marieke

Record productie in tuinbouw

In 2010 is de waarde van de productie in de tuinbouw met 13 procent gestegen naar het recordbedrag van bijna 8 miljard euro. Dat blijkt uit cijfers van het Productschap Tuinbouw. Opmerkelijk daarbij is dat de cijfers sterk verschillen per sector. Het Productschap spreekt daarom nog voorzichtig van een 'broos herstel' van prijzen en rentabiliteit. Veel bedrijven zijn de financiële malaise van met name 2009 nog niet te boven.

De import van de tuinbouwsector steeg volgens het Productschap met 4 procent naar bijna 8,2 miljard. De uitvoer steeg met 5 procent en kwam uit op een waarde van zo'n 15,5 miljard euro. Het positieve saldo in de handel van 7,3 miljard euro van de tuinbouw is goed voor ongeveer een vijfde van het totale Nederlandse handelsoverschot.

Vooral verse groenten deden het goed in het afgelopen jaar. De productiewaarde van fruit steeg licht. Voor uien was 2010 zelfs een recordjaar, maar in de paddenstoelenhandel was sprake van een daling. Hoveniers en aanverwante bedrijven boekten lagere omzetten door bezuinigingen van de overheid op openbaar groen.

Gepubliceerd op:
06-01-2011

Wat vind je van dit artikel?

x4
x1

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Bouw

Of je nou werkt als aannemer, stukadoor of carrière wilt maken in de elektrotechniek of wegenbouw: de bouw biedt talloze mogelijkheden voor het starten van een eigen bedrijf. Maar deze sector is altijd in ontwikkeling; zo zijn duurzame bouwprojecten de laatste jaren steeds meer in opkomst. Op deze pagina's vind je belangrijke informatie en tips voor startende ondernemers en ZZP'ers in de bouw. Kijk bijvoorbeeld eens naar:

  1. Stappenplan: start een schildersbedrijf in 9 stappen
  2. ​​Checklist: hoe werkt een aanbesteding van de overheid?
  3. ZZP'ers en de bouwvak: zo zit dat

Tip: klik hier voor actuele cijfers en trends over de bouwsector.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.485 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.