marieke

Betere vooruitzichten voor de Nederlandse bouwsector

De Nederlandse bouwsector, waaronder organisaties die nieuwbouwprojecten aannemen en uitvoeren, heeft gedurende de economische crisis een zware tijd meegemaakt. Maar het lijkt in deze branche nu weer de goede kant op te gaan. Tegen alle verwachtingen in is er bij de verkoop van nieuwbouwhuizen in de laatste maanden van 2013 namelijk sprake geweest van explosieve groei.

Het gaat om een stijging van vijftig procent. Begin vorig jaar moesten bouwbedrijven nog rekening houden met minder dan duizend verkochte nieuwbouwwoningen per maand, maar eind 2013 steeg dit aantal opvallend snel naar vijftienhonderd verkochte huizen per maand. De branche verwacht bovendien dat deze stijgende lijn zich zal voortzetten in 2014.

Groeiend vertrouwen

Directeur Nico Rietdijk van de Vereniging voor ontwikkelaars en bouwondernemers (NVB) noemt het een "kantelmoment" dat vergelijkbaar is met de positieve ontwikkeling op de markt van bestaande woningen. De NVB en andere brancheorganisaties hielden er rekening mee dat de bouwsector in 2013 nog verder in elkaar zou zakken, maar recente cijfers spreken dit dus tegen. Dit jaar is de kans bovendien groot dat het vertrouwen verder toeneemt. "Voor 2014 verwacht de NVB gemiddeld vijftienhonderd tot zeventienhonderd woningverkopen per maand", aldus Rietdijk.

Lees het oorspronkelijke bericht in de Financiële Telegraaf. Klik hier voor alle actuele cijfers en trends over/in de bouwbranche.

Gepubliceerd op:
16-01-2014

Wat vind je van dit artikel?

x1
x4

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Bouw

Of je nou werkt als aannemer, stukadoor of carrière wilt maken in de elektrotechniek of wegenbouw: de bouw biedt talloze mogelijkheden voor het starten van een eigen bedrijf. Maar deze sector is altijd in ontwikkeling; zo zijn duurzame bouwprojecten de laatste jaren steeds meer in opkomst. Op deze pagina's vind je belangrijke informatie en tips voor startende ondernemers en ZZP'ers in de bouw. Kijk bijvoorbeeld eens naar:

 1. Stappenplan: start een schildersbedrijf in 9 stappen
 2. ​​Checklist: hoe werkt een aanbesteding van de overheid?
 3. ZZP'ers en de bouwvak: zo zit dat

Tip: klik hier voor actuele cijfers en trends over de bouwsector.

Created with Sketch.

Ondernemingsplan maken?

Ontvang gratis de PDF ‘Ondernemingsplan: de basis in 10 stappen’. Wij hebben het volgende voor je op een rij gezet:

 • Hoe maak je in 10 stappen een businessplan?
 • Uit welke onderdelen bestaat een financieel plan?
 • Welke handige tools kun je hierbij gebruiken?
   

Stuur mij de PDF

Je ontvangt de PDF binnen 5 minuten en kosteloos in je mailbox.

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 

 • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
 • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
 • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 3.278 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.