marieke

Groei Nederlandse economie minder sterk

De economische groei in Nederland is in het tweede kwartaal van 2011 sterk afgezwakt. Ten opzichte van het tweede kwartaal in 2010 is de economie in ons land met 1,5 procent gegroeid. In vergelijking met het eerste kwartaal van dit jaar groeide de economie met 0,1 procent.

Deze cijfers zijn een eerste en voorlopige raming van het CBS. Ook de groei van de exportsector nam minder snel toe dan in voorgaande perioden. De export van Nederlandse goederen steeg met 2,9 procent ten opzichte van 2010. Deze toename is aanzienlijk lager dan in het eerste kwartaal. Daarnaast is de stijging van de wederuitvoer net als in het voorgaande kwartaal minder spectaculair dan in de kwartalen daarvoor. De groei van het exportoverschot van diensten heeft wel bijgedragen aan de groei van de Nederlandse economie.

Consumptie

De consumptie van Nederlandse huishoudens is in deze periode gestagneerd. Zij besteedden evenveel geld als een jaar eerder. Er is minder uitgegeven aan voedings- en genotmiddelen. De bestedingen aan duurzame diensten namen daarentegen toe. De overheidsbestedingen aan zorg en onderwijs zijn toegenomen, terwijl de uitgaven aan openbaar bestuur en defensie bleven dalen.

Banen

Met de werkgelegenheid gaat het weer voorzichtig de goede kant op. Het baanaanbod steeg met 0,6 procent: in het tweede kwartaal van 2011 waren er 46.000 banen meer dan in dezelfde periode in 2010. Na stabilisatie van het aantal banen in het eerste kwartaal is er nu weer sprake van een lichte groei.

Lees het hele artikel op de website van CBS.

Gepubliceerd op:
17-08-2011

Wat vind je van dit artikel?

x1
x0

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Detailhandel

Als je een bedrijf wilt starten in de detailhandel (non-food en food), ben je straks werkzaam in een uiterst diverse sector. Zo scharen we drogisterijen, maar ook bouwmarkten, supermarkten en versspeciaalzaken onder de detailhandel. Bij het openen van een winkel of speciaalzaak komt meer kijken dan je misschien zou denken. Op deze pagina's vind je belangrijke informatie en tips voor startende ondernemers in de detailhandel, zoals:

  1. Stappenplan 1: een winkel beginnen in 11 stappen
  2. Checklist 2: zo combineer je een online en fysieke winkel
  3. Een webshop starten? Dat doe je zo

Op zoek naar recente informatie over jouw branche? Klik hier voor cijfers en trends over de detailhandel non-food sector.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 5.044 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.