marieke

Crisis in de bouw nog niet voorbij

De crisis in de bouw is nog lang niet voorbij. Dinsdag liet het Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid (EIB) weten dat de bodem bereikt is en dat er dit jaar weer een groei in de bouwproductie te verwachten is van 1 procent. Maar brancheorganisatie Bouwend Nederland haastte zich direct om het optimisme te temperen. Het zal nog jaren duren voordat het niveau van de topjaren 2007 en 2008 weer gehaald wordt.

De groei waar het EIB dinsdag op doelde, komt vooral voort uit een opleving van de markt voor nieuwbouwwoningen. Het EIB gaat uit van 64.000 opgeleverde woningen dit jaar. Dat is nog altijd ruim onder de 75.000 per jaar waarvan minister Donner (Binnenlandse Zaken) uitgaat.

Bezuinigingsdrang
Volgens Bouwend Nederland is de bezuinigingsdrang van gemeenten en andere lagere overheden voor een belangrijk deel debet aan de problemen in de sector. Kerntaken als woningbouw- en infrastructurele projecten en zelfs regulier onderhoud aan wegen en rioleringen worden geschrapt en dat komt volgens de brancheorganisatie de bereikbaarheid en de economische ontwikkeling van gemeenten niet ten goede.

Werkgelegenheid
Bovendien constateert Bouwend Nederland dat de werkgelegenheid in de sector niet direct zal profiteren van de verwachte groei. De brancheorganisatie hoopt dat het arbeidsvolume van werknemers sneller zal toenemen dan het EIB verwacht. Het instituut gaat uit van een bescheiden toename van de werkgelegenheid in 2012 na het verlies van circa 45.000 arbeidsjaren in de periode 2009 tot en met 2011.

Wilt u zich als ZZP'er vestigen in de bouwsector, kijk dan hier.

Gepubliceerd op:
13-01-2011

Wat vind je van dit artikel?

x1
x2

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Bouw

Of je nou werkt als aannemer, stukadoor of carrière wilt maken in de elektrotechniek of wegenbouw: de bouw biedt talloze mogelijkheden voor het starten van een eigen bedrijf. Maar deze sector is altijd in ontwikkeling; zo zijn duurzame bouwprojecten de laatste jaren steeds meer in opkomst. Op deze pagina's vind je belangrijke informatie en tips voor startende ondernemers en ZZP'ers in de bouw. Kijk bijvoorbeeld eens naar:

  1. Stappenplan: start een schildersbedrijf in 9 stappen
  2. ​​Checklist: hoe werkt een aanbesteding van de overheid?
  3. ZZP'ers en de bouwvak: zo zit dat

Tip: klik hier voor actuele cijfers en trends over de bouwsector.

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.288 ondernemers zijn al sterker gestart

Created with Sketch.

Welkom op IkGaStarten!

Mogen wij je een aantal korte vragen stellen?

We horen graag wat je van IkGaStarten vindt en wat nog beter kan.
 

 Start hier   >


Deelname duurt niet langer dan 2 minuten.

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.