marieke

Ondernemers verdeeld over koopzondag

Ondernemers in Nederland hebben flink uiteenlopende meningen over de koopzondagen in ons land. Opvallend genoeg vindt bijna 90 procent van de ondernemers in het midden-en kleinbedrijf (MKB) het aantal door hun gemeente toegestane koopzondagen voldoende.

Dat blijkt uit onderzoek van brancheorganisatie CBW-MITEX onder winkels in de woonbranche en mode-, schoenen- en sportzaken. Aan het onderzoek namen 787 ondernemingen met in totaal 2.734 vestigingen deel.

Verruiming

Veel ondernemers spreken zich in het CBW-MITEX onderzoek uit voor verruiming van het aantal koopzondagen; tegelijkertijd zijn ook veel winkeliers tegen en zeggen anderen zich te kunnen vinden in de huidige lokale situatie.

Vaker open

Voor bijna 90 procent van de ondernemers met minder dan tien vestigingen is het aantal door hun gemeente toegestane koopzondagen voldoende. Bij een verruiming van het aantal koopzondagen geeft 55 procent van hen aan het aantal zondagopenstellingen gelijk te zullen houden. 14 procent zal vaker open zijn op zondag en de rest laat het afhangen van de omstandigheden.

Commercieel

Redenen die door MKB'ers worden aangevoerd om niet extra open te gaan op zondag zijn met name de organisatorische beperkingen in verband met kleinschaligheid en vraagtekens bij de commerciële aantrekkelijkheid van extra zondagopenstelling.

Vestigingsplaats

Van de ondernemers in het grootwinkelbedrijf zou tweederde graag meer dan 26 zondagen per jaar open willen, met alle vestigingen of in ieder geval met de filialen in plaatsen vanaf 100.000 inwoners. Bij kleinere vestigingsplaatsen willen veel grootwinkelbedrijven, net als het MKB, het aantal zondagopenstellingen af laten hangen van lokale omstandigheden.

Service

Redenen die door het grootwinkelbedrijf worden aangevoerd om wel vaker op zondag open te willen, zijn service voor de consument, het beter kunnen benutten van de schaalgrootte van de onderneming en kunnen concurreren met (web)winkels.

Toerisme

Volgens de huidige regels mogen winkels vaker op zondag open zijn dan twaalf keer per jaar als het gebied belangrijk is voor toerisme. In een initiatiefwetsvoorstel van GroenLinks en D66 zouden de gemeenten zelf moeten beslissen over het toestaan van koopzondagen. De Tweede Kamer moet zich nog buigen over deze initiatiefwet.

Gepubliceerd op:
08-04-2011

Wat vind je van dit artikel?

x2
x0

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Detailhandel

Als je een bedrijf wilt starten in de detailhandel (non-food en food), ben je straks werkzaam in een uiterst diverse sector. Zo scharen we drogisterijen, maar ook bouwmarkten, supermarkten en versspeciaalzaken onder de detailhandel. Bij het openen van een winkel of speciaalzaak komt meer kijken dan je misschien zou denken. Op deze pagina's vind je belangrijke informatie en tips voor startende ondernemers in de detailhandel, zoals:

  1. Stappenplan 1: een winkel beginnen in 11 stappen
  2. Checklist 2: zo combineer je een online en fysieke winkel
  3. Een webshop starten? Dat doe je zo

Op zoek naar recente informatie over jouw branche? Klik hier voor cijfers en trends over de detailhandel non-food sector.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 5.044 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.