marieke

Kleine ondernemers vaker in de bijstand

De aanhoudende economische recessie lijkt vooral kleine ondernemers steeds vaker parten te spelen. Uit de zogenaamde IMK-index (Instituut voor Midden- en Kleinbedrijf) blijkt dat het aantal kleine zelfstandigen dat gebruik maakt van een bijstandsverlening, zoals gemeentelijke kredieten of een uitkering, het afgelopen kwartaal sterk is gestegen.

De meest recente uitkomst van de IMK-index, die in 2008 door de organisatie werd geïntroduceerd, is vrij opvallend te noemen, omdat het aantal kleine ondernemers dat op deze voorzieningen een beroep doet in het tweede en derde kwartaal van 2011 nog aan het afnemen was.

Consumentengedrag

"We zien sinds november echter een opvallende stijging van dat aantal", aldus algemeen directeur Han Dieperink. "Het lijkt erop dat terughoudend consumentengedrag een belangrijke rol speelt, want vooral leveranciers van consumentenproducten en -diensten hebben het moeilijk."

Gevolgen

Van deze neerwaartse spiraal beginnen vooral kleine ondernemers de gevolgen steeds meer te merken. Dieperink: "Veel kleine ondernemers slaagden er tot voor kort in dankzij flexibiliteit en efficiënte bedrijfsvoering de economische omstandigheden het hoofd te bieden. Maar nu lijkt het er op dat ook deze groep de gevolgen van de crisis niet meer kan buitensluiten."

Gepubliceerd op:
11-01-2012

Wat vind je van dit artikel?

x2
x4

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Detailhandel

Als je een bedrijf wilt starten in de detailhandel (non-food en food), ben je straks werkzaam in een uiterst diverse sector. Zo scharen we drogisterijen, maar ook bouwmarkten, supermarkten en versspeciaalzaken onder de detailhandel. Bij het openen van een winkel of speciaalzaak komt meer kijken dan je misschien zou denken. Op deze pagina's vind je belangrijke informatie en tips voor startende ondernemers in de detailhandel, zoals:

  1. Stappenplan 1: een winkel beginnen in 11 stappen
  2. Checklist 2: zo combineer je een online en fysieke winkel
  3. Een webshop starten? Dat doe je zo

Op zoek naar recente informatie over jouw branche? Klik hier voor cijfers en trends over de detailhandel non-food sector.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 5.044 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.