Starten met social media doe je zo

Bijgewerkt op 24 juli 2015
4 min  leestijd
12.044
Image
Social media: waar begin je?

Social media is de laatste jaren een onmisbaar onderdeel geworden van een goede marketingstrategie. Dit geldt ook zeker voor startende ondernemers, die via social media een groter bereik kunnen creëren voor hun product of dienst. Maar niet iedere starter is een geboren online media-specialist. Hieronder lees je hoe jij een goede start kunt maken met social media.

1. Blijf relevant voor jouw doelgroep

Jouw eerste gedachte is misschien dat je - om succes te boeken op social media - op zo veel mogelijk verschillende platforms actief moet worden. Daar zit op het eerste gezicht wel wat in, aangezien je met een grote hoeveelheid aan actieve profielen nu eenmaal sneller zichtbaar zult zijn voor potentiële klanten, opdrachtgevers en andere belangrijke contactpersonen in jouw netwerk.

Maar het woord actief zegt het eigenlijk al: hoe meer profielen jij in een enthousiaste bui aanmaakt, des te tijdrovender het straks wordt om aan ieder platform regelmatig aandacht te besteden. En zit jouw doelgroep echt wel op Pinterest en Instagram? Of is een groter bereik op LinkedIn en Twitter wellicht makkelijker te realiseren? 

Om bovengenoemde reden kan het - zeker in de beginfase -  verstandig zijn om je in eerste instantie voornamelijk op slechts één of twee social media-kanalen te concentreren. Profielen aanmaken op andere platforms kan later altijd nog wanneer blijkt dat een belangrijk deel van je doelgroep ook regelmatig actief is op - we noemen maar even een dwarstraat - Tumblr.

2. Welke kanalen passen bij mijn bedrijf?

Er zijn onderling nog wel wat verschillen tussen de grootste en bekendste social media-sites. Voordat je er klakkeloos maar eentje uitkiest om berichten op te plaatsen, kun je beter eerst uitzoeken waar jouw potentiële klanten en/of opdrachtgevers het actiefst zijn.

Ondernemingsplan voorbeeld

Soms kun je wel wat hulp gebruiken bij het op papier zetten van je idee. Met dit gratis voorbeeldplan zet je de eerste stap naar een goed bedrijfsplan.

Bekijk de voorbeelden

Facebook kan bijvoorbeeld goed van pas komen wanneer je een winkel in babykleertjes bent begonnen en deze zaak online via advertenties onder de aandacht wilt brengen in jouw regio. Consultants zijn doorgaans veel te vinden op LinkedIn, terwijl deskundigen op het gebied van sales zich in eerste instantie graag laten zien op Twitter en designprofessionals of fotografen de voordelen van Pinterest goed weten uit te buiten.

3. Social media is geen eenrichtingsverkeer

De belangrijkste regel om te onthouden, is dat social media geen eenrichtingsverkeer is. Als jij actief wordt op dergelijke platforms, moet je openstaan voor eventuele conversaties met andere gebruikers. Dit kan inhouden dat je moet reageren op een klacht, maar dergelijke 'openbare' conversaties kunnen ook in jouw voordeel werken.

Stel: bij een klant van jouw webshop is de bestelling nooit aangekomen, waarna deze persoon een boze melding plaatst op jouw zakelijke Facebook-pagina. Iedereen hoort natuurlijk veel liever complimenten dan een klacht, maar zo'n (in eerste instantie negatief) bericht biedt zakelijk gezien ook kansen.

Wanneer jij snel en adequaat op deze melding reageert, excuses aanbiedt en direct met een oplossing komt, zul je waarschijnlijk niet alleen de klant in kwestie geruststellen, maar zien andere gebruikers ook dat jouw organisatie servicegericht te werk gaat.

Op LinkedIn kun je jouw organisatie (en expertise als eigenaar van dit bedrijf) positief onder de aandacht brengen door jezelf te mengen in discussies en vragen van andere gebruikers te beantwoorden over zaken waarvan jij verstand hebt. Op Twitter is het onder meer gebruikelijk om relevante informatie van andere gebruikers (niet alleen jouw eigen volgers) te retweeten.

Als je dit regelmatig doet, zien andere Twitteraars jouw pagina niet meer alleen als een verkoopkanaal, maar als een waardevol profiel om te volgen. Als je zelf een keer een goed artikel of blog hebt geschreven dat online is gepubliceerd, mag je zo'n link ook zeker delen via jouw social media-accounts. Wellicht levert het de nodige retweets en shares op.

4. Wees actief, blijf actief

Als jij op zakelijk vlak eenmaal begint met social media, is het belangrijk dat je ook actief blijft. Wanneer jij de ene maand wel veel updates plaatst en in de daarop volgende weken helemaal niets van je laat horen, kan dit een averechts effect hebben. Desalniettemin kan het managen van je verschillende social media-accounts gaandeweg steeds meer tijd in beslag nemen; een bekende valkuil voor veel startende ondernemers.

Om te voorkomen dat jij hierdoor in de knoop komt met de rest van jouw werkzaamheden, is het raadzaam om van tevoren een workflow op te stellen: maak - zeker wanneer jij de kanalen voorlopig in je eentje beheert - met jezelf de afspraak dat je in principe drie dagen per week (en twintig minuten per keer) aandacht besteedt aan social media en houd je hieraan. Uiteraard moet je dringende zaken (zoals vragen of een klacht van een klant) wel zo snel mogelijk oppakken.

zakelijke rekening afbeelding

Zakelijke rekening nodig?

Open je rekening online of in de app al in 5 minuten

1e halfjaar € 0,00

Wellicht ook interessant voor jou

Een goede social media-strategie opstellen doe je zo
Dit zijn de belangrijkste social media trends voor 2015
17 gouden social media-tools voor ondernemers
7 typen social media-gebruikers (en hun gebruiksaanwijzing)

Meer over marketing en reclame

Meer over marketing en reclame