marieke

Kleine aannemers in de knel

 Een kwart van de 1.700 MKB-bedrijven die aangesloten zijn bij Aannemersfederatie Nederland, verkeert in ernstige moeilijkheden. De federatie, waar dus vooral kleine aannemers bij aangesloten zijn, geeft daarom deze week een 'bouwalarm' af.

De totale bouw-en infrasector kromp vorig jaar met 3 miljard euro ten opzichte van 2008. En om de concurrentie tegen te gaan, wordt in veel gevallen ver onder de kostprijs gewerkt. Om te voorkomen dat de bedrijfstak verder wegzakt, zijn passende maatregelen nodig, zo zegt voorzitter Henk Klein Poelhuis van Aannemersfederatie Nederland in Het Financieele Dagblad.

Een van de maatregelen die Klein Poelhuis in het kader van het bouwalarm voorstelt, is een versnelling van de werkzaamheden in de zogenaamde Vogelaarwijken.Renovatieprojecten aldaar kunnen bouw- en infrabedrijven compenseren voor de stagnatie in de nieuwbouw. Verder wil de aannemersfederatie voorkomen dat de Crisis-en Herstelwet, die volgende week wordt behandeld in de Eerste Kamer, de concurrentieverhoudingen scheeftrekt. Clustering van projecten zou namelijk ten koste kunnen gaan van de kleine aannemers.
 

Gepubliceerd op:
04-03-2010

Wat vind je van dit artikel?

x1
x2

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Bouw

Of je nou werkt als aannemer, stukadoor of carrière wilt maken in de elektrotechniek of wegenbouw: de bouw biedt talloze mogelijkheden voor het starten van een eigen bedrijf. Maar deze sector is altijd in ontwikkeling; zo zijn duurzame bouwprojecten de laatste jaren steeds meer in opkomst. Op deze pagina's vind je belangrijke informatie en tips voor startende ondernemers en ZZP'ers in de bouw. Kijk bijvoorbeeld eens naar:

  1. Stappenplan: start een schildersbedrijf in 9 stappen
  2. ​​Checklist: hoe werkt een aanbesteding van de overheid?
  3. ZZP'ers en de bouwvak: zo zit dat

Tip: klik hier voor actuele cijfers en trends over de bouwsector.

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.288 ondernemers zijn al sterker gestart

Created with Sketch.

Welkom op IkGaStarten!

Mogen wij je een aantal korte vragen stellen?

We horen graag wat je van IkGaStarten vindt en wat nog beter kan.
 

 Start hier   >


Deelname duurt niet langer dan 2 minuten.

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.