marieke

Weinig enthousiasme over aanbestedingswet

Het MKB in Nederland is nog niet dolenthousiast over de nieuwe aanbestedingswet die kleinere bedrijven een goede en eerlijke kans moet geven om mee te dingen naar overheidsopdrachten. De ondernemers zijn van mening dat de wet nogal wat losse eindjes heeft.

De nieuwe wet heeft tot doel om kleinere bedrijven de mogelijkheid te geven om gezamenlijk mee te dingen bij een aanbesteding. Hierdoor maken ze volgens de initiatiefnemers meer kans om een opdracht gegund te krijgen. Ook nieuwkomers krijgen zo een eerlijke kans. Volgens demissionair minister Van der Hoeven van EZ worden nu soms onredelijke eisen gesteld. Zo komt het voor dat een bedrijf mee wil dingen naar de opdracht om een school te bouwen, maar dat het daarvoor alleen kans maakt als het eerder drie andere scholen heeft gebouwd. Dat sluit kleinere bedrijven en nieuwkomers al bij voorbaat uit.

Regeltjes
Ondernemers hoeven straks nog maar één formulier in te vullen bij een aanbesteding. Ook worden alle aanbestedingen binnenkort via het elektronische aanbestedingssysteem 'Tenderned' openbaar gemaakt. Ondernemers kunnen zo alle potentiële opdrachten op één plaats vinden. Voor een aantal MKB'ers gaat de nieuwe wet echter niet ver genoeg. Zo is het de werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland een doorn in het oog dat gemeentes en provincies volgens hen nog steeds hun eigen regeltjes kunnen opstellen.

ZZP'ers
Ook belangenbehartigers van ZZP'ers vinden wet te vrijblijvend. Mieke van Westing van Platform Zelfstandige Ondernemers (PZO) ziet dat overheidsinstanties hun opdrachten kunnen blijven clusteren. Zo kunnen ze bijvoorbeeld de bouw van een bibliotheek, een museum en een school in één opdracht samenvoegen. "Juist kleinere opdrachten zijn voor ZZP'ers, al dan niet in groepsverband, interessant", ziet Van Westing. "De overheid kan op dat vlak nog resultaat boeken, omdat dure intermediairs kunnen worden uitgeschakeld."

 

Gepubliceerd op:
29-06-2010

Wat vind je van dit artikel?

x2
x3

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Bouw

Of je nou werkt als aannemer, stukadoor of carrière wilt maken in de elektrotechniek of wegenbouw: de bouw biedt talloze mogelijkheden voor het starten van een eigen bedrijf. Maar deze sector is altijd in ontwikkeling; zo zijn duurzame bouwprojecten de laatste jaren steeds meer in opkomst. Op deze pagina's vind je belangrijke informatie en tips voor startende ondernemers en ZZP'ers in de bouw. Kijk bijvoorbeeld eens naar:

  1. Stappenplan: start een schildersbedrijf in 9 stappen
  2. ​​Checklist: hoe werkt een aanbesteding van de overheid?
  3. ZZP'ers en de bouwvak: zo zit dat

Tip: klik hier voor actuele cijfers en trends over de bouwsector.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.485 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.