Handelsbedrijf

Handelsonderneming beginnen: zo zit dat

De handelsonderneming is populair. Met de opkomst van de webshops, komen er steeds meer ondernemers met een handelsbedrijf bij. Wat moet je allemaal regelen als je goed van start wilt gaan met je nieuwe bedrijf?

Wat is een handelsonderneming?

Een handelsonderneming is een bedrijf dat producten in- en verkoopt. We zien dit soort bedrijven vooral in de detail- en groothandel. Het handelsbedrijf verandert niets aan het ingekochte product, maar verkoopt het product in de oorspronkelijke staat door. 

Let wel: het gaat alleen om goederen, dienstverlening valt hier dus niet onder.

Als het gaat om handelsondernemingen, dan maken we onderscheid tussen:

 • De kleinhandel, beter bekend als detailhandel > levert alleen aan de consument (B2C = business to consumer).
 • De groothandel > levert alleen aan bedrijven (B2B = business to business). 

De kenmerken van een handelsbedrijf

Eén van de belangrijkste kenmerken van een handelsonderneming is dus dat er geen producten worden bewerkt. Dit is een belangrijk verschil ten opzichte van een producent of een industriële onderneming. Deze bedrijven kopen grondstoffen of halffabrikaten en maken daar een eindproduct van.

Een handelsonderneming is dus feitelijk niets anders dan een handelshuis waar producten worden doorverkocht. Dit gebeurt in de praktijk op alle mogelijke manieren: via import, export, maar ook binnen Nederland. 

Voorbeelden van handelsondernemingen

Voorbeelden van een handelsondernemingen zijn onder andere:

 • Drogisterij
 • Boekenwinkel
 • Webshops als Bol.com of Zalando.nl,
 • Een webwinkel die producten uit de agrarische sector verkoopt.

Zo’n webwinkel maakt de producten - afwisselend van werkkleding tot landhekken - niet zelf, maar koopt dit bij verschillende producenten of leveranciers in. Vervolgens biedt de webshop, afhankelijk van de uiteenlopende wensen van de klanten, een breed assortiment aan bij de doelgroep.

Meer verkopen? Upgrade je doelgroep!

Je kunt dus stellen dat een handelsonderneming de functie heeft van het verzamelen van goederen om deze vervolgens in kleinere hoeveelheden te distribueren.  Een bekend voorbeeld uit de groothandel is Sligro. Andere voorbeelden zijn Makro (food) en Manutan (kantoor en magazijn). 

Hoe start je een handelsonderneming?

Als je een bedrijf wilt starten in de kleinhandel (non-food en food), ben je in principe werkzaam in een sector van uiteenlopende bedrijven. Hieronder vallen drogisterijen, maar ook bouwmarkten, supermarkten en versspeciaalzaken.

 • Bij het openen van een (web)winkel komt meer kijken dan je misschien zou denken. Om je hierbij te helpen, hebben we veel artikelen over het beginnen van een webshop voor je klaar staan. Doe er je voordeel mee. 
 • Van het succesvol maken van een webshop tot het openen van een fysieke winkel, daarover lees je meer in onze content over detailhandel

Met welke overheidsregels krijg je te maken?

Iedereen die een handelsonderneming wil beginnen moet zich inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Verder verschillen de regels enorm per sector, en zelfs per bedrijf. We noemen er drie.

 1. Persoonsgegevens
  Bij een webwinkel ben je verplicht een domeinnaam te registreren, ben je aan beveiliging van de persoonsgegevens van klanten gebonden en moeten klanten veilig kunnen betalen etc.
 2. Gemeentelijke regelgeving
  In een fysieke winkel krijg je onder meer te maken met een bestemmingsplan en de Algemene Plaatselijke Verordening.
 3. Algemene voorwaarden
  Of je nu een webshop runt of een fysieke winkel opent, je moet algemene voorwaarden opstellen. Ook krijg je te maken met import- en exportregels.

Met welke regels krijg je te maken als je internationaal zaken doet?

Zowel bij het importeren als exporteren van producten is het verstandig om een plan op te stellen. Vergelijk dit met een ondernemingsplan, je beschrijft alle stappen die je moet volgen om succesvol handel te drijven. Zo krijg je met logistieke zaken te maken als het transport.

Haal je de producten per schip binnen (Azië en Zuid-Amerika) of laat je een vrachtwagen rijden (Europa)?

Producten importeren van buiten de EU ligt sowies behoorlijk ingewikkeld. Je mag niet zomaar geïmporteerde goederen uit landen buiten de EU op de Europese markt brengen. In dit geval ben jij als ondernemer wettelijk verplicht om de producten via de douane in het vrije verkeer te brengen. Dit houdt in dat je aangifte zult moeten doen over de productinvoer.

Invoerrechten betalen

Daarnaast betaal je invoerrechten en andere belastingen over de import. Omdat deze aangifte vrij ingewikkeld is, kun je dit takenpakket in de meeste gevallen beter uitbesteden aan een douane-expediteur. 

Het is mogelijk dat je voor de import van jouw product moet beschikken over een invoervergunning. Sommige goederen mag je namelijk helemaal niet of slechts beperkt invoeren en andere producten zijn weer alleen toegestaan als het voldoet aan bepaalde (strenge) voorwaarden.

Ook krijg je te maken met internationale leveringsvoorwaarden voor de transport en levering van goederen. Deze 'Incoterms' zijn opgesteld om het internationale zakendoen makkelijker te maken.

Hoe beheer je de voorraden?

Als je over genoeg opslagruimte beschikt, kun je zelf de voorraad beheren. Dit kan in een bedrijfspand, loods, schuur of bij een kleinschalige webwinkel zelfs op zolder. Startende ondernemers die een handelsonderneming opzetten, maken echter steeds meer gebruik van dropshipping.

Dit is een constructie waarbij je als handelaar zelf geen voorraden hoeft te beheren. Via deze manier van producten afleveren krijgt de ondernemer een bestelling van de klant

Dropshipping voorbeeld

Laten we als voorbeeld de eerder genoemde agrarische webshop nemen.

 • Een boer bestelt op jouw website een landhek.
 • Jij hebt echter geen ruimte om tien landhekken op te slaan.
 • Daarom plaats je bestelling rechtstreeks bij de producent.
 • Die levert het eindproduct direct aan de klant.
 • De klant betaalt jou, jij betaalt de producent.

Dropshipping haalt voor de ondernemer veel risico weg, aangezien je niet hoeft te investeren in voorraden. Dit scheelt vervolgens ook weer veel kosten op het gebied van logistiek, inventaris en zelfs personeel.

Lees ook

Starten met importeren doe je zo
Leveringsvoorwaarden: wat kun je ermee?
Starten met exporteren doe je zo
Hoe maak je van jouw webshop een succes?
5 tips om een fysieke en online winkel te combineren
Een eigen winkel beginnen: hoe doe je dat?

Bijgewerkt op: 28-06-2019

Wat vind je van dit artikel?

x28
x12

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Detailhandel

Als je een bedrijf wilt starten in de detailhandel (non-food en food), ben je straks werkzaam in een uiterst diverse sector. Zo scharen we drogisterijen, maar ook bouwmarkten, supermarkten en versspeciaalzaken onder de detailhandel. Bij het openen van een winkel of speciaalzaak komt meer kijken dan je misschien zou denken. Op deze pagina's vind je belangrijke informatie en tips voor startende ondernemers in de detailhandel, zoals:

 1. Stappenplan 1: een winkel beginnen in 11 stappen
 2. Checklist 2: zo combineer je een online en fysieke winkel
 3. Een webshop starten? Dat doe je zo

Op zoek naar recente informatie over jouw branche? Klik hier voor cijfers en trends over de detailhandel non-food sector.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

 • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
 • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
 • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.072 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.