De bouw

Btw-verlaging bouw verdwijnt per 1 juli

Deze zomer komt er een einde aan de btw-verlaging op arbeid in de bouw. Op 1 juli 2015 zal het tarief van 6 procent weer stijgen naar het algemene tarief van 21 procent. Belangenorganisaties in de bouwsector waarschuwen voor een grote terugval aan opdrachten en inkomsten voor bouwbedrijven als de tariefswijziging daadwerkelijk wordt doorgevoerd.

De verlaging van het btw-tarief is ingevoerd in 2013 om de werkgelegenheid in de bouw, een branche die zwaar geraakt was door de aanhoudende economische crisis, een nieuwe impuls te geven. De regeling bleek succesvol. Uit cijfers over 2014 van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) blijkt bijvoorbeeld dat in dat jaar 480 miljoen euro extra omzet werd gedraaid door bouw- en klusbedrijven.

Tijdelijke regeling

Dat het hier om een tijdelijke tariefsverlaging zou gaan, was volgens de overheid vanaf het begin af aan duidelijk, al is de regeling de afgelopen jaren een aantal keer verlengd. Afgelopen januari heeft de overheid tijdig aangekondigd de definitieve einddatum te zullen vaststellen op 1 juli 2015.

Tariefsverhoging met gevolgen

Het stopzetten van de tariefsverlaging kan echter grote gevolgen hebben voor de inkomsten van ondernemers in de bouw, onder wie ZZP'ers. "Ondernemers in de bouw hebben na jaren van crisis gelukkig weer wat uitzicht op inkomsten", stelt Charles Verhoef, voorzitter van Zelfstandigen Bouw. "Maar het einde van deze btw-verlaging betekent waarschijnlijk opnieuw een directe terugval in inkomsten voor deze ZZP’ers." De belangenbehartiger is een petitie gestart om de verhoging van de btw alsnog te voorkomen.

Behouden van banen

Ook Bouwend Nederland is van mening dat de tariefsverlaging voor deze branche moet worden gehandhaafd. "Dankzij de tijdelijke verlaging zijn achtduizend banen in de bouw behouden gebleven”" aldus voorzitter Maxime Verhagen. "Als we alle sectoren die samenhangen met de bouw daarbij rekenen, komen we uit op een veelvoud van dat aantal banen. Het gevaar dreigt nu dat we dat weer kwijtraken als deze verlaging wordt stopgezet."

Handhaving laag btw-tarief

De aanstaande btw-verhoging is overigens niet van toepassing op alle onderdelen van de bouwsector. Zo kunnen onder andere schilders, stukadoors en bouwbedrijven die zich richten op isolatiewerkzaamheden ook na 1 juli 2015 gebruik blijven maken van het 6%-tarief. Meer informatie hierover vind je op de website van Ondernemersplein.

Lees het oorspronkelijke bericht op DeZaak.nl. Wil jij meer weten over de bouwvak die er weer aan zit te komen? Lees dan het artikel Bouwvak 2015: wat betekent dit voor jou?

Gepubliceerd op:
01-06-2015

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Bouw

Of je nou werkt als aannemer, stukadoor of carrière wilt maken in de elektrotechniek of wegenbouw: de bouw biedt talloze mogelijkheden voor het starten van een eigen bedrijf.

Maar deze sector is altijd in ontwikkeling; zo zijn duurzame bouwprojecten de laatste jaren steeds meer in opkomst. Op deze pagina's vind je belangrijke informatie en tips voor startende ondernemers en ZZP'ers in de bouw. Kijk bijvoorbeeld eens naar:

  1. Stappenplan: start een schildersbedrijf in 9 stappen
  2. ​​Checklist: hoe werkt een aanbesteding van de overheid?
  3. ZZP'ers en de bouwvak: zo zit dat

Tip: klik hier voor actuele cijfers en trends over de bouwsector.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.