeilijker te benaderen is.

Do: handen langs je zij houden
Don't: armen voor de borst kruisen

In het verlengde van bovengenoemde tip is het ook goed om te weten wat voor signaal je lichaam overbrengt wanneer je jouw armen gekruist voor de borst houdt. Dat dit een gesloten houding is, hoeven we je vast niet uit te leggen. 

Maar gekruiste armen kan ook het ongewenste effect hebben dat je verontwaardigd lijkt te reageren op iets wat iemand net heeft gezegd. Probeer daarom liever je handen naast je zij te houden (als je staat) of gevouwen (en nog liever: open met de palmen naar boven) voor je op tafel te leggen (als je zit).

Do: rechtop zitten
Don't: onderuitgezakt in je stoel hangen

Illustratie van papier met gloeilamp

Nóg sterker van start

Als jij de belangrijkste zaken van tevoren regelt, maak je een goed voorbereide start en vergroot je jouw kansen op succes.

Ik maak een goede start

Op school kreeg je hiervoor al op je kop van de leraar.

Dat is ook niet verwonderlijk, want door onderuitgezakt in je stoel te hangen geef je een werkelijk niet te missen signaal af: ik ben niet geïnteresseerd en eerlijk gezegd verveel ik me te pletter. 

Dat is waarschijnlijk niet de indruk die je wilt maken op je opdrachtgever en een mogelijke nieuwe afnemer of zakenpartner.

Zorg er dus voor dat je tijdens het overleg rechtop in je stoel zit (en houd beide voeten in negentig graden op de grond).

Zo neem je automatisch een actieve houding aan en onthoud je - al is het verhaal van je gesprekspartner nog zo oninspirerend - een stuk beter wat er gezegd wordt.

Do: iemand recht in de ogen aankijken
Don't: wegkijken of knipperlichtje spelen met je ogen

Je hoeft nu ook weer niet een zakelijke versie van 'wie het eerst knippert heeft verloren' te gaan spelen (met andere woorden: staar iemand niet onnodig lang aan), maar het is wel belangrijk dat je de gesprekspartner recht in de ogen durft aan te kijken.

Anders gaat iemand onbewust denken dat je misschien iets te verbergen hebt of de waarheid verzwijgt. Op tijd knipperen is daarbij geen overbodige luxe.

Maar: overdrijf het niet. Te snel achter elkaar knipperen wordt namelijk weer snel geïnterpreteerd als een teken van nervositeit. Dus ook al is de lucht in de gespreksruimte nog zo droog: probeer de neiging om te vaak te knipperen te onderdrukken (neem desnoods als voorzorg oogdruppels mee naar je afspraak).

Do: rechte rug
Don't: in elkaar gezakte schouders

Moet je een presentatie geven of toespraak houden op een ondernemersevent? Houd je rug dan tijdens het presenteren recht, plant je voeten stevig stevig op de grond en kantel je schouders bewust naar achteren toe. 

Al hapert je stem nog zo vaak: door jezelf 'vierkant' te maken, neem je direct een zelfverzekerde houding aan en voorkom je dat het publiek jou inschat als een onzeker persoon. 

Do: je gezicht met rust laten
Don't: herhaaldelijk je gezicht aanraken

Een iets minder bekende valkuil op het gebied van lichaamstaal (maar wel eentje waaraan iedereen zich onbewust wel eens schuldig heeft gemaakt), is het te vaak aanraken van je gezicht. 

Vooral herhaaldelijk kriebelen aan je neus is voor een gesprekspartner een non-verbale indicatie dat je niet helemaal de waarheid vertelt (of zelfs ronduit aan het liegen bent). Hetzelfde effect creëer je door met je hand voor je mond te praten. Houd je handen dus weg van je gezicht als je met iemand in gesprek bent.

Tot slot: in deze Ted Talk uit 2012 laat Amy Cuddy op inspirerende en humoristische wijze zien wat lichaamstaal met ons doet. Leuk om tijdens het voorbereiden van een presentatie te bekijken!

Tips van de redactie

6 dingen die je nog niet wist over lichaamstaal
Wat is het geheim van een succesvolle elevator pitch?
Zo maak je een goede eerste indruk
Hoe geef je een goede speech?
5 voorbeelden van foute lichaamstaal

Meer over netwerken

Meer over netwerken
Ondernemingsplan

Gratis ondernemingsplan voorbeelden!

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je ondernemingsplan? De Rabobank heeft voorbeelden van meerdere ondernemersplannen, ieder gericht op een bepaalde branche. Downloaden is gratis.

Sluiten