marieke

Bedrijfsleven herstelt langzaam maar zeker

Langzaam maar zeker begint het Nederlandse bedrijfsleven zich te herstellen van het rampjaar 2009, waarin de omzetten in bijna alle sectoren kelderden. Dit blijkt uit een rapport van het economisch bureau van Rabobank.

Vooral de industrie en het internationaal transport profiteren van de grotere vraag uit het buitenland. In de bouw en grote delen van de detailhandel is de recessie echter nog niet voorbij, zo blijkt uit het rapport. In de industrie wordt volgens de economen van Rabobank dit jaar bijna 5 procent meer verdiend dan in 2009, toen door de internationale recessie bijna 20 procent van de omzet verloren ging.

Groei
Transporteurs, die vorig jaar ruim 10 procent minder verdienden dan in 2008, boeken naar verwachting ruim 3 procent meer omzet dan vorig jaar. Die groei wordt vooral gerealiseerd door bedrijven die goederen naar het buitenland vervoeren. Het transport binnen Nederland zal volgens de Rabobank nauwelijks toenemen.

Foodsector
Supermarkten blijken weer iets beter te gaan draaien. Omdat consumenten minder uit eten gaan en de voedselprijzen stegen, zagen zij de omzet vorig jaar als enige bedrijfstak licht stijgen. Ook dit jaar nemen de opbrengsten in de foodsector naar verwachting met bijna 1 procent toe.
 

Gepubliceerd op:
01-04-2010

Wat vind je van dit artikel?

x0
x0

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Bouw

Of je nou werkt als aannemer, stukadoor of carrière wilt maken in de elektrotechniek of wegenbouw: de bouw biedt talloze mogelijkheden voor het starten van een eigen bedrijf. Maar deze sector is altijd in ontwikkeling; zo zijn duurzame bouwprojecten de laatste jaren steeds meer in opkomst. Op deze pagina's vind je belangrijke informatie en tips voor startende ondernemers en ZZP'ers in de bouw. Kijk bijvoorbeeld eens naar:

  1. Stappenplan: start een schildersbedrijf in 9 stappen
  2. ​​Checklist: hoe werkt een aanbesteding van de overheid?
  3. ZZP'ers en de bouwvak: zo zit dat

Tip: klik hier voor actuele cijfers en trends over de bouwsector.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.485 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.