marieke

MKB positief over economie

MKB-ers zijn voor het merendeel positief over de toekomst van de Nederlandse economie. Tweederde van de ondernemers in het midden- en kleinbedrijf is er van overtuigd dat de Nederlandse economie in 2010 weer gaat groeien. Dit blijkt uit de MKB Marktmonitor 2009, een onderzoek van uitzendorganisatie Unique en onderzoeksbureau TNO.

Voor de MKB Marktmonitor werden bijna 3.400 ondernemers in allerlei sectoren ondervraagd over de gevolgen van de economische crisis, de maatregelen die zij hebben genomen en hun verwachtingen voor de nabije toekomst. Ruim 60 procent van de ondervraagden zegt voor het eigen bedrijf in de komende drie jaar groei te verwachten. Een dikke 10 procent denkt eerst nog te zullen krimpen.

Horeca
In de horeca is het optimisme het grootst; daar verwacht maar liefst 70 procent in 2010 een groei. Het meest pessimistisch is de bouw, waar 19 procent voor het komend jaar nog krimp verwacht en 44 procent groei. De meeste onderzochte bedrijven hebben negatieve gevolgen ondervonden van de crisis. Zo zag 62 procent de vraag afnemen en heeft meer dan de helft last van achterstallige betalingen.

Flexibel

Veel bedrijven zien daarentegen ook positieve effecten, zowel op het gebied van het personeel als op dat van de bedrijfsvoering. Zo is het zittende personeel flexibeler geworden, vooral in de sectoren die het moeilijk hebben, en is het ziekteverzuim gedaald. Gedwongen door de crisis hebben ook veel ondernemers hun bedrijfsprocessen nog eens kritisch tegen het licht gehouden. Ook kijken zij naar nieuwe markten en nieuwe producten of diensten.

 

Gepubliceerd op:
19-01-2010

Wat vind je van dit artikel?

x1
x2

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Bouw

Of je nou werkt als aannemer, stukadoor of carrière wilt maken in de elektrotechniek of wegenbouw: de bouw biedt talloze mogelijkheden voor het starten van een eigen bedrijf. Maar deze sector is altijd in ontwikkeling; zo zijn duurzame bouwprojecten de laatste jaren steeds meer in opkomst. Op deze pagina's vind je belangrijke informatie en tips voor startende ondernemers en ZZP'ers in de bouw. Kijk bijvoorbeeld eens naar:

  1. Stappenplan: start een schildersbedrijf in 9 stappen
  2. ​​Checklist: hoe werkt een aanbesteding van de overheid?
  3. ZZP'ers en de bouwvak: zo zit dat

Tip: klik hier voor actuele cijfers en trends over de bouwsector.

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.288 ondernemers zijn al sterker gestart

Created with Sketch.

Welkom op IkGaStarten!

Mogen wij je een aantal korte vragen stellen?

We horen graag wat je van IkGaStarten vindt en wat nog beter kan.
 

 Start hier   >


Deelname duurt niet langer dan 2 minuten.

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.