1. Ontwikkel een social media-strategie
Tegenwoordig vormt social media een essentieel onderdeel van de marketingstrategie van de meeste bedrijven. Dat is ook niet zo gek, want merken die de mogelijkheden van deze online netwerken optimaal benutten, werken non-stop aan hun klantenbinding, merkbeleving en naamsbekendheid zonder dat hier grootschalige advertentiekosten aan verbonden (hoeven te) zijn.
Met het beantwoorden van vragen en het reageren op klachten op bijvoorbeeld Twitter of Facebook kun je op vrij simpele wijze met uw bedrijf de nodige 'goodwill' kweken bij klanten en collega's in je netwerk.
Een social media-strategie, hoe kleinschalig ook in het begin, kan met de nodige inspanning al voordeel opleveren. Let wel: achteloos ergens een profiel aanmaken en lukraak wat dingen online zetten is doorgaans niet aan te raden; beter is het om al van tevoren te bepalen hoe jij jouw onderneming online wilt presenteren.
Wat wil je met jouw merk uitdragen? Hoe ga je jouw doelgroep bereiken? Waar zitten deze potentiële klanten of opdrachtgevers? En ga jij straks in het openbaar de discussie aan of verwijs je volgers structureel door naar de klantenservice?
Zet dit soort standpunten op een rijtje en voeg aan dit document ook een concreet schema toe waarin staat hoe vaak je online actief bent. De specifieke tijd die je investeert in social media, is meestal afhankelijk van het aantal actieve leden en volgers van jouw accounts, maar probeer minimaal één keer per dag op jouw profiel te kijken. Een vraag of klacht van een gebruiker die te lang onbeantwoord blijft (en dat is op social media al snel het geval), is op internet een doodzonde.
2. Kies voor het juiste platform
Afhankelijk van jouw ambities en de branche waarin je werkzaam bent, kun je een selectie maken van de platforms die voor jouw bedrijf het meest relevant zijn. Vaak gaat het om bekende sites zoals Facebook, LinkedIn of Instagram, maar wie weet is jouw product, dienst of bedrijf zakelijk gezien beter wel op zijn plek op Snapchat, Reddit of Yammer.
Soms zitten op de wat kleinere platforms namelijk juist meer mensen met wie je een zakelijke band kunt opbouwen. Misschien wel de bekendste online netwerk-site is LinkedIn. Jezelf registreren op dit platform is eigenlijk voor iedere zelfstandige of kleine ondernemer aan te raden; hiermee kun je jouw zakelijke netwerk namelijk snel uitbreiden en goed onderhouden.
Dit kun je onder meer doen door jezelf aan te melden voor relevante groepen en actief deel te nemen aan discussies of door een zakelijke pagina aan te maken. Dit engelstalige artikel licht twaalf bedrijven uit die een bijzondere zakelijke LinkedIn-pagina hebben opgesteld.
3. Maak tijd vrij voor social media
Het lijkt een overbodige tip, maar je zult de eerste ondernemer niet zijn die enthousiast begint met social media en - na uitblijvend groot succes - steeds minder vaak inlogt om te reageren op vragen van volgers.
Het gebeurt vaak genoeg dat andere (meer dringende) werkzaamheden het bijwerken van de social media-accounts steeds verder naar de achtergrond verdringt. Maar een inactief ogend zakelijk profiel op een social media-platform is misschien nog wel dodelijker dan géén profiel hebben.
Voorkom deze bekende ondernemersvalkuil door steevast vooruit te plannen en bewust tijd vrij te maken om regelmatig in te loggen en een update te plaatsen of reacties te beantwoorden. Kijk aan het begin van iedere week op welke dagen je een gaatje hebt om aan social media te besteden.
In het geval van een kleine onderneming is een half uur per dag vaak al voldoende. Wanneer je bedrijf (of de klantenservice-activeiten op social media) dermate veel tijd en energie gaan opslokken, kun je overwegen om speciaal hiervoor iemand in dienst te nemen of - bij tijdelijke pieken - een freelancer in te huren.
4. Maak gebruik van tijdbesparende tools
Het dagelijks bijhouden van verschillende profielen neemt uiteindelijk vaak meer tijd in beslag dan je denkt, maar gelukkig bestaan er de nodige online tools die je hierbij kunnen helpen en waarvan je tot op zekere hoogte vaak kosteloos gebruik kunt maken.
Om er even een paar te noemen: Hootsuite, Coosto, Meet Edgar of Tailwind. Bij sommige platforms, waaronder Facebook, is het ook op de website zelf mogelijk om berichten in de toekomst te plaatsen.
5. Stel realistische doeleinden
Een vruchtbaar online netwerk opbouwen en deze relaties vervolgens onderhouden kost dus meestal de nodige tijd en energie. Startende ondernemers die verwachten via social media een hele zwerm aan klanten en opdrachtgevers te zullen binnenhalen, komen vaak bedrogen uit.
Wees daarom realistisch in het stellen van doeleinden op het gebied van sales. Ga als voornaamste doel eerder uit van het creëren van een betere naamsbekendheid en merkbeleving bij de doelgroep.
Kwaliteit gaat in dit geval zeker boven kwantiteit; je kunt op Instagram wel duizenden volgers hebben, maar wanneer deze gebruikers vervolgens nooit op updates reageren of jouw berichten niet retweeten, levert het concreet gezien maar weinig op.
Wie echter voldoende zichtbaar blijft op sociale netwerksites en ook regelmatig actief in gesprek gaat met andere gebruikers, zal hier uiteindelijk wel degelijk meer vruchtbare zakenrelaties aan kunnen overhouden.
Ook interessant voor jou
9 social media-tools die onmisbaar zijn in 2016
Hoe creëer je meer business vanuit LinkedIn?
7 typen social media-gebruikers (en hun gebruiksaanwijzing)
Zo kom jij in beeld met Pinterest
6 inspirerende social media-campagnes die viral gingen