marieke

Omzet detailhandel licht gedaald

De Nederlandse detailhandel heeft afgelopen juli 0,7 procent minder omgezet dan in dezelfde zomermaand in 2010. Deze daling heeft vooral te maken met een minder gunstige samenstelling van de koopdagen, zo blijkt uit recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Ten opzichte van vorig jaar was er in deze juli één koopavond (donderdag) en koopzondag minder. Na correctie voor deze minder gunstige omstandigheden is er echter nog steeds sprake van een omzetgroei van ongeveer twee procent. De krimp van het volume bedraagt dan bijna één procent.

Volumekrimp

Winkel in voedings- en genotmiddelen zetten in juli bijna drie procent minder om. Volgens CBS kwam dit vooral door een volumekrimp van ongeveer vijf procent. De prijzen waren twee procent hoger. Speciaalzaken deden in deze periode betere zaken dan supermarkt en leverden dan ook meer omzet.

Omzetdaling

De non-foodwinkels hadden te maken met een omzetdaling van ongeveer één procent. Ook hier waren de prijzen hoger en was het volume kleiner. Vooral drogisterijen, doe-het-zelfwinkels en winkels in huishoudelijke artikelen verloren omzet.

Gepubliceerd op:
16-09-2011

Wat vind je van dit artikel?

x2
x3

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Detailhandel

Als je een bedrijf wilt starten in de detailhandel (non-food en food), ben je straks werkzaam in een uiterst diverse sector. Zo scharen we drogisterijen, maar ook bouwmarkten, supermarkten en versspeciaalzaken onder de detailhandel. Bij het openen van een winkel of speciaalzaak komt meer kijken dan je misschien zou denken. Op deze pagina's vind je belangrijke informatie en tips voor startende ondernemers in de detailhandel, zoals:

  1. Stappenplan 1: een winkel beginnen in 11 stappen
  2. Checklist 2: zo combineer je een online en fysieke winkel
  3. Een webshop starten? Dat doe je zo

Op zoek naar recente informatie over jouw branche? Klik hier voor cijfers en trends over de detailhandel non-food sector.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 5.044 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.