'Zelfstandigen Bouw gematigd positief over minimumtarief voor ZZP’ers'

‘Zelfstandigen Bouw gematigd positief over minimumtarief voor ZZP’ers’

Het eerdere aangekondigde initiatief om een minimumtarief te introduceren voor ZZP-architecten is door veel zelfstandige professionals niet goed ontvangen. Werkgeversorganisatie Zelfstandigen Bouw is echter minder kritisch op het voorstel om een minimumtarief op te nemen in de cao en ziet dit als "een mooie aanzet tot een discussie over een fatsoenlijke prijs voor vakmanschap."

Volgens menig ZZP’er in de bouw strookt een vastgesteld minimumtarief voor zelfstandigen niet met de normen en waarden van het vrije ondernemerschap. Het eerdere aangekondigde initiatief van BNA, de branchevereniging van architecten, om hierover concrete afspraken te maken in de cao, kon dan ook rekenen op veel kritische reacties vanuit de sector.

Eerlijk tarief

Zelfstandigen Bouw-voorzitter Charles Verhoef stelt echter dat BNA hiermee wel de verantwoordelijkheid neemt voor het bepalen van een eerlijk tarief voor architecten die, vaak gedwongen door de omstandigheden, ondernemer zijn geworden.

"Ik ben absoluut niet voor afspraken in cao's over tarieven voor ZZP’ers", verduidelijkt Verhoef. "Maar ik vind het positief dat eindelijk ook een werkgeversorganisatie in de bouw zich zoveel zorgen maakt over de lage tarieven voor ZZP’ers dat zij een bodem in de tarieven vastlegt."

Minder architecten in loondienst

De langdurige economische crisis heeft veel invloed gehad op het aantal architecten dat tegenwoordig nog een vaste baan heeft. Dit aantal is de laatste jaren meer dan gehalveerd, terwijl het aantal zelfstandige professionals in dit werkveld is toegenomen van zes naar zestien procent.

Volgens de werkgeversorganisatie moet de bouw ervoor waken dat zij de vakmannen die voorheen in loondienst werkten niet kwijtraken. Nu de ontwikkelingen in deze branche weer een stijgende lijn laten zien, zal de vraag naar deze professionals weer verder toenemen. 

Het hele bericht vind je op deze webpagina van ZZP Barometer. Overweeg jij om te gaan starter in de bouwsector? In dit stappenplan lees je hoe je dat doet.

Gepubliceerd op:
17-08-2015

Wat vind je van dit artikel?

x3
x2

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Bouw

Of je nou werkt als aannemer, stukadoor of carrière wilt maken in de elektrotechniek of wegenbouw: de bouw biedt talloze mogelijkheden voor het starten van een eigen bedrijf. Maar deze sector is altijd in ontwikkeling; zo zijn duurzame bouwprojecten de laatste jaren steeds meer in opkomst. Op deze pagina's vind je belangrijke informatie en tips voor startende ondernemers en ZZP'ers in de bouw. Kijk bijvoorbeeld eens naar:

 1. Stappenplan: start een schildersbedrijf in 9 stappen
 2. ​​Checklist: hoe werkt een aanbesteding van de overheid?
 3. ZZP'ers en de bouwvak: zo zit dat

Tip: klik hier voor actuele cijfers en trends over de bouwsector.

Created with Sketch.

Ondernemingsplan maken?

Ontvang gratis de PDF ‘Ondernemingsplan: de basis in 10 stappen’. Wij hebben het volgende voor je op een rij gezet:

 • Hoe maak je in 10 stappen een businessplan?
 • Uit welke onderdelen bestaat een financieel plan?
 • Welke handige tools kun je hierbij gebruiken?
   

Stuur mij de PDF

Je ontvangt de PDF binnen 5 minuten en kosteloos in je mailbox.

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 

 • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
 • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
 • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 2.806 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.