marieke

'ZZP'ers blij met hun bestaan als zelfstandige'

Een groot deel van de Zelfstandigen Zonder Personeel (ZZP'ers) is tevreden over zijn bestaan als zelfstandige. Zeven op de tien hoogopgeleide zelfstandige professionals zijn nu gelukkiger dan toen ze nog in vast dienstverband werkten, zo bleek eerder deze week uit een enquête van bemiddelingsbureau Interimpuls.

Als de respondenten hun positie als ZZP'er een rapportcijfer zouden moeten geven, komen zij gemiddeld uit op een 7,6. Met name een goed gevulde portefeuille aan opdrachten is van invloed op het geluksgevoel van zelfstandigen, zo meldt Interimpuls in het onderzoeksrapport.

Er is momenteel sprake van een toename aan beschikbare opdrachten en dat heeft ook positieve gevolgen voor het uurtarief: gemiddeld stegen de uurlonen van ZZP'ers licht naar 90,80 euro.

Goed netwerk

Hoogopgeleide zelfstandige professionals zijn het vaakst werkzaam in het grootbedrijf (37 procent), op de voet gevolgd door de publieke sector en het midden- en kleinbedrijf (MKB) (31 procent).

Het onderhouden van hun bestaande netwerk blijft voor deze groep zelfstandige professionals de belangrijkste bron van opdrachten: 77 procent vindt hierdoor nieuwe of vervolgklussen. Daarnaast komt 22 procent van de opdrachten bij het intermediair vandaan.

Gepubliceerd op:
19-03-2014

Wat vind je van dit artikel?

x2
x2

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Netwerken

Netwerken als startende zzp'er of ondernemer kun je op verschillende manieren doen. Je kunt als starter online naar potentiële klanten of opdrachtgevers zoeken. Bijvoorbeeld op LinkedIn of een ander online netwerkplatform.

Je kunt natuurlijk ook persoonlijk naar bijeenkomsten toe gaan. zo kun je je zakelijke kennissenkring uitbreiden. Misschien doe je er wel interessante contacten. Maar waar begin je? Hieronder vertellen we je alles over het belang van netwerken en hoe je dit als starter het beste kunt aanpakken. Kijk bijvoorbeeld eens naar:

Tip: geen idee waar je moet beginnen? Dan heb je vast iets aan dit artikel over hoe je start met netwerken.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.485 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.