marieke

Trage betalingen brengen bouwsector in problemen

Middelgrote en kleine ondernemers in de bouwsector hebben zwaar te lijden van het feit dat veel opdrachtgevers erg laat zijn met het betalen van hun facturen. De slechte betaaldiscipline van hoofdaannemers die werk uitbesteden aan MKB-bedrijven, leidt zelfs tot faillissementen, zo waarschuwt de Aannemersfederatie Nederland (AfN), de koepel van MKB-aannemers in de bouw.

Bijna de helft van de 1.700 leden van de federatie had in november bovendien onvoldoende orders, zo bleek uit de maandelijkse peiling van de AfN. Dit is zo'n 10 procent meer dan een maand eerder. Een op de drie MKB-bedrijven in de bouw verwacht de komende maand een daling van het aantal personeelsleden. De verdere verslechtering van het betalingsgedrag van hoofdaannemers is een groot probleem, waar vier op de tien MKB-ondernemers mee te maken hebben. Drie tot vijf maanden wachten op betaling is geen uitzondering. Zo'n anderhalf jaar geleden werden rekeningen meestal nog binnen twee maanden betaald.
 

Gepubliceerd op:
17-12-2009

Wat vind je van dit artikel?

x2
x2

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Bouw

Of je nou werkt als aannemer, stukadoor of carrière wilt maken in de elektrotechniek of wegenbouw: de bouw biedt talloze mogelijkheden voor het starten van een eigen bedrijf. Maar deze sector is altijd in ontwikkeling; zo zijn duurzame bouwprojecten de laatste jaren steeds meer in opkomst. Op deze pagina's vind je belangrijke informatie en tips voor startende ondernemers en ZZP'ers in de bouw. Kijk bijvoorbeeld eens naar:

  1. Stappenplan: start een schildersbedrijf in 9 stappen
  2. ​​Checklist: hoe werkt een aanbesteding van de overheid?
  3. ZZP'ers en de bouwvak: zo zit dat

Tip: klik hier voor actuele cijfers en trends over de bouwsector.

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.288 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.