marieke

'Aantal ZZP'ers in de bouw bijna verdubbeld'

De relatief nieuwe Inspectiedienst SZW heeft het afgelopen jaar in de bouwsector in vergelijking met een jaar eerder bijna twee keer zoveel Zelfstandigen Zonder Personeel (ZZP'ers) aangetroffen. Dat blijkt uit het jaarverslag van deze inspectiedienst van de overheid.

De Inspectie SZW stelde verder vast dat iets minder dan eenderde van het aantal zelfstandige professionals in de bouw kan worden aangemerkt als 'pseudo-ZZP'er'. Deze arbeidskrachten waren vaak van Bulgaarse of Roemeense afkomst. De inspectiedienst heeft tegen 481 van de aangetroffen schijnzelfstandigen een boeterapport opgesteld; in totaal had ruim negentig procent van de beboete ZZP'ers de Bulgaarse of Roemeense nationaliteit.

Schijnzelfstandigen

Een positieve ontwikkeling volgens de Inspectie SZW is dat het percentage schijnzelfstandigen ten opzichte van 2011 in 2012 met vijf procent is gedaald (naar dertig procent). In de bouwsector sloot de voormalige Arbeidsinspectie 144 zaken af waarin sprake was van een overtreding. Het ging daarbij om 291 illegale arbeidskrachten (twee per overtreding).

Lees het oorspronkelijke bericht op Cobouw.nl.

Gepubliceerd op:
20-05-2013

Wat vind je van dit artikel?

x4
x2

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Bouw

Of je nou werkt als aannemer, stukadoor of carrière wilt maken in de elektrotechniek of wegenbouw: de bouw biedt talloze mogelijkheden voor het starten van een eigen bedrijf. Maar deze sector is altijd in ontwikkeling; zo zijn duurzame bouwprojecten de laatste jaren steeds meer in opkomst. Op deze pagina's vind je belangrijke informatie en tips voor startende ondernemers en ZZP'ers in de bouw. Kijk bijvoorbeeld eens naar:

  1. Stappenplan: start een schildersbedrijf in 9 stappen
  2. ​​Checklist: hoe werkt een aanbesteding van de overheid?
  3. ZZP'ers en de bouwvak: zo zit dat

Tip: klik hier voor actuele cijfers en trends over de bouwsector.

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.288 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.