5 tips voor succes op YouTube

5 min  leestijd
7.580
Image

Als ondernemer kunt u niet meer om social media heen. Dat is geen nieuws, maar naast het creëren van een social media marketing-strategie voor Twitter, Facebook, LinkedIn en Google+, mag eigenlijk ook YouTube niet op uw lijstje ontbreken. In dit artikel leest u hoe u snel meer haalt uit uw activiteiten op dit gigantische videoplatform: 5 tips voor succes op YouTube.

1. Maak gebruik van het enorme bereik van YouTube

Voor wie nog niet helemaal overtuigd is dat u zakelijk kunt scoren op Youtube, zetten we hier eerst wat recente gebruikersstatistieken op een rij. De site trekt maandelijks meer dan achthonderd miljoen unieke bezoekers, er wordt per minuut 72 uur aan nieuw videomateriaal geüpload, in 2011 is het gebruik vanaf mobiele apparaten verdrievoudigd en per minuut worden er meer dan zevenhonderd YouTube-videos gedeeld op Twitter.

Het bereik van YouTube is op zijn zachtst gezegd enorm. Niet zo vreemd dus dat wereldwijd al meer dan een miljoen adverteerders gebruik maken van de Google Adverteren-mogelijkheden op het videoplatform. In de meeste gevallen gaat het hierbij juiste om kleinere ondernemingen, aldus YouTube. Daarnaast is het een bekend gegeven dat bewegend beeldmateriaal oven het algemeen beter scoort dan een statische advertentie. Zo geeft de gemiddelde consument tegenwoordig de voorkeur aan een online video-promotie (met tekst-advertentie) boven een traditionele tekstuele advertentie. Wanneer u via social media met uw bedrijf op zoek bent naar een betere aansluiting bij uw beoogde doelgroep, is het zaak om ook YouTube als digitaal marketingkanaal serieus te nemen.

2. Ken uw doelgroep

Soms lijkt het wel dat hoe grappiger of opvallender een YouTube-filmpje is, des te meer views er zullen volgen. Maar dat wil niet per definitie zeggen hierdoor de effectiviteit van een campagne positief wordt beïnvloed. Beter is het om goed op de hoogte te zijn van hoe u uw specifieke doelgroep het beste kunt bereiken. Probeer bij uw videocampagnes niet al te groot te denken; u hoeft de filmpjes echt niet voor de hele YouTube-community te maken.

Illustratie van papier met gloeilamp

Nóg sterker van start

Als jij de belangrijkste zaken van tevoren regelt, maak je een goed voorbereide start en vergroot je jouw kansen op succes.

Ik maak een goede start

Als u bijvoorbeeld nieuwe leden wilt aantrekken voor uw wellness- en fitnesscentrum, bereikt u met een spontaan gefilmde achter de schermen-reportage misschien een vrij kleine groep sportfanaten in uw regio, maar houdt u er waarschijnlijk meer leden aan over. Ook algemene filmpjes over de type sportlessen die er in uw fitnesscentrum worden gegeven (bijvoorbeeld Zumba of BodyAttack) doen het vaak goed bij de kijker. Op YouTube staan verder veel video's van instructeurs die hun groepslessen filmen. Klik hier voor een voorbeeld. Het loont zeker om hier een Google Ad met een aanbieding van uw bedrijf te laten plaatsen.

3. Plaats how to-filmpjes op uw kanaal

Wist u dat gebruikers drie keer vaker op YouTube naar 'waarom' en 'hoe kan ik?'-videos zoeken dan naar de nieuwste video van hun favoriete zanger? Op deze behoefte kunt u als ondernemer handig inspringen door zogenaamde how to-videos te maken over uw product of dienst, branche en vakgebied en deze te publiceren op uw eigen YouTube-kanaal. U slaat hiermee twee vliegen in één klap, omdat u zo uw expertise publiekelijk etaleert en mogelijk meer nieuwe klanten of opdrachtgevers weet aan te trekken.

Een chefkok van een restaurant kan bijvoorbeeld zijn favoriete merk pannen promoten of een uniek recept prijsgeven in een video, terwijl een haarstylist in haar filmpjes kan voordoen hoe je snel en gemakkelijk een mooi kapsel creëert. De mogelijkheden zijn eindeloos, zolang er maar een duidelijke verband is tussen de inhoud van de videocontent en uw bedrijf. Voorzie elk filmpje van een duidelijke beschrijving over uw bedrijf en plaats hier ook een link naar uw website. Ook belangrijk om te onthouden is dat dergelijke video's niet primair zijn bedoeld om producten of diensten te verkopen. Het draait er vooral om dat u zo snel een betere band krijgt met uw doelgroep en uw naamsbekendheid vergroot.

4. Haal meer uit uw lokale markt

Hoewel het altijd leuk is om te ontdekken dat uw bedrijfsfilmpje in andere werelddelen bekeken is, kiezen de meeste bedrijven ervoor om hun videoadvertenties te richten op specifieke doelgroepen en regio's. YouTube biedt verschillende mogelijkheden op dit gebied. Door bij TrueView de juiste instellingen te selecteren - onder andere wat betreft de regio en welke kijkers uw advertentie te zien krijgen -, kunt u bovendien nog meer uit uw YouTube-campagne halen door extra inkomsten te genereren omdat u andere adverteerders toestemming geeft in uw video's te adverteren. 

5. Volg de statistieken op de voet

Zoals het geval is bij al uw online activiteiten, moet u ook op YouTube de statistieken goed bijhouden. Met YouTube Analytics krijgt u een goed beeld van hoe effectief uw YouTube-strategie is. Worden de video's en advertenties door de juiste doelgroep bekeken? Haken zij vaak af en zo ja, op welk punt gebeurt dat? Welke acties hebben meer spontane bezoeken opgeleverd? En wordt uw content vaak gedeeld op andere social media-platforms?

Het zal in het begin misschien even zoeken zijn naar de juiste vorm voor uw bedrijf, maar: 'al doende leert men'. Het regelmatig analyseren van de statistieken en evalueren van uw marketingacties is hierbij dan ook essentieel, omdat zo u bij toekomstige campagnes en video's beter kunt inschatten welke content en videoadvertenties uw doelgroep het meest aanspreken. Zo zal het aantal abonnees van uw YouTube-kanaal blijvend (en na verloop van tijd sneller) toenemen en worden uw video's beter bekeken. Hierdoor neemt ook de kans dat de filmpjes worden gedeeld op bijvoorbeeld Twitter en Facebook sterk toe. Als u bereid bent voldoende tijd en energie te steken in het ontwikkelen van een goede YouTube-strategie, kunt u het algehele bereik van uw merk of bedrijf op relatief voordelige wijze aanzienlijk vergroten.

zakelijke rekening afbeelding

Zakelijke rekening nodig?

Open je rekening online of in de app al in 5 minuten

1e halfjaar € 0,00

Lees ook

De start van YouTube
4 dingen die u nog niet wist over Google+
5 tips om meer te halen uit sociale netwerksites
6 tips voor zakelijk succes op Facebook
10 LinkedIn-tips voor startende ondernemers
7 slimme social media tools voor ondernemers

Meer over social media

Meer over social media