2theloo: WC-winkel maakt van hoge nood een deugd

Bijgewerkt op 10 februari 2011
3 min  leestijd
797
Image

Op 17 februari a.s. gaat aan de Amsterdamse Kalverstraat 2theloo open; de eerste WC-winkel van Nederland. Geen winkel om een wc te kopen, maar om gezellig, origineel en hygiënisch naar het toilet te kunnen gaan.

Ondernemer Eric Treurniet bedacht het concept toen hij met zijn dochter door de stad liep en het meisje naar de wc moest. Nergens was een fatsoenlijk openbaar toilet te vinden. Dat moet anders, vond Treurniet, en hij werkte zijn plan voor 's lands eerste WC-winkel uit. Er komen verschillende cabines in de shop; speciaal ingericht voor vrouwen, mannen, kinderen of mensen met lichamelijke beperkingen.

Winstgevend
Samen met zijn medeoprichter Almar Holtz bedacht Treurniet de naam 2theloo. Het bedrijf promoot de startup online met de speelse slogan 'Flushing Soon'. Het duo is er van overtuigd al in het eerste jaar winstgevend te zijn. Na opening van de Amsterdamse vestiging, die in totaal zestien toiletcabines krijgt, gaan er er in de rest van Nederland ook nog eens tien tot vijftien winkels open.

Buitenland
Daarnaast willen Holtz en Treurniet het concept in vijf andere Europese landen introduceren. Naast winkelstraten ziet 2theloo ook mogelijkheden voor vestigingen bij shopping malls, treinstations en tankstations. Een deel van deze locaties zet het duo zelf op, een ander deel gaat naar franchisenemers.

Producten
In de winkels kunnen de bezoekers niet alleen naar het toilet gaan, ze kunnen er ook allerlei gerelateerde producten kopen: tampons, luiers en toiletartikelen. Hierbij wordt het systeem gehanteerd dat bekend is van de Duitse Autobahn: Voor een toiletbezoek betaalt de klant 50 eurocent bij een automaat, die vervolgens een kortingsbon verschaft voor de te kopen producten. De Kalverstraat is qua kosten een uitzondering: daar betaalt de klant een euro voor een toiletbezoek.

Inkomsten
Extra inkomsten denkt het tweetal te behalen met diverse slimme extra's. Zo zijn er commerciële partijen die tegen betaling de locatie van 2theloo als showroom mogen gebruiken. Naast HansGrohe, dat speciale door Philip Starck ontworpen kranen levert, stellen andere gerenommeerde bedrijven als keramiekfabrikant Villeroy & Boch en sanitairproducent Geberit hun producten tentoon bij de toiletten van 2theloo. Daarnaast betaalt SCA, eigenaar van onder andere de merken Edet, Tork, Libresse en Tena, voor de aanwezigheid van haar producten bij de balies van 2theloo. Samen strijken de bedrijven een deel van de winst op, die voortkomt uit de verkoop van deze artikelen.

Kermerk
In ondernemersblad Sprout vertellen Treurniet en Holtz dat 2theloo ook een soort van keurmerk moet worden voor hygiënisch verantwoorde toiletten. "Bij ons zie je geen toiletjuffrouwen, die met een schoteltje op je zitten te wachten. In plaats daarvan hebben we, afhankelijk van de drukte, meerdere werknemers rondlopen die continu bezig zijn met schoonmaken. Het moet een prachtige winkel worden, waarvan consumenten de service en het aanbod erg waarderen." De aankleding van elk toilet zal voor de consument een verrassing zijn, zo belooft het ondernemende tweetal.

Meer over detailhandel

Meer over detailhandel