marieke

MKB ontevreden over nieuwe Aanbestedingswet

Volgens ondernemersorganisaties VNO-NCW, MKB-Nederland en MKB-Infra krijgen kleine ondernemers in het voorstel voor de nieuwe Aanbestedingswet onvoldoende toegang tot overheidsopdrachten. Dat meldden zij afgelopen maandag in het Financieele Dagblad.

De huidige situatie is dat kleine bedrijven veel moeite hebben met het binnenhalen van overheidsopdrachten door de (voor hen) onhaalbare eisen die hierbij worden gesteld. Minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie wil dit tegengaan door in de nieuwe Aanbestedingswet een regel op te nemen 'dat eisen proportioneel moeten zijn'.

Gids

De bedoeling daarbij is dat er een gids wordt uitgebracht met daarin de 'redelijke eisen' die aan opdrachtnemers kunnen worden gesteld. Opdrachtgevers kunnen hiervan op vrijwillige basis gebruik maken, maar volgens de ondernemersorganisaties zet dat geen zoden aan de dijk. Volgens hen zou de gids verplicht moeten worden gesteld.

Aanbesteding

Een andere maatregel waarvoor VNO-NCW en de andere organisaties pleiten, is dat opdrachten tot de waarde van anderhalf miljoen euro en leveringen en diensten die niet onder Europese drempels vallen, voortaan verplicht niet meer openbaar mogen worden aanbesteed.

Lees het hele artikel op NUzakelijk.

Gepubliceerd op:
28-09-2011

Wat vind je van dit artikel?

x1
x3

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Bouw

Of je nou werkt als aannemer, stukadoor of carrière wilt maken in de elektrotechniek of wegenbouw: de bouw biedt talloze mogelijkheden voor het starten van een eigen bedrijf. Maar deze sector is altijd in ontwikkeling; zo zijn duurzame bouwprojecten de laatste jaren steeds meer in opkomst. Op deze pagina's vind je belangrijke informatie en tips voor startende ondernemers en ZZP'ers in de bouw. Kijk bijvoorbeeld eens naar:

  1. Stappenplan: start een schildersbedrijf in 9 stappen
  2. ​​Checklist: hoe werkt een aanbesteding van de overheid?
  3. ZZP'ers en de bouwvak: zo zit dat

Tip: klik hier voor actuele cijfers en trends over de bouwsector.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.485 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.