Handelsonderneming beginnen? Zo zit dat

Bijgewerkt op 23 januari 2023
8 min  leestijd
81.740
Image
een geïllustreerde weergave van een webshop

Een handelsonderneming beginnen is erg populair. Met de opkomst van de webshops komen er steeds meer ondernemers met een handelsbedrijf bij. Wat moet je allemaal regelen als je goed van start wilt gaan met je nieuwe bedrijf?

Een handelsonderneming beginnen? Lees dan eerst aan welke voorwaarden je moet voldoen, en wat de kenmerken zijn. Direct meer lezen over een specifiek onderwerp? Klik dan op een van onderstaande links:

Wat is een handelsonderneming?

Een handelsonderneming is een bedrijf dat producten in- en verkoopt. Dit soort bedrijven zie je vooral in de detail- en groothandel. Het handelsbedrijf verandert niets aan het ingekochte product, maar verkoopt het product in de oorspronkelijke staat door. 

Let wel: het betreft bij deze ondernemingsvorm alleen goederen, dus dienstverlening gebeurt dus nooit onder door een handelsonderneming.

Handelsondernemingen kennen twee verschillende soorten. Er wordt onderscheid gemaakt tussen: 

 1. De kleinhandel, beter bekend als detailhandel > levert alleen aan de consument (B2C = business to consumer).
 2. De groothandel > levert alleen aan bedrijven (B2B = business to business). 

De kenmerken van een handelsonderneming

Eén van de belangrijkste kenmerken van een handelsonderneming is dus dat er geen producten worden bewerkt. Dit is een belangrijk verschil ten opzichte van een producent of een industriële onderneming. Deze bedrijven kopen grondstoffen of halffabrikaten en maken daar een eindproduct van.

Een handelsonderneming is dus feitelijk niets anders dan een handelshuis waar producten worden doorverkocht. Dit gebeurt in de praktijk op alle mogelijke manieren: via import en export, maar ook binnen Nederland. 

Voorbeelden van handelsondernemingen

Voorbeelden van handelsondernemingen, zijn onder andere:

 • Drogisterijen
 • Boekenwinkels
 • Webshops zoals Bol.com of Zalando.nl,
 • Een webwinkel die producten uit de agrarische sector verkoopt.

Deze webwinkel hoort in dit rijtje thuis, omdat het de producten niet zelf maakt. In plaats daarvan worden deze ingekocht bij verschillende producenten of leveranciers.

Meer verkopen? Upgrade je doelgroep!

Je kunt dus stellen dat een handelsonderneming de functie heeft van het verzamelen van goederen, om deze vervolgens in kleinere hoeveelheden te distribueren.  Een bekend voorbeeld uit de groothandel is Sligro. Andere voorbeelden zijn Makro (food) en Manutan (kantoor en magazijn). 

Voorbeeld ondernemingsplan detailhandel

Voorbeeldplan nodig?

Vind je het moeilijk om jouw winkelconcept onder woorden te brengen? Met behulp van dit gratis voorbeeld ondernemingsplan voor detaillisten maak je een goed plan.

Download gratis voorbeeld

Heb jij jouw verzekeringen voor 2023 goed geregeld?

Choices

Zelf een handelsonderneming beginnen

Als je een bedrijf begint in de kleinhandel (non-food en food), dan ben je werkzaam in een sector van uiteenlopende bedrijven. Hieronder vallen drogisterijen, maar ook bouwmarkten, supermarkten en versspeciaalzaken.

Voor het starten van je eigen (web)winkel, kun je deze checklist voor het beginnen van een webshop gebruiken.

Van het succesvol maken van een webshop tot het openen van een fysieke winkel: hier lees je alles over de detailhandel

Met welke overheidsregels krijg je te maken?

Iedereen die een handelsonderneming wil beginnen moet zich inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Verder verschillen de regels sterk per sector, en zelfs per bedrijf. We belichten hieronder drie vormen van regelgeving waarmee je te maken kunt krijgen:

 1. Persoonsgegevens
  Bij het starten van een webwinkel ben je verplicht om een domeinnaam te registreren. Ook ben je verplicht om te zorgen voor goede beveiliging van de persoonsgegevens van klanten.
 2. Gemeentelijke regelgeving
  In een fysieke winkel krijg je onder meer te maken met een bestemmingsplan en de Algemene Plaatselijke Verordening.
 3. Algemene voorwaarden
  Of je nu een webshop runt of een fysieke winkel opent: je moet algemene voorwaarden opstellen. Ook krijg je te maken met import- en exportregels.

Met welke regels krijg je te maken als je internationaal zaken doet?

Zowel bij het importeren als exporteren van producten is het verstandig om een plan op te stellen. Vergelijk dit met een ondernemingsplan, waarin je alle stappen beschrijft die je moet volgen om succesvol te handelen. Je krijgt bijvoorbeeld te maken met logistieke zaken, zoals het transport van goederen. Het is belangrijk om hier goed over na te denken.

Haal je de producten per schip binnen of laat je een vrachtwagen rijden?

Producten importeren van buiten de EU is gebonden aan strenge regels. Je mag namelijk niet zomaar geïmporteerde goederen uit landen buiten de EU op de Europese markt brengen.

Wil je toch een handelsonderneming beginnen voor de import van goederen buiten de EU? Dan ben jij als ondernemer verplicht om de producten via de douane in het vrije verkeer te brengen. Dit houdt in dat je aangifte zult moeten doen over de geïmporteerde producten.

Invoerrechten betalen

Daarnaast betaal je invoerrechten en andere belastingen over de goederen. Omdat deze aangifte vrij ingewikkeld is, kun je dit takenpakket in de meeste gevallen beter uitbesteden aan een douane-expediteur. 

Moet jij invoerrechten betalen? Check het in dit artikel!

Het is mogelijk dat je voor de import van jouw product moet beschikken over een invoervergunning. Sommige goederen mag je namelijk helemaal niet invoeren, of alleen als je voldoet aan strenge voorwaarden.

Hoe beheer je de voorraden?

Als je over genoeg opslagruimte beschikt, dan kun je zelf de voorraad beheren. Dit kan in een bedrijfspand, loods, schuur of bij een kleinschalige webwinkel zelfs op zolder. Startende ondernemers die een handelsonderneming beginnen, maken echter steeds vaker gebruik van dropshipping.

Dit is een constructie waarbij je als handelaar zelf geen voorraden hoeft te beheren. 

Dropshipping voorbeeld

Laten we ter illustratie de eerder genoemde agrarische webshop nemen. Als deze op de volgende manier werkt, dan is er sprake van dropshipping:

 1. Een boer bestelt op jouw website een hek.
 2. Jij hebt echter geen ruimte om een voorraad hekken op te slaan.
 3. Daarom laat je de klant de bestelling rechtstreeks bij de producent plaatsen, via jouw site.
 4. De producent levert het eindproduct direct aan de klant.
 5. De klant betaalt aan jou via jouw site, en jij betaalt op jouw beurt de producent.

Dropshipping neemt voor de ondernemer veel risico weg, aangezien je niet hoeft te investeren in voorraden. Dit scheelt ook veel kosten op het gebied van logistiek, inventaris en personeel.

zakelijke rekening afbeelding

Zakelijke rekening nodig?

Open je rekening voor jouw webshop online of in de app in 5 minuten

1e halfjaar € 0,00

Veelgestelde vragen over het beginnen van een handelsonderneming:

 • Wat is een handelsonderneming?
  Eén van de belangrijkste kenmerken van een handelsonderneming is dat er geen producten worden bewerkt. Dit is een belangrijk verschil ten opzichte van een producent of een industriële onderneming. Deze bedrijven kopen grondstoffen of halffabrikaten en maken daar een eindproduct van. Een handelsonderneming is dus feitelijk niets anders dan een handelshuis waar producten worden doorverkocht. Dit gebeurt via import en export, maar ook binnen Nederland. 
 • Wat zijn voorbeelden van een handelsonderneming?
  Voorbeelden van handelsondernemingen, zijn onder andere drogisterijen, boekenwinkels, webshops zoals Bol.com en Zalando.nl, een webwinkel die producten uit de agrarische sector verkoopt. Deze laatstgenoemde webwinkel hoort in dit rijtje thuis omdat het de aangeboden producten niet zelf maakt. In plaats daarvan worden deze ingekocht bij verschillende producenten of leveranciers. Een handelsonderneming heeft dus de functie van het verzamelen van goederen, om deze vervolgens in kleinere hoeveelheden te distribueren. Een bekend voorbeeld uit de groothandel is Sligro. Andere voorbeelden zijn Makro (food) en Manutan (kantoor en magazijn).
 • Wat is dropshipping?
  Dropshipping is een constructie waarbij je als handelaar zelf geen voorraden hoeft te beheren. Als een webshop op deze manier werkt, dan is er sprake van dropshippingDropshipping neemt voor de ondernemer veel risico weg, aangezien die niet hoeft te investeren in voorraden. Dit scheelt ook veel kosten op het gebied van logistiek, inventaris en personeel.
 •  

Lees ook

Hoe maak je van jouw webshop een succes?
5 tips om een fysieke en online winkel te combineren
Een eigen winkel beginnen: hoe doe je dat?

Meer over webshop

Meer over webshop
Samen voor jezelf beginnen

Ga jij starten als zzp’er?

De Rabo ZZP Rekening is er voor zzp’ers die klein beginnen en groot dromen. Zonder vaste kosten, dus je betaalt alleen voor je transacties.

En worden je dromen groter? Dan breid je de Rabo ZZP Rekening makkelijk uit met extra producten.

Sluiten