marieke

CBS: 'Sterke daling omzet detailhandel'

De detailhandelsector heeft in maart 2013 in totaal 5,3 procent minder omzet behaald dan in diezelfde maand vorig jaar, zo blijkt uit recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Volgens het CBS ligt dit mede aan het feit dat de samenstelling van de koopdagen in deze periode minder gunstig was dan in maart 2012.

De omzetdaling in de totale branche wordt grotendeels veroorzaakt door een aanzienlijke krimp bij de non-foodwinkels, waar circa twaalf procent minder omzet werd geboekt dan in 2012. In vrijwel alle non-foodsectoren was er sprake van krimp, hoewel de drogisterijen wel erin slaagden om de omzet op hetzelfde niveau te houden als vorig jaar. Doe-het-zelfwinkels, kledingwinkels en textielsupermarkten kregen het in deze periode het zwaarst te verduren, mede doordat maart 2013 een relatief koude maand was.

Supermarkten

De detailhandel foor deed het deze periode volgens het CBS een stuk beter. Zo noteerden winkels in voedings- en genotmiddelen een omzetstijging van circa vier procent. Deze omzettoename is vooral toe te schrijven aan de supermarkten, die ruim vijf procent meer wisten om te zetten. Ook postorderbedrijven en webwinkels wisten bijna zes procent meer omzet te behalen.

Lees het hele bericht en bekijk de statistieken op CBS.nl.

Gepubliceerd op:
16-05-2013

Wat vind je van dit artikel?

x1
x0

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Detailhandel

Als je een bedrijf wilt starten in de detailhandel (non-food en food), ben je straks werkzaam in een uiterst diverse sector. Zo scharen we drogisterijen, maar ook bouwmarkten, supermarkten en versspeciaalzaken onder de detailhandel. Bij het openen van een winkel of speciaalzaak komt meer kijken dan je misschien zou denken. Op deze pagina's vind je belangrijke informatie en tips voor startende ondernemers in de detailhandel, zoals:

  1. Stappenplan 1: een winkel beginnen in 11 stappen
  2. Checklist 2: zo combineer je een online en fysieke winkel
  3. Een webshop starten? Dat doe je zo

Op zoek naar recente informatie over jouw branche? Klik hier voor cijfers en trends over de detailhandel non-food sector.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 5.044 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.