marieke

Meer kans op overheidsklussen voor MKB'ers

De kans dat een kleine onderneming een overheidsopdracht in de wacht sleept, wordt binnenkort aanzienlijk groter. Dit heeft te maken met het feit dat volgens een nieuw wetsvoorstel minder én tegelijkertijd heldere regels gesteld gaan worden bij aanbestedingen. De ministerraad heeft er mee ingestemd dat het 'wetsvoorstel Aanbesteden' voor advies aan de Raad van State wordt gezonden.

Als de nieuwe Aanbestedingenwet van kracht wordt, mogen aanbestedende organisaties straks geen onredelijke eisen meer stellen aan bedrijven, zo bericht het vakblad voor schilders, Eisma's Schildersblad. Zo kan bijvoorbeeld een aanbestedende dienst met vestigingen in heel het land, de schoonmaak nu nog in één opdracht aanbesteden. Dit leidt ertoe dat een kleine onderneming vaak bij voorbaat kansloos is. Volgens de nieuwe wet moet een aanbestedende dienst een opdracht zo opstellen dat MKB'ers kunnen inschrijven op locaties in de eigen regio.

Jaaromzet
Ook bepaalt de nieuwe wet dat de eisen die gesteld worden aan de jaaromzet van een ondernemer in verhouding moeten staan tot de opdracht. Dat is nu vaak niet het geval, waardoor veel MKB'ers vroegtijdig moeten afhaken. Bovendien komt er met de nieuwe wet een einde aan de verschillende formulieren (de eigen verklaring) die aanbestedende diensten gebruiken. Een ondernemer hoeft nog straks nog maar één keer een formulier in te vullen dat bij elke aanbesteding gebruikt wordt. Pas als een ondernemer een opdracht krijgt, moeten officiële documenten worden ingeleverd.

Tenderned
Ten slotte worden alle opdrachten voor aanbestedingen straks bij Tenderned gepubliceerd, zodat een ondernemer niet meer op verschillende plekken hoeft te zoeken. De nieuwe Aanbestedingswet geldt voor alle overheidsopdrachten. De precieze tekst van het wetsvoorstel alsmede het advies van de Raad van State worden openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer, zo besluit Eisma's Schildersblad.
 

 

Gepubliceerd op:
23-11-2009

Wat vind je van dit artikel?

x0
x3

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Bouw

Of je nou werkt als aannemer, stukadoor of carrière wilt maken in de elektrotechniek of wegenbouw: de bouw biedt talloze mogelijkheden voor het starten van een eigen bedrijf. Maar deze sector is altijd in ontwikkeling; zo zijn duurzame bouwprojecten de laatste jaren steeds meer in opkomst. Op deze pagina's vind je belangrijke informatie en tips voor startende ondernemers en ZZP'ers in de bouw. Kijk bijvoorbeeld eens naar:

  1. Stappenplan: start een schildersbedrijf in 9 stappen
  2. ​​Checklist: hoe werkt een aanbesteding van de overheid?
  3. ZZP'ers en de bouwvak: zo zit dat

Tip: klik hier voor actuele cijfers en trends over de bouwsector.

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.288 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.