marieke

FNV Bondgenoten: 'Alle metaalwerkers in één bond'

Als het aan de metaalbonden van FNV Bondgenoten ligt, worden in de 'nieuwe vakbeweging' straks alle metaalwerkers in één enkele vakbond ondergebracht. Het gaat hierbij dan dus niet langer alleen om vaste medewerkers, maar ook om Zelfstandigen Zonder Personeel (ZZP'ers), uitzendkrachten en gepensioneerden.

Dat staat in een notitie die is opgesteld door kaderleden en bondsbestuurders in de metaalsector. Dit document zal op termijn worden besproken met de zogenaamde kwartiermakers, een groep die zich momenteel concentreert op het oprichten van een nieuwe vakbeweging (werktitel DNV), waarin de huidige FNV-bonden zouden moeten worden samengevoegd.

Vakvereniging

Binnen de huidige FNV hebben ZZP'ers en uitzendkrachten nog nog een eigen bond. De bestuurders willen hen echter allemaal in één bond samenbrengen; hier zouden dan ook de gepensioneerde metaalwerkers onder komen te vallen. De Financiële Telegraaf schreef afgelopen maandag dat er volgens deze notitie 'plannen circuleren' om de metaal op te delen in verschillende sectoren bij het opgaan in die nieuwe vakvereniging. Maar metaalbestuurders kiezen juist een andere weg: "DNV Metaal behartigt de belangen van alle werknemers die in de sector werken of gewerkt hebben, ongeacht de contractvorm."

Krachtige bond

Uit de notitie blijkt verder dat de metaalbestuurders uitgaan van een krachtige vernieuwde vakbond, die de actie niet schuwt. De nieuwe bond moet in staat zijn om 'grote aantallen bedrijven in staking te brengen en dat minimaal vier weken vol te houden': "Op deze manier kunnen we elke krachtmeting winnen."

Lees het hele artikel in de Financiële Telegraaf.

Gepubliceerd op:
28-03-2012

Wat vind je van dit artikel?

x2
x2

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Bouw

Of je nou werkt als aannemer, stukadoor of carrière wilt maken in de elektrotechniek of wegenbouw: de bouw biedt talloze mogelijkheden voor het starten van een eigen bedrijf. Maar deze sector is altijd in ontwikkeling; zo zijn duurzame bouwprojecten de laatste jaren steeds meer in opkomst. Op deze pagina's vind je belangrijke informatie en tips voor startende ondernemers en ZZP'ers in de bouw. Kijk bijvoorbeeld eens naar:

  1. Stappenplan: start een schildersbedrijf in 9 stappen
  2. ​​Checklist: hoe werkt een aanbesteding van de overheid?
  3. ZZP'ers en de bouwvak: zo zit dat

Tip: klik hier voor actuele cijfers en trends over de bouwsector.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.072 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.