Handelsbedrijf

Handelsonderneming beginnen: zo zit dat

De handelsonderneming is populair. Met de opkomst van de webshops, komen er steeds meer ondernemers met een handelsbedrijf bij. Wat moet je allemaal regelen als je goed van start wilt gaan met je nieuwe bedrijf?

Wat is een handelsonderneming?

Een handelsonderneming is een bedrijf dat producten in- en verkoopt. We zien dit soort bedrijven vooral in de detail- en groothandel. Het handelsbedrijf verandert niets aan het ingekochte product, maar verkoopt het product in de oorspronkelijke staat door. 

Let wel: het gaat alleen om goederen, dienstverlening valt hier dus niet onder.

Als het gaat om handelsondernemingen, dan maken we onderscheid tussen:

 • De kleinhandel, beter bekend als detailhandel > levert alleen aan de consument (B2C = business to consumer).
 • De groothandel > levert alleen aan bedrijven (B2B = business to business). 

De kenmerken van een handelsbedrijf

Eén van de belangrijkste kenmerken van een handelsonderneming is dus dat er geen producten worden bewerkt. Dit is een belangrijk verschil ten opzichte van een producent of een industriële onderneming. Deze bedrijven kopen grondstoffen of halffabrikaten en maken daar een eindproduct van.

Een handelsonderneming is dus feitelijk niets anders dan een handelshuis waar producten worden doorverkocht. Dit gebeurt in de praktijk op alle mogelijke manieren: via import, export, maar ook binnen Nederland. 

Voorbeelden van handelsondernemingen

Voorbeelden van een handelsondernemingen zijn onder andere:

 • Drogisterij
 • Boekenwinkel
 • Webshops als Bol.com of Zalando.nl,
 • Een webwinkel die producten uit de agrarische sector verkoopt.

Zo’n webwinkel maakt de producten - afwisselend van werkkleding tot landhekken - niet zelf, maar koopt dit bij verschillende producenten of leveranciers in. Vervolgens biedt de webshop, afhankelijk van de uiteenlopende wensen van de klanten, een breed assortiment aan bij de doelgroep.

Meer verkopen? Upgrade je doelgroep!

Je kunt dus stellen dat een handelsonderneming de functie heeft van het verzamelen van goederen om deze vervolgens in kleinere hoeveelheden te distribueren.  Een bekend voorbeeld uit de groothandel is Sligro. Andere voorbeelden zijn Makro (food) en Manutan (kantoor en magazijn). 

Hoe start je een handelsonderneming?

Als je een bedrijf wilt starten in de kleinhandel (non-food en food), ben je werkzaam in een sector van uiteenlopende bedrijven. Hieronder vallen drogisterijen, maar ook bouwmarkten, supermarkten en versspeciaalzaken.

 • Bij het openen van een (web)winkel komt meer kijken dan je misschien zou denken. Om je hierbij te helpen, hebben we veel artikelen over het beginnen van een webshop.
 • Van het succesvol maken van een webshop tot het openen van een fysieke winkel, lees hier alles over de detailhandel

Met welke overheidsregels krijg je te maken?

Iedereen die een handelsonderneming wil beginnen moet zich inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Verder verschillen de regels enorm per sector, en zelfs per bedrijf. We noemen er drie.

 1. Persoonsgegevens
  Bij een webwinkel ben je verplicht een domeinnaam te registreren, ben je aan beveiliging van de persoonsgegevens van klanten gebonden en moeten klanten veilig kunnen betalen etc.
 2. Gemeentelijke regelgeving
  In een fysieke winkel krijg je onder meer te maken met een bestemmingsplan en de Algemene Plaatselijke Verordening.
 3. Algemene voorwaarden
  Of je nu een webshop runt of een fysieke winkel opent, je moet algemene voorwaarden opstellen. Ook krijg je te maken met import- en exportregels.

Met welke regels krijg je te maken als je internationaal zaken doet?

Zowel bij het importeren als exporteren van producten is het verstandig om een plan op te stellen. Vergelijk dit met een ondernemingsplan, je beschrijft alle stappen die je moet volgen om succesvol handel te drijven. Zo krijg je met logistieke zaken te maken als het transport.

Haal je de producten per schip binnen (Azië en Zuid-Amerika) of laat je een vrachtwagen rijden (Europa)?

Producten importeren van buiten de EU ligt sowies behoorlijk ingewikkeld. Je mag niet zomaar geïmporteerde goederen uit landen buiten de EU op de Europese markt brengen.

In dit geval ben jij als ondernemer wettelijk verplicht om de producten via de douane in het vrije verkeer te brengen. Dit houdt in dat je aangifte zult moeten doen over de productinvoer.

Invoerrechten betalen

Daarnaast betaal je invoerrechten en andere belastingen over de import. Omdat deze aangifte vrij ingewikkeld is, kun je dit takenpakket in de meeste gevallen beter uitbesteden aan een douane-expediteur. 

Het is mogelijk dat je voor de import van jouw product moet beschikken over een invoervergunning. Sommige goederen mag je namelijk helemaal niet of slechts beperkt invoeren en andere producten zijn weer alleen toegestaan als het voldoet aan bepaalde (strenge) voorwaarden.

Ook krijg je te maken met internationale leveringsvoorwaarden voor de transport en levering van goederen. Deze 'Incoterms' zijn opgesteld om het internationale zakendoen makkelijker te maken.

Hoe beheer je de voorraden?

Als je over genoeg opslagruimte beschikt, kun je zelf de voorraad beheren. Dit kan in een bedrijfspand, loods, schuur of bij een kleinschalige webwinkel zelfs op zolder. Startende ondernemers die een handelsonderneming opzetten, maken echter steeds meer gebruik van dropshipping.

Dit is een constructie waarbij je als handelaar zelf geen voorraden hoeft te beheren. Via deze manier van producten afleveren krijgt de ondernemer een bestelling van de klant

Dropshipping voorbeeld

Laten we als voorbeeld de eerder genoemde agrarische webshop nemen.

 • Een boer bestelt op jouw website een landhek.
 • Jij hebt echter geen ruimte om tien landhekken op te slaan.
 • Daarom plaats je bestelling rechtstreeks bij de producent.
 • Die levert het eindproduct direct aan de klant.
 • De klant betaalt jou, jij betaalt de producent.

Dropshipping haalt voor de ondernemer veel risico weg, aangezien je niet hoeft te investeren in voorraden. Dit scheelt vervolgens ook weer veel kosten op het gebied van logistiek, inventaris en zelfs personeel.

Lees ook

Hoe maak je van jouw webshop een succes?
5 tips om een fysieke en online winkel te combineren
Een eigen winkel beginnen: hoe doe je dat?

Bijgewerkt op: 06-07-2020

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Als starter kun je een nieuw bedrijf opzetten of kiezen voor een franchiseformule. Als franchisenemer ben je iets minder onafhankelijk, maar nog altijd zelfstandig én je kunt profiteren van de (schaal)voordelen van een grote organisatie.

franchising franchise beginnen
franchising franchise beginnen

Detailhandel

Wil jij een bedrijf starten in de detailhandel (non-food of food)? Dit is een van de meest diverse branches. Toch is iedere startende ondernemer in de detailhandel gebaat bij een goede voorbereiding. Zo start je nóg sterker.

Bedrijf starten in de detailhandel

Bij het openen van een winkel of speciaalzaak komt meer kijken dan je misschien zou denken. Deze tips helpen je op weg:

 1. Stappenplan: een winkel beginnen in 13 stappen
 2. Een eigen winkel beginnen, wat heb je daar eigenlijk voor nodig?
 3. Een webshop starten? Dat doe je zo
 4. Een inbraak in de winkel is de schrik van elke ondernemer. Zo bescherm je je zaak.

Betaalmethoden

Goed om alvast over na te denken: hoe ga je je klanten straks laten betalen? Er zijn veel verschillende betaalmethoden, zowel voor fysieke winkels als voor webshops. Benieuwd waar je allemaal uit kunt kiezen?

Op zoek naar recente informatie over jouw branche? Klik hier voor cijfers en trends over de detailhandel en groothandel.

 

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.