Handelsonderneming beginnen: zo zit dat

Handelsonderneming beginnen: zo zit dat

Met de opkomst van de webshops, groeit ook het aantal ondernemers dat een handelsbedrijf begint. Een handelsonderneming, vooral bekend van de detail- en groothandel, koopt en verkoopt goederen zonder deze te bewerken. Wat moet je allemaal regelen als je goed van start wilt gaan met je nieuwe bedrijf en met welke overheidsregels krijg je te maken?

Wat is een handelsonderneming?

Een handelsonderneming is een bedrijf dat producten in- en verkoopt. Let wel: het betreft alleen goederen, dienstverlening valt hier dus niet onder. Het handelsbedrijf verandert niets aan het ingekochte product, maar verkoopt het product in de oorspronkelijke staat door.

Binnen de handelsondernemingen maak je onderscheid tussen klein- en groothandel. De kleinhandel, beter bekend als detailhandel, levert alleen aan de consument (B2C = business to consumer). De groothandel levert alleen aan bedrijven (B2B = business to business). 

Wat zijn de kenmerken van een handelsbedrijf?

Een van de belangrijkste kenmerken van een handelsonderneming is dus dat er geen producten worden bewerkt. Dit is een belangrijk verschil ten opzichte van een producent of een industriële onderneming. Deze bedrijven kopen grondstoffen of halffabrikaten en maken daar een eindproduct van.

Een handelsonderneming is dus feitelijk niets anders dan een handelshuis waar producten worden doorverkocht. Dit gebeurt in de praktijk op alle mogelijke manieren: via import, export, maar ook binnen Nederland. 

Voorbeelden van een handelsonderneming zijn onder andere parfumerieën, boekenwinkels of webshops als Bol.com of Zalando.nl. Of neem bijvoorbeeld een webwinkel die producten uit de agrarische sector verkoopt.

Zo’n webwinkel maakt de producten - afwisselend van werkkleding tot landhekken - niet zelf, maar koopt dit bij verschillende producenten of leveranciers in. Vervolgens biedt de webshop, afhankelijk van de uiteenlopende wensen van de klanten, een breed assortiment aan bij de doelgroep.

Je kunt dus stellen dat een handelsonderneming de functie heeft van het verzamelen van goederen om deze vervolgens in kleinere hoeveelheden te distribueren.  Een bekend voorbeeld uit de groothandel is Tica, voor huis en inrichting. Andere voorbeelden zijn Sligro en Makro (food), Manutan (kantoor en magazijn), maar ook Marktplaats, het platform waar iedereen advertenties van producten kan plaatsen. 

Hoe start je een handelsonderneming?

Inpage advertorial voorbeeldplan detailhandel

Voorbeeldplan nodig?

Vind je het moeilijk om jouw winkelconcept onder woorden te brengen? Met behulp van dit gratis voorbeeld ondernemingsplan voor detaillisten maak je een goed plan.
Download je voorbeeldplan

Als je een bedrijf wilt starten in de kleinhandel (non-food en food), ben je in principe werkzaam in een sector van uiteenlopende bedrijven.

Hieronder vallen drogisterijen, maar ook bouwmarkten, supermarkten en versspeciaalzaken.

Bij het openen van een (web)winkel of speciaalzaak komt meer kijken dan je misschien zou denken.

Op een ander deel van onze site staan verschillende artikelen die je hierbij op weg kunnen helpen.

Van het succesvol maken van een webshop tot het openen van een fysieke winkel en het combineren van offline en online, zodat beide vormen elkaar versterken: lees meer bij het onderdeel detailhandel

Met welke overheidsregels krijg je te maken?

Iedereen die een handelsonderneming wil beginnen moet zich inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Verder verschillen de regels enorm per sector, en zelfs per bedrijf. Bij een webwinkel ben je verplicht een domeinnaam te registreren, ben je aan beveiliging van de persoonsgegevens van klanten gebonden, moeten klanten veilig kunnen betalen etc.

In een fysieke winkel krijg je te maken met een bestemmingsplan, de Algemene Plaatselijke Verordening, oftewel de gemeentelijke regelgeving op het gebied van openbare orde en veiligheid.

Voor zowel een offline als online onderneming geldt dat je algemene voorwaarden moet opstellen en je krijgt te maken met import- en exportregels. Zowel bij het importeren als exporteren van producten is het verstandig om een plan op te stellen.

Vergelijk dit met een ondernemingsplan, je beschrijft alle stappen die je moet volgen om succesvol handel te drijven. Je krijgt met logistieke zaken te maken als transport: haal je de producten per schip binnen (Azië en Zuid-Amerika) of laat je een vrachtwagen rijden (Europa)?

Met welke regels krijg je te maken als je internationaal zaken doet?

Producten importeren van buiten de EU ligt behoorlijk ingewikkeld. Je mag niet zomaar geïmporteerde goederen uit landen buiten de EU op de Europese markt brengen. In dit geval ben jij als ondernemer wettelijk verplicht om de producten via de Douane in het vrije verkeer te brengen. Dit houdt in dat je aangifte zult moeten doen over de productinvoer.

Daarnaast betaal je invoerrechten en andere belastingen over de import. Omdat deze aangifte vrij ingewikkeld is, kun je dit takenpakket in de meeste gevallen beter uitbesteden aan een douane-expediteur. 

Het is mogelijk dat je voor de import van jouw product moet beschikken over een invoervergunning. Sommige goederen mag je namelijk helemaal niet of slechts beperkt invoeren en andere producten zijn weer alleen toegestaan als het voldoet aan bepaalde (strenge) voorwaarden.

Ook krijg je te maken met internationale leveringsvoorwaarden voor de transport en levering van goederen. Deze 'Incoterms' zijn opgesteld om het internationale zakendoen makkelijker te maken.

Hoe beheer je de voorraden?

Als je over genoeg opslagruimte beschikt, kun je zelf de voorraad beheren. Dit kan in een bedrijfspand, loods, schuur of bij een kleinschalige webwinkel zelfs op zolder. Startende ondernemers die een handelsonderneming opzetten, maken echter steeds meer gebruik van dropshipping.

Dit is een constructie waarbij je als handelaar zelf geen voorraden hoeft te beheren. Via deze manier van producten afleveren krijgt de ondernemer een bestelling van de klant

Laten we als voorbeeld de eerder genoemde agrarische webshop nemen. Een boer wil graag een landhek, jij hebt geen ruimte om tien landhekken op te slaan en dan kun je de bestelling rechtstreeks plaatsen bij de producent. De producent levert vervolgens het eindproduct direct aan de klant.

De klant betaalt jou, jij betaalt de producent. Het haalt voor de ondernemer veel risico weg, aangezien je niet hoeft te investeren in voorraden. Dit scheelt vervolgens ook weer veel kosten op het gebied van logistiek, inventaris en zelfs personeel.

Lees ook

Starten met importeren doe je zo
Leveringsvoorwaarden: wat kun je ermee?
Starten met exporteren doe je zo
Hoe maak je van jouw webshop een succes?
5 tips om een fysieke en online winkel te combineren
Een eigen winkel beginnen: hoe doe je dat?

Bijgewerkt op: 23-09-2016

Wat vind je van dit artikel?

x9
x7

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Detailhandel

Als je een bedrijf wilt starten in de detailhandel (non-food en food), ben je straks werkzaam in een uiterst diverse sector. Zo scharen we drogisterijen, maar ook bouwmarkten, supermarkten en versspeciaalzaken onder de detailhandel. Bij het openen van een winkel of speciaalzaak komt meer kijken dan je misschien zou denken. Op deze pagina's vind je belangrijke informatie en tips voor startende ondernemers in de detailhandel, zoals:

  1. Stappenplan 1: een winkel beginnen in 11 stappen
  2. Checklist 2: zo combineer je een online en fysieke winkel
  3. Een webshop starten? Dat doe je zo

Op zoek naar recente informatie over jouw branche? Klik hier voor cijfers en trends over de detailhandel non-food sector.

Created with Sketch.

Ondernemingsplan maken?

Ontvang gratis de PDF ‘Ondernemingsplan: de basis in 10 stappen’. Wij hebben het volgende voor je op een rij gezet:

  • Hoe maak je in 10 stappen een businessplan?
  • Uit welke onderdelen bestaat een financieel plan?
  • Welke handige tools kun je hierbij gebruiken?
     

Stuur mij de PDF

Je ontvangt de PDF binnen 5 minuten en kosteloos in je mailbox.