marieke

Tuinders in de problemen door werkvergunningen

Veel Nederlandse tuinders dreigen in de problemen te komen met hun oogst omdat de regels zijn aangescherpt met betrekking tot werkvergunningen voor bijvoorbeeld Polen en Roemenen. Ze vrezen niet voldoende mensen te kunnen vinden om de oogst binnen te halen.

Minister Kamp van Sociale Zaken besloot tot het strengere vergunningenbeleid omdat ons land zo'n 500.000 werklozen met een uitkering telt die dit soort werk volgens hem prima zouden kunnen doen. Maar de praktijk leert dat het heel lastig om in Nederland geschikte mensen te vinden voor het vaak fysiek zware en/of gespecialiseerde werk.

Oogst

VVD, CDA en ChristenUnie hebben minister Henk Kamp nu gevraagd om eenmalig een oplossing te bieden voor tuinders die in de problemen komen met hun oogst.
De Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie (ZLTO) heeft Kamp vorige week zelfs gedreigd met een kort geding, omdat vooral boom- en aardbeienkwekers in West-Brabant door zijn beleid acuut in problemen zouden komen.

Seizoensarbeiders

Volgens Tweede Kamerlid Malik Azmani van de VVD is het strengere beleid voor het verstrekken van werkvergunningen niet goed voorbereid. Brabantse boom- en aardbeienkwekers maken sinds jaar en dag gebruik van een vaste groep van ongeveer tweeduizend voornamelijk Roemeense seizoensarbeiders.

 

Gepubliceerd op:
20-04-2011

Wat vind je van dit artikel?

x0
x1

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Bouw

Of je nou werkt als aannemer, stukadoor of carrière wilt maken in de elektrotechniek of wegenbouw: de bouw biedt talloze mogelijkheden voor het starten van een eigen bedrijf. Maar deze sector is altijd in ontwikkeling; zo zijn duurzame bouwprojecten de laatste jaren steeds meer in opkomst. Op deze pagina's vind je belangrijke informatie en tips voor startende ondernemers en ZZP'ers in de bouw. Kijk bijvoorbeeld eens naar:

  1. Stappenplan: start een schildersbedrijf in 9 stappen
  2. ​​Checklist: hoe werkt een aanbesteding van de overheid?
  3. ZZP'ers en de bouwvak: zo zit dat

Tip: klik hier voor actuele cijfers en trends over de bouwsector.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.072 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.