marieke

'Niet alle winkeliers kampen met leegloop'

Bepaalde branches uit de detailhandel gaan sinds de crisis door een zware periode. Het aantal faillissementen is daar toegenomen en er is sprake van meer leegloop, maar niet overal in de detailhandel gaat het even slecht. Tientallen sectoren doen het juist opvallend goed, zo blijkt uit een recente analyse van vastgoedbedrijf Locus over het aantal winkels in de afgelopen tien jaar.

Hieruit komt onder meer naar voren dat in 46 van de 176 onderzochte branches het aantal winkels in tien jaar tijd met meer dan dertig procent is toegenomen. Deze groei was bijvoorbeeld van toepassing op winkels die hoortoestellen verkopen, schoonheidssalons en koffiebars, al wil dat volgens de onderzoekers nog niet zeggen dat er in al die zaken ook daadwerkelijk meer omzet wordt gedraaid.

Krimp

Andere sectoren in de detailhandel hebben nog steeds veel moeite om financieel het hoofd boven water te houden. Bij pakweg de helft van alle retailsectoren is sprake van krimp. Het gaat volgens deze onderzoeksresultaten dan vooral om winkels die bouwmaterialen verkopen, videotheken, meubelzaken en autodealers. De belangrijkste oorzaak voor deze faillissementen is niet per definitie alleen de crisis of toenemende concurrentie van webwinkels, maar ook omdat de voorkeur van klanten is veranderd.

Lees het hele artikel op FD.nl.

Gepubliceerd op:
22-10-2013

Wat vind je van dit artikel?

x1
x0

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Detailhandel

Als je een bedrijf wilt starten in de detailhandel (non-food en food), ben je straks werkzaam in een uiterst diverse sector. Zo scharen we drogisterijen, maar ook bouwmarkten, supermarkten en versspeciaalzaken onder de detailhandel. Bij het openen van een winkel of speciaalzaak komt meer kijken dan je misschien zou denken. Op deze pagina's vind je belangrijke informatie en tips voor startende ondernemers in de detailhandel, zoals:

  1. Stappenplan 1: een winkel beginnen in 11 stappen
  2. Checklist 2: zo combineer je een online en fysieke winkel
  3. Een webshop starten? Dat doe je zo

Op zoek naar recente informatie over jouw branche? Klik hier voor cijfers en trends over de detailhandel non-food sector.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 5.044 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.