marieke

'Overheid zet kleine aannemer buitenspel'

Volgens MKB INFRA worden er bij aanbestedingen in de bouwsector te grote drempels opgeworpen voor kleinere ondernemingen. Deze boodschap staat in een manifest dat de brancheorganisatie aanbood aan leden van de Tweede Kamer.

MKB INFRA hoopt dat de Kamerleden hiervan gebruik zullen maken tijdens de debatten over de nieuwe Aanbestedingswet, die volgende week zullen plaatsvinden. Aanbestedende diensten voegen opdrachten samen om zo hun inkoopmacht te vergroten en kortingen te bedingen. Daardoor ontstaan zogenaamde 'mega-orders', waarvoor kleine bedrijven in de meeste gevallen onmogelijk in aanmerking kunnen komen, aldus het manifest.

Strenge eisen

Bij een dergelijke mega-order spelen onder meer strenge eisen over de omzet van ondernemingen een rol, waardoor MKB-bedrijven steevast buiten de boot vallen. Zij komen in dat geval vaak niet verder dan het binnenhalen van een opdracht als onderaannemer.

Combinaties

Een oplossing voor dit probleem, dat wil zeggen het vormen van combinaties om toch in aanmerking te komen voor de grotere opdrachten, is niet zonder risico. Hoewel de Mededingingswet combinaties in principe niet verbiedt, geeft kartelwaakhond NMa daarover geen absolute zekerheid, aldus het manifest.

Gepubliceerd op:
08-09-2011

Wat vind je van dit artikel?

x1
x1

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Bouw

Of je nou werkt als aannemer, stukadoor of carrière wilt maken in de elektrotechniek of wegenbouw: de bouw biedt talloze mogelijkheden voor het starten van een eigen bedrijf. Maar deze sector is altijd in ontwikkeling; zo zijn duurzame bouwprojecten de laatste jaren steeds meer in opkomst. Op deze pagina's vind je belangrijke informatie en tips voor startende ondernemers en ZZP'ers in de bouw. Kijk bijvoorbeeld eens naar:

  1. Stappenplan: start een schildersbedrijf in 9 stappen
  2. ​​Checklist: hoe werkt een aanbesteding van de overheid?
  3. ZZP'ers en de bouwvak: zo zit dat

Tip: klik hier voor actuele cijfers en trends over de bouwsector.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.485 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.