Bouwsector komt als eerste met modelovereenkomst

‘Bouwsector komt als eerste met modelovereenkomst’

Het was al bekend dat de VAR-verklaring gaat verdwijnen en wordt vervangen door een nieuw systeem van modelovereenkomsten die zowel opdrachtnemers als -gevers moeten invullen. De ‘modelovereenkomst bouw’ is de eerste opgestelde verklaring die officieel is goedgekeurd door de Belastingdienst.

Let op: De wet DBA wordt geschrapt. Het kabinet broedt op een alternatief, dat in 2021 concreet moet zijn: de webmodule. Tot 2021 wordt de wet DBA niet gehandhaafd met boetes achteraf. Wél komt er meer onderzoek naar schijnzelfstandigheid. Lees er alles over.

De modelovereenkomst bouw zal op 1 januari 2016 van kracht worden. Vanaf dat moment zal het huidige systeem van VAR-verklaringen vervallen. Het grote verschil tussen de VAR en de nieuwe modelcontracten is dat deze verklaring voortaan moet worden ondertekend door zowel de opdrachtgever als de opdrachtnemer. Op deze manier zijn beide partijen verantwoordelijk voor de overeenkomst die ze onderling sluiten.

Goedkeuring Belastingdienst

Iedere branche krijgt straks zijn eigen modelovereenkomst die op de website van de Belastingdienst wordt geplaatst. Op dit moment kunnen voorstellen al worden ingestuurd die vervolgens door de fiscus zullen worden beoordeeld. 

Bouwsector heeft primeur

Het modelcontract voor de bouw is de eerste modelovereenkomst die officieel door de fiscus is goedgekeurd. Door dit document te ondertekenen verplicht de opdrachtgever zich een marktconform tarief te betalen. Dat tarief is "ook voldoende om de kosten te kunnen dekken van voorzieningen tegen ziekte, langdurige arbeidsongeschiktheid, pensioen en scholing", aldus Zelfstandigen Bouw-voorzitter Charles Verhoef.

Daarnaast wordt in het contract vermeld dat de ZZP'er gebruik zal maken van eigen gereedschap, materieel en vervoermiddelen. Verhoef: "Zo voorkom je oneerlijke concurrentie en ga je de inhuur van schijnzelfstandigen tegen."

Lees het oorspronkelijke bericht op Zelfstandigenbouw.nl. Overweeg jij om een bedrijf te starten in de bouw? In deze checklist zie je wat je tijdens de startfase moet regelen.

Gepubliceerd op:
13-10-2015

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Bouw

Of je nou werkt als aannemer, stukadoor of carrière wilt maken in de elektrotechniek of wegenbouw: de bouw biedt talloze mogelijkheden voor het starten van een eigen bedrijf.

Maar deze sector is altijd in ontwikkeling; zo zijn duurzame bouwprojecten de laatste jaren steeds meer in opkomst. Op deze pagina's vind je belangrijke informatie en tips voor startende ondernemers en ZZP'ers in de bouw. Kijk bijvoorbeeld eens naar:

  1. Stappenplan: start een schildersbedrijf in 9 stappen
  2. ​​Checklist: hoe werkt een aanbesteding van de overheid?
  3. ZZP'ers en de bouwvak: zo zit dat

Tip: klik hier voor actuele cijfers en trends over de bouwsector.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.